Analyse: Halvdelen af danske virksomheder har ingen kvindelige bestyrelsesmedlemmer

Det halter med kønsdiversiteten i de danske virksomheders bestyrelseslokaler. Det viser en ny analyse, som Dansk Industri har lavet. Udviklingen går dog den rigtige vej – men der skal endnu mere fart på, mener direktør.

Ifølge Dansk Industris kortlægning er der kun 17,5 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer i danske virksomheder. Foto: Dansk Industri.

21.12.2023

CSR.dk

Kvinder er stærkt underrepræsenteret i danske virksomheders bestyrelser.

Det er konklusionen i en stor kortlægning, som Dansk Industri (DI) har foretaget. Den viser, at kvinder i 2023 sidder på blot 17,5 procent af bestyrelsesposterne. Og det er endda en lille stigning fra 13,9 procent i 2018. 

“Hvis Danmark skal være verdens bedste land at leve og drive virksomhed i, så kræver det, at vi får alle talenter i spil. Kvinder udgør halvdelen af Danmarks talentpulje, men de er enten ikke tilstede eller stærkt underrepræsenteret i mange danske virksomheders bestyrelser, hvilket ikke bare er et problem for virksomhederne, der går glip af talent, men hele samfundet, som går glip af vækst- og udviklingsmuligheder,” siger Kinga Szabo Christensen, rådgivningsdirektør i Dansk Industri.

Analysen viser også, at lidt over halvdelen – 50,9 procent – af de danske virksomheders bestyrelser har udelukkende mænd siddende, mens blot 0,2 procent af virksomhederne udelukkende har kvindelige bestyrelsesmedlemmer. 

Andelen af virksomheder uden en eneste kvinde i bestyrelsen er dog faldet med 8,3 procentpoint siden 2018.

“Selvom udviklingen går den rigtige vej, så er det stadig ikke godt nok, at kvinder er så markant underrepræsenteret i de danske virksomheders bestyrelser. Vi skal have endnu mere fart på på udviklingen, og det kræver, at vi får øget opmærksomhed på udfordringerne, taler om dem og handler på dem," siger Kinga Szabo Christensen.

Store virksomheder er lig med flere kvinder
Det er første gang, at DI har kortlagt kønssammensætningen i danske virksomheders bestyrelser med den nyeste data, der findes. 

Undersøgelsen dækker alle danske virksomheder med mindst 50 ansatte og deres generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer. Kortlægningen viser blandt andet også, at de store virksomheder i højere grad lykkes med at tiltrække kvinder til deres bestyrelser, men at det halter med de mellemstore virksomheder.

“De store virksomheder har oftere en mere mangfoldig kønssammensætning i deres bestyrelser, end de mellemstore virksomheder. Vi hører ofte, at der er mange poster, der ikke bliver slået op, og her kan vi lære meget af civilsamfundsorganisationer, hvor der er en mere lige kønssammensætning i bestyrelserne,” siger Kinga Szabo Christensen.  

Store regionale forskelle
Der forekommer også stor geografisk variation i kønsfordelingen i virksomheders bestyrelsesposter, viser undersøgelsen. 

I 2023 har virksomheder i Region Hovedstaden den klart højeste andel af kvindelige bestyrelsesmedlemmer med 22,1 procent, mens Region Nordjylland og Region Midtjylland i samme år har de laveste andele på henholdsvis 13,2 procent og 13,6 procent. 

De store regionale forskelle kalder på en målrettet lokal indsats, mener DI-direktøren.

“Når det gælder kønsdiversitet i de danske bestyrelser, så kan vi se, at der er store regionale forskelle. Det kan skyldes, at der er flere store virksomheder i Region Hovedstaden. Hvis vi skal fremme kønsdiversitet i hele Danmark, så kræver det en lokal og målrettet indsats, som vi vil have endnu større fokus på fremadrettet,” siger Kinga Szabo Christensen og fortsætter:

“Derfor har vi også lavet databasen Fremtidens Bestyrelser, som indeholder en masse spændende og kvalificerede bestyrelseskvinder, der er klar til at sætte sig på bestyrelsesposterne i de danske virksomheder. Jeg vil opfordre alle til at søge i databasen næste gang, der skal findes nye bestyrelsesmedlemmer.”

- HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet