Barsel med løn skal være en rettighed

En ny alliance i fagbevægelsen vil arbejde for at modernisere barselsreglerne, så løn under barsel ikke behandles som et frynsegode.

15.09.2023

CSR.dk

”Lønmodtagerne har en klar forventning om, at arbejdsgiverne selvfølgelig tilbyder ordentlige barselsvilkår, og at det derfor er essentielt at gøre netop det for at være med i kampen om at tiltrække de bedste medarbejdere,” lyder det i en fælles udtalelse fra ny barselsalliance bestående af EQUALIS og de tre fagforeningerne Djøf, IDA og DM, der tilsammen repræsenterer cirka 310.000 medlemmer.

”Alligevel er der stadig mange arbejdsgivere, som kun udbetaler løn under barsel, hvis medarbejderen har været ansat et vist antal måneder. Det holder ikke. Hverken i forhold til at tiltrække arbejdskraft, medarbejdertrivsel eller mobilitet på arbejdsmarkedet. Barsel med løn skal være en rettighed, ikke et personalegode,” lyder det videre i udtalelsen.

”Barsel er banalt set et vilkår alle steder, hvor man ønsker at ansætte unge mennesker. Som samfund burde vi derfor for længst have erkendt, at gode barselsmuligheder er en investering og mulighed for udvikling af kompetencer, der kommer både den enkelte og virksomheden til gode. Det virker ærlig talt meget gammeldags udelukkende at se barsel som en byrde for virksomhederne,” siger Sara Vergo, formand for Djøf og talsperson for Barselsalliancen, om baggrunden for den nye alliance.

Det vil Barselsalliancen

Alliancen vil blandt andet arbejde for, at:

  • Anciennitetskrav bliver fjernet, så muligheden for at gå på barsel med løn ikke afhænger af, hvor længe man har været ansat.
  • Fordelingen af barselsfondenes refusionsuger bliver tilpasset øremærkningen af barselsorloven.

Det skal blandt andet ske, fordi:

  • Krav om anciennitet modvirker mobiliteten på arbejdsmarkedet, idet lønmodtagere kan se sig nødsaget til at afstå muligheden for nye karrieremuligheder, fordi de ikke vil risikere at miste retten til løn under deres barsel.
  • Anciennitetskravene giver ulige muligheder for at stifte familie, hvilket står i skarp kontrast til intentionen med barselsfondene, der ellers skal sikre, at ingen forældre stilles dårligere end andre i forbindelse med barsel.
  • Kvinder tager gennemsnitligt længere barsel end mænd og rammes derfor økonomisk hårdere, hvis de falder for anciennitetskrav. Anciennitetskrav er derfor med til at fastholde løn- og pensionsgabet mellem mænd og kvinder.
  • Forskning viser, at mænds betalingsvillighed for afholdelse af barsel er langt mindre end kvinders, hvorfor både refusionsreglerne og anciennitetskrav kan forhindre særligt fædre i at gøre brug af de barselsrettigheder, de fik med øremærkningen i 2022.

Barselsalliancen på banen
Derfor vil Barselsalliancen fremadrettet arbejde for en modernisering af barselsreglerne ved løbende at levere ny viden om problemerne ved de nuværende regler og komme med konkrete anbefalinger til ændringer af reglerne.

”Løn under barsel er et konkurrenceparameter for både at tiltrække dygtige medarbejdere og øge tilknytningen af dem, der allerede er ansat. Men kræver vi det af virksomhederne, skal vi som samfund også sikre, at de understøttende strukturer rent faktisk understøtter virksomhederne her,” siger Gine Maltha Kampmann, direktør i EQUALIS.

Dokumenteret forventning
Det kan godt betale sig for arbejdsgiverne at udbetale løn til medarbejdere på barsel. I hvert fald hvis de vil være attraktive for flere potentielle medarbejdere.

Det viser en undersøgelse, som Epinion har gennemført for ligestillingstænketanken EQUALIS, gør det klart, at

Her svarer cirka hver tredje respondent, der har været på barsel inden for de seneste tre år, er på barsel eller skal på barsel i løbet af det næste halve år, at løn under barsel er afgørende for deres valg af arbejdsplads. Og det gælder for både mænd (31 pct.) og kvinder (34 pct.).

”Det er et vigtigt budskab til virksomhederne, at yngre medarbejdere går målrettet efter at få ret til løn under barsel, når de skal vælge arbejdsplads. Som vi ser det, kommer det til at blive mere og mere afgørende for virksomhedernes profil, at de tilbyder gode barselsvilkår til både mænd og kvinder,” siger Malene Matthison-Hansen, formand for Ansattes Råd i IDA

Hun bakkes op af  Camilla Gregersen, forperson for den akademiske fagforening DM:

”De virksomheder, der har gode barselsforhold, vinder kampen om at tiltrække arbejdskraft.”

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Sammen med High:five giver Elis utilpassede unge en chance på arbejdsmarkedet

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ tekstilstøtte sikrer flere og ekstra gode ferieoplevelser til udsatte børn

05.07.2024Nilfisk

Sponseret

Nilfisk hjælper krigsskadede ukrainere

26.06.2024CSR.dk

Rapport: Forbrugere vælger oftere genbrugstøj

26.06.2024Dagrofa aps

Sponseret

Nyt tiltag skaber jobs for unge med autisme i Ishøj Kommune

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet