Analyse: Trods vilje er der langt til indfrielse af rapporteringskrav hos dansk erhvervsliv

Hele 6 ud af 10 virksomheder har bæredygtighed i deres top-tre over vigtigste temaer de næste to år. Men de færreste har helt styr på data, rapportering og governance inden for bæredygtighed, viser undersøgelse fra PwC.

selvom virksomhederne har viljen til at være en del af den bæredygtige udvikling, har kun én ud af tre en færdigudviklet bæredygtighedsstrategi.. Foto: 123rf.com.

20.12.2023

CSR.dk

“Virksomhederne er i den grad blevet opmærksom på, hvor vigtigt arbejdet med bæredygtighed er i de senere år. Dels er der et øget pres fra lovgivernes side med blandt andet EU-rapporteringsdirektivet om bæredygtighed (CSRD), men også kundernes forventninger er en vigtig driver for virksomhedernes arbejde med bæredygtighed, særligt for de mellemstore og mindre virksomheder.”

Sådan fortæller Susanne Stormer, partner og leder af ESG & Sustainability i PwC, om konklusionerne på koncernens nye undersøgelse, der har taget pulsen på dansk erhvervslivs arbejde og oplevede udfordringer på bæredygtighedsagendaen.

Undersøgelsen viser, at 61 procent af de danske virksomheder har bæredygtighed i top-tre over de vigtigste temaer de kommende to år. Det er kundernes efterspørgsel og øgede krav om compliance, der driver udviklingen på bæredygtighedsområdet.

Læs også: Klar til start: Nu kommer der ikke flere ændringer til EU's rapporteringsstandarder

Men selvom virksomhederne har viljen til at være en del af den bæredygtige udvikling, har kun én ud af tre en færdigudviklet bæredygtighedsstrategi.

“Alle virksomheder står over for nye udfordringer med at navigere i de krav og forventninger, de mødes af, men disse nye udfordringer byder også på muligheder for de virksomheder, der evner at udnytte situationen strategisk. Derfor er det vigtigt, at de får færdigudviklet deres strategi,” siger Susanne Stormer.

Datastyring og rapporteringskrav er en udfordring
Ifølge PwC’s Sustainability Survey ser virksomhederne derudover datastyring og rapportering som den allerstørste udfordring i arbejdet med bæredygtighed. Det svarer henholdsvis 73 procent af de store virksomheder og 63 procent af de mindre og mellemstore virksomheder.

“I de større virksomheder har man især udfordringer med at skabe den rette governance på bæredygtighedsområdet, mens de mindre virksomheder også i høj grad mangler kompetencer inden for området,” fortæller Susanne Stormer.

Samtidig viser undersøgelsen, at flere virksomheder ikke er fuldt ud bekendte med de nye EU-rapporteringskrav inden for bæredygtighed. 

Således svarer lidt over halvdelen af de større virksomheder, at de er fuldt ud bekendte med de nye krav, mens det kun gælder hver femte virksomhed med færre end 250 ansatte.

“Mange af de største virksomheder er nogenlunde eller fuldt ud bekendte med CSRD. Flere end hver tiende større virksomhed har dog slet ikke eller begrænset kendskab, og alle skal jo helst være med på, hvad der er i vente, så de kan være klar til at rapportere i henhold til CSRD fra finansåret 2024 eller 2025,” vurderer Susanne Stormer og henviser til, at kun 38 procent af de større virksomheder er langt med deres forberedelser eller helt klar til de kommende rapporteringskrav.  

Få virksomheder er helt i mål
Det er ressourcekrævende at blive klar til de nye krav i CSRD. 

Læs også: EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

Knap 7 ud af 10 blandt de store virksomheder er i gang med at planlægge eller helt færdige med at udvikle et såkaldt bæredygtighedsroadmap med mål og tidslinjer. Det er dog kun 14 procent, der er helt klar.

Blandt de mindre virksomheder er det kun 4 ud af 10, der er i gang med at planlægge eller er færdige med at udvikle et roadmap. Samme billede tegner sig, når man ser på, hvor mange virksomheder der er i gang eller helt i mål med at etablere en måde, hvorpå de kan vurdere deres modenhed og risici i forhold til bæredygtighed.

”Det er mest kritisk for de store virksomheder at komme i mål med deres væsentlighedsanalyse, da CSRD kræver, at virksomhederne tager stilling til deres påvirkninger, risici og muligheder ud fra retningslinjerne om dobbelt væsentlighed - for samfundet og for virksomheden - i henhold til de nye europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering (ESRS), og denne analyse skal være veldokumenteret. De mindre og mellemstore har mere tid at løbe på, men flere kan med fordel gå i gang med planlægningsfasen, da det kan være en tidskrævende proces,” understreger Susanne Stormer.

- HCL

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

25.06.2025CSR.dk

Flere grønne pensionsinvesteringer trods global usikkerhed

19.06.2025Schneider Electric

Sponseret

Brandsikring kræver ikke blot det rette udstyr – men også helhedstænkning og rettidig omhu.

17.06.2025Schneider Electric

Sponseret

Farvel CO2: Elektrificering kan fremtidssikre danske hospitaler

17.06.2025Fristads Kansas

Sponseret

Fristads skærer 29 procent af sit CO₂-aftryk – og er allerede halvvejs mod 2030-mål

10.06.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Quick fix på vej til bølge 1- virksomheder: Kan sætte CSRD-indfasningskrav på hold

06.06.2025Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

ESG-rapportering - måske ikke et krav til din virksomhed, men hvad siger kunderne og banken?

04.06.2025CSR.dk

Klage indsendt over Arlas ’vildledende klimatal og greenwashing’

03.06.2025CSR.dk

Groundley henter millioninvestering til grøn regnskabsplatform

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
[Webinar] Sustainable Career Moves - Tag næste skridt på din bæredygtige karrierevej

Drømmer du om en karriere med mere mening og bæredygtig impact?  Er du på udkig efter nye muligheder inden for ESG, CSR eller bæredygtig forretningsudvikling – enten i dit nuværende job eller i en ny rolle?

Dato

01.07.2025

Tid

08:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom