CO2-udslip skal stå på følgesedlen

Mars Danmark indfører nu Green Order - som den første fødevarevirksomhed i Europa. Det betyder, at hver ordres CO2-udledning beregnes og udskrives på følgesedlen til kunderne. Formålet er at synliggøre miljøpåvirkningen for at gøre kundernes ordreadfærd mere effektiv og miljøvenlig. Konceptet, der er udviklet i Holland, indgår nu i den hollandske regerings innovationsprogram for bæredygtig logistik.

22.02.2010

CSR.dk

En enkelt palle hist og her til levering hos kunden nu og her. De fleste virksomheder kender sikkert til problematikken med små, drypvise ordrer, som skal af sted med lastbilen så hurtigt som muligt - også selv om lastbilen er halvtom - for at leve op til kundernes forventninger om god service og levering til tiden. Konsekvensen er til gengæld både en større miljøbelastning, ineffektiv vareafsendelse hos leverandøren og ditto varemodtagelse hos kunden.

Det vil den kendte chokoladebar-producent Mars nu forsøge at komme til livs ved at indføre ”Green Order” – som den første fødevarevirksomhed i Europa.

”Green Order” går i al sin enkelhed ud på, at CO2-udledningen på hver eneste ordre i den udgående logistik beregnes og derefter udskrives på følgesedlen. Dermed gør man miljøbelastningen synlig for kunden, i Mars’ tilfælde grossist eller detailhandel, og får skabt en dialog om at optimere processerne og dermed mindske CO2-udslippet, fortæller Peter Bredvig, Market Logistics Manager hos Mars Danmark.

”Tidligere har vi primært haft dialog med vores kunder om levering til tiden og de fysiske problemstillinger omkring distributionen, men aldrig om miljøeffekten af deres ordreadfærd. Vi oplever i det daglige, at der er nogle dispositioner omkring ordrer, som ikke giver mening, og hvor der derfor er en mulighed for at reducere miljøbelastning og omkostninger, uden at det har en negativ effekt på andre parametre som fx kvalitet og service. Green Order er et værktøj til at synliggøre problematikken og få en dialog med vores kunder om, hvordan vi i fællesskab optimerer ordreprocesserne og sænker CO2-udledningen ved at få mest muligt med ud på lastbilerne,” siger Peter Bredvig.

Green Order er udviklet i samarbejde med Capgemini Consulting, der implementerede værktøjet sammen med Mars i Holland i foråret 2009, hvilket allerede har vist gode takter hos virksomheden, der har sat et mål om 35 procents CO2-reduktion i 2012. Green Order er desuden prisbelønnet med den hollandske Lean & Green Award (Connekt), og konceptet indgår nu i den hollandske regerings innovationsprogram for bæredygtig logistik, ligesom andre virksomheder i Holland end Mars nu også står over for at implementere værktøjet, fortæller Kristoffer Arvidsson, supply chain-ansvarlig Capgemini Consulting.

Tættere samarbejde
Nu er turen så kommet til Mars Danmark, der har indført Green Order på alle produkter fra chokoladebarer til hundemad, og da al logistikken er outsourcet, er det 3PL-leverandøren som sørger for, at den korrekte CO2-udledning beregnes og udskrives på følgesedlen, når Mars’ produkter sendes med lastbil fra lageret i Taulov til grossister og butikker i hele Danmark.

Synligheden omkring CO2-udledning skulle gerne, ligesom i Holland, få Mars’ kunder til at placere større ordrer frem for små ordrer med enkeltvise paller, men ambitionen er også strategisk, fortæller Peter Bredvig.

”Vi håber på at få et langt tættere samarbejde med både vores logistikpartner og vores kunder. Derfor bliver informationen om CO2-udledningen også samlet i et scorecard, som vi kan anvende i samarbejde med vores kunder og se, hvordan miljøprofilen er på deres bestillingsmønster, og hvordan vi sammen får lavet handlingsplaner, som er med til at reducere CO2-udledningen.”

Skal udbredes i forsyningskæden
Udover de miljømæssige fordele er der også andre direkte fordele for alle parter, da Green Order gør det enklere for varemodtageren at opnå højere intern effektivitet ved leverancer, mens producenter og transportører øger fyldningsgraden i deres transporter. Men ambitionerne med Green Order rækker langt længere – formålet er nemlig, at alle aktører i forsyningskæden skal anvende samme værktøj.

”Det åbner for muligheder for at kombinere transporter med fx andre leverandører. Vi udregner som udgangspunkt CO2-udslip på vores kunders ordrer, men vores logistikpartner har jo også andre leverandører i deres portefølje, og hvis vi kunne samarbejde om ordrer, så fx Dansk Supermarked placerer en ordre fra flere leverandører til levering samme dag, så vil de varer kunne komme på samme bil og indgå som én stor leverance. Men det er klart, at det er en mere kompliceret øvelse at kigge på strukturer og netværk, men det er det, vi gerne vil opnå på længere sigt. Vi ønsker ikke bare at opnå små forbedringsmuligheder, men at Green Order anvendes i mere langsigtede diskussioner,” siger Peter Bredvig, der tror på store forbedringer med værktøjet.

”Der findes mange teknologiske initiativer inden for miljøforbedringer, men der ligger et stort potentiale i den adfærd, man udviser, når man bestiller varer, og den del har ingen rigtig taget hånd om før.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

13.06.2024CSR.dk

Svensk tøjkæde anklages for greenwashing

10.06.2024Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

06.06.2024CSR.dk

Hvad skulle jeg have læst i sidste uge?

06.06.2024CSR.dk

Avocadoer er ’slemme’, og veganere er latterlige: Sådan retfærdiggør vi at spise for meget kød

27.05.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads indgår partnerskab med Danmarks Cykle Union

24.05.2024TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan får du CSR ind i hjertet af salgsindsatsen

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)