17 flyselskaber får en tur i greenwashing-maskinen

Bliver en flyvetur grøn eller co2-neutral af, at man køber kompensation? Den europæiske forbrugerorganisation siger nej og indklager flyselskaber for greenwashing.

23.06.2023

CSR.dk

I går afleverede  den fælleseuropæiske forbrugerorganisation (BEUC) på vegne af 23 af sine medlemmer fra 19 lande en klage over 17 luffartselskabers klimarelaterede påstande. Dem skal EU-kommissionen og netværket af forbrugerbeskyttelsesmyndigheder i Europa nu tage stilling til. 

"Vi beder om en pan-europæiske undersøgelse af forholdene, og om at de konkrete flyselskaber - og sektoren som helhed - holder op med at komme med påstande, der giver forbrugere det indtryk, at det at flyve er bæredygtigt. Det er simpelthen usandt, for flyvning er ikke bæredygtigt og har ikke udsigt til at blive det i den nære fremtid. Hvor flyselskaber har foreslået forbrugeren, at de kan betale grønne afgifter på baggrund af selskabets påstande, ønsker vi at forbrugerbeskyttelsesorganisatoiner beder luffartsselskaberne om at betale pengene tilbage," skriver BEUC i en pressemeddelelse.

De påstande, klagen peger på, er f.eks. at man ved at betale ekstra kan offsette, neutralisere eller kompensere for en flyvnings CO2-udledninger. Forbrugerorganisationen mener, at det er faktuelt forkert, fordi de positive gevinster fra offsetting er højst usikre, mens skaden fra udledningerne fra flyvninger er uafviselige. Eller at kunder opfordres til at betale til udviklingen af ‘Sustainable Aviation Fuels’ (SAF), hvilket ifølge klagen er vildledende fordi denne type brændsler ikke rigtig er markedsklar og i det omfang de er kun udgør en meget lille del af det brændstof en flyvning bruger. Og det vil ifølge BEUC være tilfældet i ret mange år ud i fremtiden. 

"Ingen af de strategier, flyselskaberne følger i dag, kan forhindre udledninger af drivhusgasser. Det er vigtigt at vi stopper de påstande, for udledninger fra flytrafik vil stige i de ommende år," skriver BEUC. 

“Whether you pay a ‘green fare’ or not, your flight will still emit climate-harmful gases. Technological solutions to decarbonise aviation won’t become a massive-scale reality any time soon, so depicting flying as a sustainable mode of transport is pure greenwashing. At a time when many want to travel more sustainably, airlines should urgently stop offering consumers a fake peace of mind,” siger Ursula Pachl, BEUC’s Deputy Director General. 

Implying that air travel can be “sustainable”, “responsible” and “green” is deceptive. None of the strategies deployed by the aviation sector are currently able to prevent Greenhouse Gas emissions. It is important to stop these claims as with air traffic set to increase, emissions will keep rising for years to come.4

Luftfartselskaberne i klagen er: Air Baltic, Air Dolomiti, Air France, Austrian, Brussels Airlines, Eurowings, Finnair, KLM, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, SAS, SWISS, TAP, Volotea, Vueling og Wizz Air. 

I en artikel fra AFP, udtaler Airlines for Europe (A4E), en brancheorganisation, at dens medlemmer "fuldt ud anerkender vigtigheden af transparent kommunikation om bæredygtighed", og tilføjede at hvor offsets i dag spiller en rolle, vil det blive mindre betydningsfuldt i takt med at branchen tager mere energieffektive flye i brug og investerer mere i SAF. 

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

05.04.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

Case: Conrum – en ny koncern født ind i en tid med ESG

25.03.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

ESG kalder på stærke kommunikationsværdikæder

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi har fået afmystificeret klimaregnskaber og lært at kommunikere grønt”

20.03.2024CSR.dk

Sådan kan bureauer vise vejen

19.03.2024Advice

Sponseret

Fremtiden tilhører dem, der tør handle

19.03.2024Advice

Sponseret

ESG er ikke kun rapportering og compliance - det handler om forandringsledelse og konkurrenceevne

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn