Bedre tøjkultur efterlyses

En håndfuld afrikanske lande vil sætte en stopper for importen af brugt tøj fra Vesten. Bæredygtig start-up efterlyser en mere cirkulær tilgang til vores tøjforbrug.

Vesten har brug for en mere cirkulær tilgang til sit tøjforbrug og ikke bare dumpe sit overforbrug i bl.a. Afrika, mener debattør. Foto: Flickr/David Chao.

19.08.2016

CSR.dk

Tidligere på året besluttede de fem medlemsstater i East African Community, der består af Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda og Burundi, sig for, at man kollektivt vil stoppe importen af brugt tøj fra den vestlige verden. Et forbud kan blive virkelighed i 2019, skriver Sustainable Brands.

Læs også: Dell og den cirkulære økonomi

Med forbuddet håber man at kunne revitalisere de enkelte landes tøjindustrier og på den måde skabe både arbejdspladser og eksportmuligheder. Godt nok er der mange handlende på markedspladser i de fem lande, der i dag tjener penge på det donerede tøj fra Vesten, men regeringerne håber, at en genrejst tøjproduktion vil kunne skabe mindst lige så mange og ikke mindst bedre job med mere stabile indkomster.

Om forslaget i sin nuværende form kan blive til virkelighed, er svært at spå om, skriver debattøren Kelsey Halling på Sustainable Brands. Alligevel mener hun, at bare forslagets eksistens i sig selv er interessant på indtil flere niveuaer.

På handelsfronten tjener udspillet til endnu engang at belyse nogle af de ”utilsigtede konsekvenser ved ellers velment udenlandsk hjælp”. Uganda importerer eksempelvis 1.500 ton brugt tøj om året alene fra USA og sammenlagt estimerer man, at genbrugstøj sidder på 81 procent af landets marked, hvilket selvsagt ikke efterlader meget spillerum til lokale producenter. Og i Kenya er billedet det samme; før i tiden sørgede tekstilsektoren for arbejde til omkring en halv million mennesker, i dag er man nede på 20.000.

Lige så interessant er imidlertid perspektivet for de vestlige lande. For hvad nu hvis vi ikke bare kan ”læsse vores brugte tøj af på de fattige, hvad skal vi så gøre med det?” spørger Kelsey Halling.

Affald som ressource med værdi
Gennemsnitsamerikaneren smider over 30 kilo tøj ud om året, og i takt med at lavprissalget fortsat stiger, så ”har vi brug for at finde et bedre sted” af gøre af de billige impulsindkøb. Lande som Uganda, Haiti og Indien skal ikke – og siger måske også snart tak til at – være depot for vores overforbrug.

Derfor efterlyser Kelsey Halling en mere ansvarlig tilgang til tøjforbrug i Vesten over en bred kam. Tiltag som take-back-programmer og udlejning af festtøj er allerede ved at vinde frem, og også på den videnskabelige front er der bevægelse.

Med teknologi som fibergenbrug er det muligt at skabe nyt stof i høj kvalitet ud af aflagte jeans, bluser osv., og på den baggrund forudser Halling at det inden for en overskuelig fremtid vil være muligt at lukke kredsløbet for tøjfibre. Men det sker kun, hvis vi ”går væk fra den lineære brug og smid væk-model og begynder at betragte vores ’affald’ som en ressource med værdi”.

Som et eksempel på denne mere cirkulære tilgang peger hun på sin egen start-up, tøjmærket Thread, der opfordrer forbrugeren til at sende sit brugte tøj tilbage til dem, når det er udtjent. Tøjet er fra start lavet af bl.a. brugte vandflasker, der er indsamlet, forarbejdet, blandet med bomuld og syet til en trøje, og derfor er det ”alt for værdifuldt til at man bare kan smide det væk”.

Læs også: Nike med i Ellen MacArthur Foundation

Dermed er mærker som Thread og lignende med til at tage ansvar for at brugbare materialer ikke bare ender ”begravet under jorden”. For som Kelsey Halling afslutningsvis understreger: ”Det er forbrugernes ansvar at ændre deres adfærd, men det er op til producenterne at vise vejen”.

-AK

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: Master AI Governance with ISO 42001

As artificial intelligence becomes a key driver of innovation, organizations must ensure their AI systems are responsible, trustworthy, and compliant.

Dato

17.06.2025

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

17.06.2025

Sted

Online

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

17.06.2025

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus

PwC Danmark
Webinar
Transition Plan for Climate Change Mitigation

- How to Go About it?

Dato

17.06.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Træning i: Ansvarlig indkøbspraksis – fra indkøb til impact (2025)

Fra indkøb til indflydelse: Træning i ansvarlig indkøbspraksis

Dato

17.06.2025

Tid

10:00

Sted

Etisk Handel Danmark - Overgaden Oven Vandet 10, st - København

Bureau Veritas
Kursus
CSRD - bæredygtighedsrapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG). I første omgang omfatter CSRD større virksomheder, men det forventes, at direktivet ligeså vil påvirke små- og mellemstore, idet de store virksomheder vil søge information i deres leverandørkæde.

Dato

18.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia