”Ingen kan sige, at de ikke skal være med”

Hvad betyder bæredygtig innovation? Hvordan skal man tænke, for at komme foran, i gang eller måske bare med på den udvikling? Det handler om at se muligheder i truslerne, om at se at komme i gang og frem for alt, frem for alt andet, om teknologi.

29.09.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”For det første, er man er nødt til at forstå, at verdens største problemer er verdens største forretningsmuligheder. Verdensmålene kan i sin helhed betragtes som er et stort kort over forretningsideer. Jeg mener virkelig, at der ligger fantastiske forretningsmuligheder i dem,” siger Anders Hviid, leder af rådgivervirksomheden Dare Disrupt.

CSR.dk har spurgt ham, hvordan man skal gribe det med bæredygtighed og innovation an, og det er her – i verdensmålene – han begynder. Det samme gør Erik Rasmussen, stifter af bæredygtighedstænketanken Sustainia.

”Eksponentiel innovation er en basal forudsætning for at udnytte de enorme muligheder, der ligger i bæredygtighed i de kommende år. Vi har konstateret, der et bugnende marked, som tiltrækker masser af nye aktører, og i vores seneste opportunity-rapport kunne vi allerede se 55 nye markeder og 100-vis af løsninger drevet af verdensmålene,” siger han.

Han henviser til opportunity-rapporten fra begyndelsen af 2018, hvor Sustainia for fjerde gang har kortlagt virksomheder og markeder, der var opstået som svar på et samfundsproblem – denne gang med udgangspunkt i verdensmålene.

Anders Hvid, direktør i Dare Disprupt og Erik Rasmussen, stifter af Sustainia. .

Intet over og intet ved siden af teknologi
En anden ting, som Anders Hviid og Erik Rasmussen er enige om, er, at den teknologiske udvikling er afgørende for innovationen.

”Teknologien betyder, at man kan springe udviklingstrin over og forandre med så stor hast. Så derfor er evnen til at udnytte teknologi en helt klar forudsætning og drivkraft for den omstilling, vi skal igennem,” siger Erik Rasmussen.

For Anders Hvid handler spørgsmålet om teknologi lige så meget om at forstå et andet helt basalt princip:

”Det er helt fundamentalt i denne tid, at den teknologiske udvikling er tilgængelige for stort set alle dem, der vil. At jeg ikke behøver at tage en syvårig ph.d.-uddannelse for at lave noget med kunstig intelligens. Det er lige før jeg kan gå i det nærmeste storcenter og købe en 3D-printer og noget filament og så bare gå i gang. Teknologi er i hastig udvikling på vej i hænderne på os alle sammen.”

”Det er omstillingen til en ny bæredygtig markedsvirkelighed, der skaber de største forretningsmuligheder. Det er her den nye regulering vil komme, og det er her, de nye virksomheder kommer.

Erik Rasmussen, stifter af Sustainia

Han forklarer videre, at det betyder, at man kan beslutte sig for at gøre en forskel på et givet område, sætte sig ned og tilgå viden på en række forskellige måder, koble sig selv på netværk af mennesker med de kompetencer, man har brug for og på den måde være med til at skabe en udvikling. Han siger til gengæld ikke, at det ikke er svært. Det har bare aldrig været mindre umuligt.

Også i virkeligheden
Det kan Anders Hvid jo sådan set sagtens sige. Men vinderne af året 360 Graders Pris for nystartede virksomheder, Kaffe Bueno, leverede et bevis fra virkeligheden i begyndelsen af september måned. De blev spurgt, om de nu havde sikret sig, at der var personer med en god videnskabelig baggrund i teamet rundt om deres virksomhed, som kører kaffegrums gennem et bioraffinaderi for at producere salgbare produkter i et cirkulært system.

Til det svarede en af stifterne, med en let undren i stemmen, at sådan behøvede man jo ikke at tænke længere. ”Viden er overalt, man skal bare vælge og tage det, man skal bruge,” forklarede han

Anders Hvid opfordrer til, at man ser på historien om The Ocean Cleanup Project og spørger, om det var blevet til noget uden frit tilgængelig viden og teknologi? (Projektet blev startet af Boyan Slat, da han var 18 år og har lige sendt sit første fuldskala anlæg til indsamling af havplast afsted fra San Fransisco.)

Det pokkers mindset
Det med teknologien kan man desværre ikke rigtig få noget ud af, hvis man ikke får øvet sig i at tænke ”rigtigt”, dvs. se sig selv og sin virksomheds rolle og muligheder i den nye kontekst.

”Man kan spørge sig selv: Hvad er det i virkeligheden for et problem, vi løser, og kan det gøres på en anden måde? Den løsning, vi tilbyder nu, er optimeret mod marginalomkostninger og markedsadgang over lang tid. Spørgsmålet er, at når nu der kommer machine learning og 3D-print og alle mulige andre teknologier, hvordan kan vi så imødekomme det behov, jeg allerede er i gang med, og kunne jeg endda gå efter et behov der er endnu større – nå en anden målgruppe og gør min impact eksponentielt større? Og hvis jeg kan, har jeg så pligt til at gøre det,” siger Anders Hvid.

Tag nu advokatbranchen. Advokatbistand købes af de færreste, bl.a. fordi det er meget dyrt. Om føje år vil det dog være muligt at tilbyde juridisk assistance gennem en chatbot stor set uden betaling fra brugerne. Hvad gør en klog advokatvirksomhed så? Ifølge Anders Hvid sørger den for at få sig selv i gang på det marked. Måske ikke inden for sin egen kerneforretning, men i yderkanten af ens nuværende virkefelt, på andre geografiske markeder eller lignende.

Sustainias fem gode råd til bæredygtig innovation

1. Forstå den nye virkelighed som verdensmålene og bæredygtighed handler om. Forstå dem og få dem ind under huden, fordi det er den nye markedsøkonomiske virkelighed, og her dine muligheder befinder sig.
2. Prioriter hvor i den nye virkelighed, du vil satse. Hvor kan du med dit udgangspunkt og din virksomhed se de største potentialer. Det handler om hvilke relationer, du skal have, og hvem du skal samarbejde med. Vær klar til at acceptere, at nuværende konkurrenter kan være morgendagens partnere – og omvendt.
3. Sikr dig, at du har eller får det mindset der skal til for at agere i den nye markedsvirkelighed. Det kræver et opgør med traditionel økonomisk tænkning og en forståelse af en ”true cost”-økonomi, hvor alle omkostninger – også dem på det eksterne miljø – er regnet med i prisen på dit produkt.
4. Sikr dig, at du får hele organisationen med. Det er ikke nok at topledelsen tager til konferencer og bliver begejstrede, mens resten af virksomheden mentalt bliver hjemme. Det risikerer at knække virksomheden. Den nye virkelighed skal forankres fra det øverste ledelsesniveau og helt ned og helt ud i virksomheden. Den må helt sikkert ikke isoleres i en CSR eller bæredygtighedsafdeling.
5. Kom i gang! Farten gavner, og det går meget stærkt, så man skal passe på ikke at komme for sent. Tænk dig godt om, men gør det hurtigt. Dem, der misforstår og undervurderer de nye aktører, har problemer. Der bliver mange Amazons i de kommende år.

Disruption og ansvarlighed
Det, at give sig i kast med en udvikling, som man ved, grundlæggende vil ændre ens egen branche, er så stort et skridt og beslutning, at nogle siger det er umuligt. Det er her, nogen siger, at man skal disrupte sig selv, før andre gør det. Eller som Erik Rasmussen siger – kill your core or the core kills you. I Dare Disrupt plejer de at sige, at man, før man disrupter sig selv, kan prøve at se, om man ikke kan disrupte nogle andre, nogle af dem på yderkanten af ens egen forretning, eller i et marked, hvor man ikke er i dag.

Oven i dette diskuterer Anders Hvid og hans kollegaer i øjeblikket, hvad ansvarlig disruption betyder. De er nået nogenlunde hertil med svaret:

”Det ansvarlige vil være, at juristerne absolut skal begynde at eksperimentere med chatbots, kunstig intelligens og blockchain. Være nysgerrig på spørgsmål om, hvorvidt tillid kan digitaliseres. Målet er, at gøre juridisk rådgivning tilgængelig til en meget lav pris, også selvom de umiddelbart kan miste både medarbejdere og prestige. De skal gøre det, fordi det samfundsmæssige potentiale er så kolossalt. Tænk på, hvilken forandring det kunne skabe, at tilbyde juridisk rådgivning til rigtig mange – ikke bare i et samfund med så høj tillid som det danske, men måske især i samfund, hvor man ikke har så velfungerende en infrastruktur og juridiske systemer.”

Er der en sammenhæng?
Vi kan tale om bæredygtighed og innovation både med og uden hinanden. For Anders Hvid kan det sagtens være sådan, at der ikke nogen direkte sammenhæng mellem de to begreber, eller at det kræver en beslutning, hvis ens innovationsarbejde skal pege i retning af bæredygtighed.

”Og så må det retoriske spørgsmål være, hvorfor skulle netop din innovation ikke pege i retning af bæredygtighed? Indsatsen er den samme, så hvorfor ikke vælge det, der giver mening? Det er en god forretningsmulighed og det skaber en verden dine børn godt kan leve i,” spørger han.

Men for Erik Rasmussen er der ingen tvivl om, at det er et grundvilkår at koble de to.

”Hvis man ikke kan se mulighederne i denne nye virkelighed med verdensmålene, er ens innovationsevne og fantasi for begrænset. Skulle du komme til den konklusion, at bæredygtighed og true cost-perspektivet, (hvor f.eks. miljøpåvirkninger prissættes), slet ikke vedrører din virksomhed, bør du overveje, hvem der har mest ret – den nye markedsvirkelighed eller dig, og dermed om du vil overleve de kommende fem-ti år.”

”Det er omstillingen til en ny bæredygtig markedsvirkelighed, der skaber de største forretningsmuligheder. Det er her den nye regulering vil komme, og det er her, de nye virksomheder kommer. Så det eneste man ikke kan gøre, er at undlade at forholde sig til den enorme markedstransformation, vi allerede er midt i,” siger han.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: innovation og bæredygtighed

Relateret indhold

05.05.2025CSR.dk

Britisk økonom vil ændre systemet: Ingen velstand uden omsorg

01.05.2025BSR

Sponseret

Board Oversight Amid Uncertainty: Doubling Down on Strategic Sustainability

01.05.2025BSR

Sponseret

Board Oversight Amid Uncertainty: Doubling Down on Strategic Sustainability

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025CSR.dk

Nye klimakrav skal pege byggebranchen i en grønnere retning

30.04.2025CSR.dk

Ny klimalov: Tiden presser på for nye mål og større ansvar

29.04.2025CSR.dk

Virksomheder frygter politisk vold og uro

29.04.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Amerikanerne går imod Trump-linjen om DEI og klima

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Etisk Handel Danmark
Webinar
Indsigt i: CSRD og CSDDD (2025)

Webinar: Fra due diligence til lovgivning – Sådan bliver du klar til CSRD og CSDDD

Dato

06.05.2025

Tid

13:00

Sted

Online