CONCITO: madspildet i fødevaresektoren skal mindskes
I sidste uge udgav CONCITO en rapport om madspild i fødevaresektoren. Rapporten giver 18 bud på, hvordan man kan mindske dette enorme spild.
Danmarks grønne tænketank CONCITO udgav i sidste uge en rapport om, hvor og hvorfor fødevaresektorens madspild finder sted, og hvad der kan gøres ved det. Rapporten er resultat af et projekt om det skjulte madspild, som CONCITO har udført i samarbejde med Fødevareministeriet og viser blandt andet, at det samlede madspild i fødevaresektoren faktisk er større end madspildet i husholdningerne.
"I dag er der en stigende bevidsthed i befolkningen om, at udsmidning af mad er spild af dyrebare naturressourcer, og at vi alle bør blive bedre til at få tømt køleskabet i tide og spise op. Men det største madspild sker overraskende nok, inden madvarerne overhovedet ender i indkøbskurven eller fordi de netop ikke ender i indkøbskurven. Derfor er det yderst relevant at styrke indsatsen mod madspild i fødevaresektoren, siger projektleder Michael Minter.
18 måder at mindske madspild i fødevaresektoren
På grundlag af adskillige interviews, tre workshops og en velbesøgt konference med fødevareministeren som vært, peger CONCITO på 18 konkrete handlinger som primærproducenterne, fødevareindustrien, detailhandlen og myndighederne bør arbejde videre med i de kommende år.
"Efter vores gode og konstruktive dialog med fødevaresektoren har vi identificeret 18 huller i kæden fra jord til butik, hvor det nu er op til de forskellige aktører at slå bolden i. Det gælder blandt andet en øget indsats for markedsføring og salg af frugt og grønt i flere forskellige størrelser, rabat på varer, der nærmer sig udløbsdato og en bedre udnyttelse af det uundgåelige madspild til biogas," forklarer Michael Minter.
Alle 18 forslag kan læses i rapporten Det skjulte madspild kortlægning og handlingskatalog eller det korte Handlingskatalog til reduktion af madspild i fødevaresektoren, som findes på www.concito.dk.
-SRR