10 øre til øko-ris i Cambodja

Hver gang det økologiske mejeri Øllingegaard sælger en liter mælk, går 5-10 øre til at bekæmpe fattigdom blandt cambodjanske risbønder og samtidig forbedre miljøet.

09.03.2009

CSR.dk

Rishøsten smerter stadig i Am Heats arme. Men hun glemmer hurtigt smerterne, når hun beundrer årets høstudbytte. 250 kg ris har hun og manden Loek Vuth høstet i år på familiens mark, og for første gang har de nok ris til at sælge på det lokale marked. Traditionelt har de kun høstet 180 kg ris om året og knoklet mange flere timer i marken, end de gør nu.
Am og Loek er blandt de 40.000 risbønder i Cambodja, der indtil videre har omlagt deres risproduktion til økologiske dyrkningsmetoder. De deltager i landbrugsprojektet, som blandt andre finansieres af det lille nordsjællandske mejeri Øllingegaard. Mejeriet ejes af Solhvervsfonden, hvis erklærede mission er ikke blot at overholde de økologiske regler for deres egen produktion af mejeriprodukter, men også at fremme økologien ud over Danmarks grænser og investere en del af overskuddet i økologiske projekter forskellige steder i verden. Bestyrelsesformand Knud Foldschack lægger vægt på, at projektet i Cambodja kombinerer hensynet til klimaet med hensynet til fattige mennesker.
- Som økologisk virksomhed tager vi stilling til, hvordan vi bruger overskuddet på en social og ansvarlig måde. Projektet i Prey Veng ,Cambodja er synligt og gennemskueligt, fordi vi allerede kan se, at vores støtte gør en forskel for både miljøet og for de deltagende risbønder, siger han og fortsætter:
- Forbrugerne er mere bevidste i dag. De vil gerne være med til at ændre en lille smule på tingene. Og her kan de se, at et relativt lille beløb har stor betydning for en masse fattige mennesker.
Øllingegaards engagement er kommet i stand efter henvendelse fra det danske konsulentfirma Nordeco, som har igangsat projektet og løbende rådgiver den cambodjanske landbrugsorganisation CEDAC (Center for cambodjansk landbrugsudvikling og -studier), som står for organisering og uddannelse af de cambodjanske risbønder. Direktør i Nordeco Martin Enghoff mener, at projektet er banebrydende for både den globale klimaindsats og udviklingen af de fattige i den 3. verden:
- Der findes alt for mange sørgelige eksempler på, at fattige mennesker kommer i klemme i indsatsen for at forbedre miljøet, fordi man ikke tænker udvikling ind i klimaindsatsen. Vi ønskede derfor at støtte en landbrugsudvikling, hvor bønderne øger produktiviteten af deres høstudbytte uden konsekvenser for miljøet, forklarer han.

Skræk for organisering
CEDAC har kun opereret i provinsen omkring Prey Veng i det sydøstlige Cambodja siden maj 2008 og organiserer indtil videre omkring 300 bønder fordelt på 28 landsbygrupper. I et land, hvor den eneste erfaring med at organisere sig er landbrugskooperativerne under Pol Pots rædselsregime, må CEDAC arbejde hårdt for at overbevise de skeptiske risbønder om fordelene ved at organisere sig.
I Prey Suny, hvor Am Heat og Loek Vuth bor, lykkedes det kun at overtale ca. 10% af indbyggerne i første omgang. De var også selv meget skeptiske i starten. Men en studietur til risbønder andre steder i landet, som allerede havde høstet de første positive resultater af metoderne, motiverede dem til at hoppe med på vognen og forsøge sig med at omlægge dyrkningsmetoder fra traditionel til mere økologisk.
- Jeg lod mig også overtale på grund af den måde, det hele er organiseret på. Vi bestemmer selv, hvad vi vil starte med, og hvor meget vi ønsker at gøre. Så det hele foregår i vores eget tempo. Og vi kan hele tiden få hjælp og vejledning i gruppen både af konsulenterne fra CEDAC og fra de andre gruppemedlemmer, når der opstår problemer med at implementere de nye ting, som vi lærer i projektet, siger Am Heat, der foran sig har den store regnskabsbog, hvor gruppens opsparing omhyggeligt bliver noteret ved de månedlige samlinger.
Opsparingen er en helt central del af projektet. Bønderne er ikke vant til at tænke langsigtet og har ikke mulighed for at låne penge i de pengeinstitutter eller hos private långivere. Men i landsbygrupperne sætter de en andel af deres indtjening ind i en fælles bank, som yder lån til gruppens medlemmer for en lavere rente. For eksempel kan gruppen vælge at fastsætte renten til 2% i forhold til bankernes rente på 8%. Am Heat viser stolt opsparingsregnskabet frem for sin gruppe: Ud af en gennemsnitlig dagløn på 2 dollar har gruppens 24 tilsammen sparet 900 dollar sammen siden maj. Gruppen mærker nu en stigende interesse fra landsbyens andre indbyggere. De er blevet nysgerrige efter at lære den nye måde at producere ris på efter at have set resultaterne efter den første høst. Am Heat vurderer, at mellem 50-70% er interesseret i at implementere de nye dyrkningsmetoder allerede fra næste år.

Kompost erstatter kunstgødning
Et af tiltagene, som Am og Loek har valgt at implantere, er at bruge grøntgødning i stedet for den traditionelle kunstgødning, som ofte er svær at få fat i og til en pris helt ude af proportioner målt på udbytte. Nogen gange bruger risbønderne flere penge på at indkøbe kunstgødning, end de får ud af at sælge risen. Komposten kan de selv lave af dyrenes efterladenskaber og nedfaldne bambus- og palmeblade. Grøntgødningen tilfører jorden mere organisk stof , som forbedrer jorden og øger produktiviteten. Ifølge miljøbiolog og projektleder i Nordeco Steffen Johnsen skyldes det blandt andet, at jorden bliver mere gennemtrængelig for luft og vand, rødderne kan bedre komme til og holde længere tid på vandet og næringsstofferne bliver i jorden.
- Klimaeffekten kommer også, fordi den øgede mængde af organisk stof binder mere kulstof i jorden, og dermed mindsker udslippet i atmosfæren. Det er gammel kendt viden, men forskerne ved bare ikke, hvorfor det virker, forklarer Steffen Johnsen, som selv har boet to år i Cambodja og kender både de cambodjanske bønder og landbrugsorganisationen CEDAC særdeles godt.
Da 20% af det globale metanudslip stammer fra risdyrkning, er der et stort miljømæssigt potentiale i at udbrede de bæredygtige dyrkningsmetoder til andre dele af den risproducerende verden.

Plukker frugten
Som mange af de andre bønder i projektet er Am og Loek også begyndt at plante træer omkring deres marker. Træerne binder igen mere CO2 og metan i jorden, men den umiddelbare motivation for bønderne er muligheden for at profitere af træernes frugter, så de kan sprede deres indtægter på flere produkter og ikke kun er afhængig af risen.
- Vi lever et bedre liv nu. Vi arbejder færre timer og får mere ris ud af det. Oveni købet er risen af en bedre kvalitet nu, den smager bedre og dufter bedre, så vi får en højere pris for den, end vi gjorde før, beretter en tydelig stolt og glad Am Heat.
Direktør i Nordeco Martin Enghoff og bestyrelsesformand for Øllingegaard er enige om, at succeshistorier som Am og Loeks kan være med til at inspirere andre virksomheder, der ønsker at involvere sig og påtage sig et socialt og miljømæssigt ansvar.
- Det er vigtigt med mange spillere på banen, hvis vi skal løse problemerne med fattigdom og miljø, og virksomhedernes overskudsinvesteringer kan blive en stærk faktor i udviklingen i den 3. verden. Jeg håber derfor, at andre får øjnene op for projektet og synes det kunne være sjovt og spændende at være med til at støtte, afslutter Martin Enghoff.
Forskere fra Københavns biovidenskabelige fakultet er koblet på projektet og er i øjeblikket i gang med en mere præcis kortlægning af miljøeffekterne af de nye dyrkningsmetoder.

www.csr.dk/strategi

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

03.05.2024CSR.dk

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024Alexandra Instituttet

Sponseret

GreenTec strækker sig fra grønne fingre til grønne strategier

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

24.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus