Creating Shared Value er hele virksomhedens sociale profil og profit

Virksomheder, som ikke tænker i et samfundsmæssig overskud, overlever ikke på sigt. For uden socialt engagement træder virksomhedens interne kultur og image ikke frem – og det er afgørende for at lykkes med kommunikationen i dag.

Shared value er som koncept bedre til at fortælle om virksomheden end CSR, mener Jon Kiellberg.

24.03.2017

CSR.dk

Det mener Jon Kiellberg, stifter og direktør for Re-Mind, der rådgiver organisationer, foreninger og virksomheder om strategisk kommunikation. D. 28/3 dirigerer han på konferencen ”CSR Kommunikation 2017” et solidt hold af eksperter med stærke holdninger til CSR-kommunikation

Læs også: konferencen CSR Kommunikation 2017

At skabe forretning på sociale udfordringer og velfærdsproblemer handler dog ikke om at give tilbage til samfundet, men om at opbygge sin forretning på at løse velfærdsudfordringer samtidig med, at det generer økonomisk vækst i virksomheden. Det er under alle omstændigheder godt for samfundet, men for også at være godt for virksomheden, skal den fortælle om det. For Jon Kiellberg rummer konceptet Creating Shared Value, CSV, mere end den traditionelle form for CSR potentialet til at styrke virksomhedens forretning gennem fortællingen.

”Mens CSR ofte er virksomhedens forlængede arm – hvor det sociale ansvar ofte er eksternt rettet - er Creating Shared Value i ligeså høj grad det interne perspektiv. I dag er det hele virksomhedens fortælling og stemme, som den bliver bedømt på. Det er ikke alene en bæredygtig businessmodel. Det bliver et overlevelsesparameter. Med andre ord integreres det sociale ansvar i forretningen, og dermed bliver det en del af fortællingen – ikke en løsrevet del af forretningen.”

Læs også: Re-Mind

Når virksomhederne går helhjertet ind Creating Shared Value, er de på en og samme tid med til at løse nogle af samfundets udfordringer, og samtidig generer de overskud til virksomheden, understreger Jon Kiellberg. Det er ikke alene med til at skabe nye innovative markeder for forretning, det er også en måde at genvinde tilliden hos forbrugerne, styrke forretningen og øge det bæredygtige sigte i samfundet.

7-trins model for integrering af kommunikationen i CSV
Som konkret eksempel nævner Jon Kiellberg den amerikanske dagligvarekæde Wallmart, som gennem fokus på at udnytte ressourcerne mere bæredygtigt har sparet 200 mio. dollars.  Et andet af hans foretrukne eksempler er Chevron, som med initiativet ’Partner Initiatives in the Niger Delta’ (PIND) har identificeret nye markedsområder og med dem nye indtjeningsmuligheder og oveni skabte en stærkere region med mindre arbejdsløshed og langt flere i beskæftigelse.

Læs også: Jon Kiellbergs fagprofil

Baseret på CSV-konceptet og de mange gode eksempler på virksomheder, der har taget konceptet til sig, har Jon Kiellberg opstillet en 7-trins model for, hvordan virksomheder ikke bare handler, men kan skabe forretning på at fortælle om deres handlinger.

1) Kommuniker om bæredygtig ageren til omverden og internt i organisationen
2) Virksomhedens værdier skal være så gennemsigtige
3) Det kan betale sig at investere i samfundsudfordringer
4) Mål på den værdi vi skaber sammen - og kommuniker det til omverden
5) Kommuniker ud fra virksomhedens interne kultur og image
6) Hav fokus på den interne CSV
7) Skab virksomhedens fortælling ud fra et samfundsmæssig og økonomisk overskud

Re-Minds kommunikationsmodel for CSV kan findes sidst i artiklen

CSR Kommunikation 2017
Konferencen CSR Kommunikation 2017, der afholdes hos Aarhus Universitets lokaler i Emdrup, København, byder på emner som ”Barrierer, dilemmaer og muligheder i CSR kommunikation - et legitimeringsperspektiv”, ”Tendenser i CSR-kommunikation set med en kommunikatørs øjne”, ”CSR-kommunikation og eksterne relationer”, ”CSR-kommunikation og integration i forretningen” og meget mere.

Læs mere om konferencen her: http://www.csr-link.dk/?page_id=1908
 
Foruden Jon Kiellberg kan du på konferencen møde og høre indlæg ved:
 
Hanne Bach, direktør for Nationalt Center for Miljø og Energi
Anne Ellerup Nielsen, Professor MSO, AU
Timme Bisgaard Munk, direktør, Kforum
Kasper Westphal Pedersen, Director Corporate Communications, Rambøll
Anders Monrad Rendtorff, Associate Partner RelationsPeople, formand GAME og talsmand K1
Flemming Møldrup, Creative advisor & Keynote speaker, Märk
Stine Hove Marsling, Corporate Communication, Branding & CSR, Danske Spil
Dorte Eckhoff, Head of Corporate Responsibility, Danske Bank
Kim Rahbek Hansen, CEO, Sticks’n’Sushi
Heidi Rottbøll Andersen, Founding Partner, Living Institute
Vibeke Hartkorn, Kommunikationsrådgiver, Vibeke Hartkorn Kommunikation
Kristoffer Hvidsteen, Sustainability Lead, Accenture
Sandja Brügmann, Founder og CEO, Refresh Agency
 
Tilmelding her: http://www.csr-link.dk/?page_id=800

Re-Minds kommunikationsmodel for CSV

1) Kommunikation er ikke i dag, hvordan virksomheden kommunikerer sit sociale ansvar til omverden. Det er virksomhedens konkrete sociale og bæredygtige ageren til omverden og internt i organisationen.

2) Virksomhedens værdier skal være så gennemsigtige, at de kan kommunikeres uden forbehold i alle led af virksomheden – internt såvel til omverden.

3) Det kan betale sig at investere i samfundsudfordringer. Det kræver forbrugerne og medarbejderne i stigende grad. De stiller krav til hele virksomhedens omdømme og legitimitet – udadtil og indadtil.

4) Hvordan måler vi på den værdi vi skaber sammen - og hvordan kommunikerer vi det til omverden. Den værdiskabelse som deles internt og eksternt i organisationen skal gennemsyre virksomheden eller organisationens gennemgående storytelling. At værdiskabelsen både afspejler virksomhedens kultur og identitet og samtidig image i det omkringliggende samfund.

5) Virksomhedens interne kultur og image udadtil er afgørende parametre for kommunikationen i dag. Virksomhedens skal kigge alle led i virksomheden igennem. Hvordan kan den blive mere bæredygtig, bedre forhold for medarbejderne og samtidig styrke forretningen udadtil. Det er hele virksomhedens stemme til offentligheden.

6) Hav fokus på den interne CSV såvel som den eksterne del af kommunikationen (som i hvad gør vi for vores medarbejderes comitment til organisationens kerneværdier (indefra og ud) og hvad identificerer vore stakeholdere vores organisation med (ude fra og ind)

7) Hvordan skaber virksomheden fortællinger (internt såvel som eksternt) i at skabe et samfundsmæssig og økonomisk overskud, så andre virksomheder kan lade sig inspirere - ikke for at promovere selv selv men styrke den bæredygtige, sociale og økonomiske værdiskabelse i samfundet.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

17.07.2024CSR.dk

Googles CO2-udledning eksploderer

26.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Helt grøn på klimakommunikation? Sådan undgår du faldgruberne

25.06.2024CSR.dk

Lejetøj hitter

24.06.2024CSR.dk

Derfor skal ESG-folk gå op i kommunikation

24.06.2024CSR.dk

ESG-kommunikation står med fem kritiske opgaver

20.06.2024Kunde & Co A/S

Sponseret

Seks principper til at få styr på din positionering og kommunikation omkring bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)