17 flyselskaber får en tur i greenwashing-maskinen

Bliver en flyvetur grøn eller co2-neutral af, at man køber kompensation? Den europæiske forbrugerorganisation siger nej og indklager flyselskaber for greenwashing.

23.06.2023

CSR.dk

I går afleverede  den fælleseuropæiske forbrugerorganisation (BEUC) på vegne af 23 af sine medlemmer fra 19 lande en klage over 17 luffartselskabers klimarelaterede påstande. Dem skal EU-kommissionen og netværket af forbrugerbeskyttelsesmyndigheder i Europa nu tage stilling til. 

"Vi beder om en pan-europæiske undersøgelse af forholdene, og om at de konkrete flyselskaber - og sektoren som helhed - holder op med at komme med påstande, der giver forbrugere det indtryk, at det at flyve er bæredygtigt. Det er simpelthen usandt, for flyvning er ikke bæredygtigt og har ikke udsigt til at blive det i den nære fremtid. Hvor flyselskaber har foreslået forbrugeren, at de kan betale grønne afgifter på baggrund af selskabets påstande, ønsker vi at forbrugerbeskyttelsesorganisatoiner beder luffartsselskaberne om at betale pengene tilbage," skriver BEUC i en pressemeddelelse.

De påstande, klagen peger på, er f.eks. at man ved at betale ekstra kan offsette, neutralisere eller kompensere for en flyvnings CO2-udledninger. Forbrugerorganisationen mener, at det er faktuelt forkert, fordi de positive gevinster fra offsetting er højst usikre, mens skaden fra udledningerne fra flyvninger er uafviselige. Eller at kunder opfordres til at betale til udviklingen af ‘Sustainable Aviation Fuels’ (SAF), hvilket ifølge klagen er vildledende fordi denne type brændsler ikke rigtig er markedsklar og i det omfang de er kun udgør en meget lille del af det brændstof en flyvning bruger. Og det vil ifølge BEUC være tilfældet i ret mange år ud i fremtiden. 

"Ingen af de strategier, flyselskaberne følger i dag, kan forhindre udledninger af drivhusgasser. Det er vigtigt at vi stopper de påstande, for udledninger fra flytrafik vil stige i de ommende år," skriver BEUC. 

“Whether you pay a ‘green fare’ or not, your flight will still emit climate-harmful gases. Technological solutions to decarbonise aviation won’t become a massive-scale reality any time soon, so depicting flying as a sustainable mode of transport is pure greenwashing. At a time when many want to travel more sustainably, airlines should urgently stop offering consumers a fake peace of mind,” siger Ursula Pachl, BEUC’s Deputy Director General. 

Implying that air travel can be “sustainable”, “responsible” and “green” is deceptive. None of the strategies deployed by the aviation sector are currently able to prevent Greenhouse Gas emissions. It is important to stop these claims as with air traffic set to increase, emissions will keep rising for years to come.4

Luftfartselskaberne i klagen er: Air Baltic, Air Dolomiti, Air France, Austrian, Brussels Airlines, Eurowings, Finnair, KLM, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, SAS, SWISS, TAP, Volotea, Vueling og Wizz Air. 

I en artikel fra AFP, udtaler Airlines for Europe (A4E), en brancheorganisation, at dens medlemmer "fuldt ud anerkender vigtigheden af transparent kommunikation om bæredygtighed", og tilføjede at hvor offsets i dag spiller en rolle, vil det blive mindre betydningsfuldt i takt med at branchen tager mere energieffektive flye i brug og investerer mere i SAF. 

- EHS

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

23.02.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Virksomhederne, der rammes af gigantiske økonomiske konsekvenser fra CSRD, har brug for mere hjælp

20.02.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Modtag en gratis prøve på fremtidens blomster

20.02.2024Optimeet ApS

Sponseret

Bæredygtighed i fokus på Optimeet Messen

19.02.2024SustainBusiness

Sponseret

Rundrejse i Danmark skal gøre klimajournalistikken bedre

16.02.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny analyse: Bæredygtighed accelererer bredt i dansk erhvervsliv

16.02.2024CSR.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online