Certificeringer skal være forandringsværktøjer

Der kommer flere og flere mærker på markedet i Danmark, som alle vil dokumentere, hvor godt, korrekt, miljøvenligt, bæredygtigt etc. et produkt er fremstillet. Men hvor troværdige er de egentlig? Og hvordan kan deres potentiale udnyttes bedst? Det søger to forfattere at svare på i en ny håndbog.

Mærk din forretning er på gaden nu, naturligvis Svanemærket og trykt på FSC-mærket papir fra ansvarlige kilder..

25.05.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Vegan, The Green Key, FSC, Svanemærket, Den blå krans, Fairtrade, EU's Grønne Blad og mange andre. Det danske forbrugsvaremarked rummer efterhånden en lang række forskellige mærker, der som en certificeringsordnings synlige stempel skal påvise at det givne produkt er vegansk, allergivenligt, bæredygtigt, miljøvenligt fremstillet, økologisk eller noget helt fjerde.

Læs også: En CSR-certificering giver et solidt ledelsessystem

”Vi vil gerne bygge bro mellem mærkerne, virksomhederne, forbrugerne og de relevante myndigheder”, forklarer Jakob Zeuthen om bogprojektet. Foto: Dansk Erhverv.

Men hvilken værdi har de mærker egentlig? Er de pålidelige, transparente, relevante? Og har de en effekt på samfundet omkring dem?

Det har de to forfattere Jakob Zeuthen og Lars Ludvigsen givet deres bud på en status over i bogen ”Mærk din forretning – Håndbog i strategisk brug af mærker”, som netop er udkommet. I bogen gennemgår Zeuthen og Ludvigsen i alt 51 forskellige mærker, heraf 15 med oprindelse i Danmark, der er tilstede på produkter på det danske marked, primært i forbruger- men også grossistregi.

Men slutproduktet blev faktisk et noget andet, end de to skribenter havde forestillet sig, da processen startede.

”Det var faktisk ikke meningen at vi ville lave en håndbog, men det blev det jo. Det er 2½ års arbejde, der er nu er kulmineret med en bog, der giver et indblik i mærkernes natur og hvordan de skal bruges strategisk”, siger Jakob Zeuthen og fortsætter:

”Her synes vi, at det var vigtigt at skabe en terminologi omkring troværdigheden i de her mange mærker, ikke mindst ved at udvikle en model, som giver mulighed for at vurdere og sammenligne mærkerne på et ensartet grundlag”, siger han.

Mærkerne vil få øget betydning i fremtiden. Flere af dem vil så at sige løbe fra de etablerede brands og evt. blive deres eget varemærke og certificering under én label

Jakob Zeuthen

Fordele og ulemper ved mange mærker
Han peger på, at mærkemarkedet herhjemme er vokset kraftigt i de senere år, ligesom det er blevet mere globalt. Det kan være en fordel for forbrugerne med et større udvalg af mærkede produkter, men samtidig bliver det også sværere for virksomhederne at vide, hvad de får ud af deres investering, når de vælger at gå efter at opfylde kravene i en bestemt mærkningsordning.

”Det har jo skabt noget frustration rundt omkring, fordi specielt smv’erne er i tvivl om, hvad de skal smide deres penge efter. Og som forhandler, indkøber eller personlig kunde er det også en udfordring at få overblik over alle mærkerne og deres værdi. Derfor vil vi gerne bygge bro mellem mærkerne, virksomhederne, forbrugerne og de relevante myndigheder”, forklarer Jakob Zeuthen.

Læs også: Danmark får sin første FSC-certificerede køkkenproducent

Butterfly-modellens to vinger bliver udgjort af en række elementer under de to hovedemner ’markedsværdi’ og ’troværdighed’. Illustration fra bog..

For at kunne bedømme og ikke mindst sammenligne mærkerne konkret har de to forfattere skabt et værktøj døbt ’Butterflymodellen’, der kan analysere og vurdere mærkerne ud fra fire elementer; værdier, målsætninger, kriterier og den såkaldte tematerning.

De to vigtigste parametre – sommerfuglens bærevinger – er markedsværdi og troværdighed, som hver kan inddeles i fem niveauer efter deres pointtal; fra ’meget høj’ til ’meget lav’. Den samlede vurdering viser i øvrigt, at troværdigheden i gennemsnit ligger fint – på et middel til højt niveau, men også at deres opbyggede markedsværdi er alt for lav.

Øget betydning i fremtiden
På den baggrund mener Jakob Zeuthen også, at mærkemarkedets potentiale er stort og kan udnyttes bedre i fremtiden.

”Vi vil gerne være med til at gøre mærkerne til forandringsværktøjer. Det skal bl.a. ske ved at skabe transparens omkring fx de samlede omkostninger ved at forfølge en bestemt ordning eller certificeringssystem, og klarlægge det enkelte mærkes uafhængighed – eller mangel på samme, hvis det eksempelvis er et privatmærke”, siger han og fortsætter:

Om forfatterne

Jakob Zeuthen
Har arbejdet med mærker i over 20 år; med kriterie­udvikling, certificering og bestyrelsesarbejde. Faglig baggrund som biolog og ph.d. i klimaproblemer. Miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv siden 2010. 

Lars Ludvigsen
Har arbejdet med kommunikation i over 20 år; i de senere år med særlig interesse for bæredygtig kommunikation. Faglig baggrund som cand.mag. i litteratur, sprog og sprogrådgivning. Kommunikationsrådgiver, skribent og forfatter.

Se mere om bogen og køb den på www.maerkdinforretning.dk

”Derudover skal det også være lettere for virksomhederne at vurdere, hvor godt de forskellige mærker fungerer på forskellige markeder. De fleste mærker er meget lokalt fokuserede, hvilket vil sige at de har en høj grad af troværdighed på deres hjemmemarked, men til gengæld kan være svære at eksportere”.

Ifølge Jakob Zeuthen peger udviklingen i retning af, at mærkerne vil få øget betydning i fremtiden. Flere af dem vil så at sige løbe fra de etablerede brands og evt. blive deres eget varemærke og certificering under én label, mener han, og peger på Dansk Supermarked Groups Øgo-brand som et godt eksempel.

For at have en fod med i den udvikling har Jakob Zeuthen og hans medforfatter flere mærkeprojekter i støbeskeen. Til efteråret vil man eksempelvis udkomme med en international oversættelse af bogen på engelsk, der skal omfatte flere lokale og internationale mærker fra både Storbritannien, USA, Kina og andre dele af verdensmarkedet.

Læs også: Lyreco får svanemærket kantine

Derudover er der ambitioner om at gøre bogen til et etableret redskab for indkøbere i både detailhandelen og den offentlige sektor, også over hele verden, ligesom man gerne vil lave målrettede pjecer til forskellige brancher og afholde workshops om valg og strategisk brug af mærker.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

08.07.2025Schneider Electric

Sponseret

Verdens største flowmålere kalibreres ved hjælp af løsning fra Schneider Electric

07.07.2025Schneider Electric

Sponseret

Zatea udnævnt til Schneider Electric Alliance Partner inden for avanceret motion control

03.07.2025CSR.dk

Analyse: Flere annoncører undlader at markedsføre grønne initiativer

27.06.2025CSR.dk

Haag forbyder reklamer for klimabelastende rejser

23.06.2025CSR.dk

Horisont Gruppen søger ESG-kompetencer til videreudvikling af CSR.dk

18.06.2025CSR.dk

Forslag til at tæmme reklamens magt

17.06.2025CSR.dk

Seneste bøde: Betaler 4 millioner kroner for vildledende klimaudsagn

11.06.2025CSR.dk

Folkemødet 2025: 33 på tre dage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K