Bred opbakning: Kun tre lande i verden ignorerer Verdensmålene
De 17 mål for en bæredygtig verden fylder 10 år, og selvom der er en del arbejde endnu, viser en ny FN-rapport, at der både er momentum og fremskridt i flere lande.
Foto: voresmål.dk
Den seneste globale rapport fra FN viser tydeligt, at der fortsat er international opbakning til arbejdet med de 17 Verdensmål. Rapporten giver et overblik over, hvordan implementeringen af målene skrider frem på globalt plan.
“Der er gået 10 år, siden vi indførte de her mål, og der er stadig massiv støtte og momentum om sagen”, fortæller Guillaume Lafortune, som er vicepræsident for FN’s Verdensmålsafdeling og som har været med til at udarbejde den årlige rapport.
“Vi har modtaget statusrapporter fra 190 af de 193 FN-lande”.
Kun tre lande har endnu ikke indleveret en statusrapport om deres arbejde med Verdensmålene: Myanmar og Haiti, som er præget af alvorlige konflikter samt USA.
Rapporten fremhæver samtidig, at mange af de lande, som aktivt arbejder med Verdensmålene, oplever fremgang. Det gælder særligt de lande, der i 2015 stod over for de største udfordringer, og som siden har formået at skabe betydelige forbedringer.
En massiv, frivillig kortlægning
At opnå en fælles global retning er komplekst. Derfor er det afgørende, at der løbende foretages statusopgørelser for at sikre fremdrift.
“Jeg mener, at det er brugbart for os at vide, hvor vi står, og om vi gennemsnitligt bevæger os i den rigtige retning”, siger Guillaume Lafortune.
Han forklarer, at opfølgning kan ske på to niveauer. På nationalt niveau afgives en såkaldt VNR, en Voluntary National Review. I Danmark omtales denne proces som en "Verdensmålseksamen".
Derudover findes også VLR, Voluntary Local Review, som anvendes på lokalt niveau. Den giver eksempelvis kommuner eller byer mulighed for at synliggøre deres arbejde med Verdensmålene, særligt hvis de oplever, at den nationale indsats er utilstrækkelig.
“Et godt eksempel er USA. De har aldrig lavet en national rapport for status på Verdensmålene, men New York var en af de første byer til at lave en lokal statusrapport”, siger Guillaume Lafortune.
Verdensmålene kræver arbejde
At indrapportere data er dog kun ét aspekt af arbejdet. Det afgørende er, hvorvidt der faktisk handles på de mål, der sættes, hvor det er veldokumenteret, at der stadig er mål, som halter bagud.
Der er fortsat udbredt sult i verden, behovet for bæredygtige byer og lokalsamfund er stort, og væbnede konflikter fortsætter mange steder i verden.
Der er med andre ord fortsat væsentlige udfordringer at tage fat på. Men fremskridt er muligt, og resultaterne viser sig, hvor der arbejdes målrettet. Lande som Cambodia og Benin er eksempler på dette. På trods af vanskelige udgangspunkter i 2015 har de siden gjort markante fremskridt mod opfyldelsen af Verdensmålene.
Ifølge Guillaume Lafortune kræver fremskridt først og fremmest fred, adgang til finansiering og en langsigtet politisk strategi. Det er her, det fremtidige fokus bør rettes.
- lhs