10 øre til øko-ris i Cambodja

Hver gang det økologiske mejeri Øllingegaard sælger en liter mælk, går 5-10 øre til at bekæmpe fattigdom blandt cambodjanske risbønder og samtidig forbedre miljøet.

09.03.2009

CSR.dk

Rishøsten smerter stadig i Am Heats arme. Men hun glemmer hurtigt smerterne, når hun beundrer årets høstudbytte. 250 kg ris har hun og manden Loek Vuth høstet i år på familiens mark, og for første gang har de nok ris til at sælge på det lokale marked. Traditionelt har de kun høstet 180 kg ris om året og knoklet mange flere timer i marken, end de gør nu.
Am og Loek er blandt de 40.000 risbønder i Cambodja, der indtil videre har omlagt deres risproduktion til økologiske dyrkningsmetoder. De deltager i landbrugsprojektet, som blandt andre finansieres af det lille nordsjællandske mejeri Øllingegaard. Mejeriet ejes af Solhvervsfonden, hvis erklærede mission er ikke blot at overholde de økologiske regler for deres egen produktion af mejeriprodukter, men også at fremme økologien ud over Danmarks grænser og investere en del af overskuddet i økologiske projekter forskellige steder i verden. Bestyrelsesformand Knud Foldschack lægger vægt på, at projektet i Cambodja kombinerer hensynet til klimaet med hensynet til fattige mennesker.
- Som økologisk virksomhed tager vi stilling til, hvordan vi bruger overskuddet på en social og ansvarlig måde. Projektet i Prey Veng ,Cambodja er synligt og gennemskueligt, fordi vi allerede kan se, at vores støtte gør en forskel for både miljøet og for de deltagende risbønder, siger han og fortsætter:
- Forbrugerne er mere bevidste i dag. De vil gerne være med til at ændre en lille smule på tingene. Og her kan de se, at et relativt lille beløb har stor betydning for en masse fattige mennesker.
Øllingegaards engagement er kommet i stand efter henvendelse fra det danske konsulentfirma Nordeco, som har igangsat projektet og løbende rådgiver den cambodjanske landbrugsorganisation CEDAC (Center for cambodjansk landbrugsudvikling og -studier), som står for organisering og uddannelse af de cambodjanske risbønder. Direktør i Nordeco Martin Enghoff mener, at projektet er banebrydende for både den globale klimaindsats og udviklingen af de fattige i den 3. verden:
- Der findes alt for mange sørgelige eksempler på, at fattige mennesker kommer i klemme i indsatsen for at forbedre miljøet, fordi man ikke tænker udvikling ind i klimaindsatsen. Vi ønskede derfor at støtte en landbrugsudvikling, hvor bønderne øger produktiviteten af deres høstudbytte uden konsekvenser for miljøet, forklarer han.

Skræk for organisering
CEDAC har kun opereret i provinsen omkring Prey Veng i det sydøstlige Cambodja siden maj 2008 og organiserer indtil videre omkring 300 bønder fordelt på 28 landsbygrupper. I et land, hvor den eneste erfaring med at organisere sig er landbrugskooperativerne under Pol Pots rædselsregime, må CEDAC arbejde hårdt for at overbevise de skeptiske risbønder om fordelene ved at organisere sig.
I Prey Suny, hvor Am Heat og Loek Vuth bor, lykkedes det kun at overtale ca. 10% af indbyggerne i første omgang. De var også selv meget skeptiske i starten. Men en studietur til risbønder andre steder i landet, som allerede havde høstet de første positive resultater af metoderne, motiverede dem til at hoppe med på vognen og forsøge sig med at omlægge dyrkningsmetoder fra traditionel til mere økologisk.
- Jeg lod mig også overtale på grund af den måde, det hele er organiseret på. Vi bestemmer selv, hvad vi vil starte med, og hvor meget vi ønsker at gøre. Så det hele foregår i vores eget tempo. Og vi kan hele tiden få hjælp og vejledning i gruppen både af konsulenterne fra CEDAC og fra de andre gruppemedlemmer, når der opstår problemer med at implementere de nye ting, som vi lærer i projektet, siger Am Heat, der foran sig har den store regnskabsbog, hvor gruppens opsparing omhyggeligt bliver noteret ved de månedlige samlinger.
Opsparingen er en helt central del af projektet. Bønderne er ikke vant til at tænke langsigtet og har ikke mulighed for at låne penge i de pengeinstitutter eller hos private långivere. Men i landsbygrupperne sætter de en andel af deres indtjening ind i en fælles bank, som yder lån til gruppens medlemmer for en lavere rente. For eksempel kan gruppen vælge at fastsætte renten til 2% i forhold til bankernes rente på 8%. Am Heat viser stolt opsparingsregnskabet frem for sin gruppe: Ud af en gennemsnitlig dagløn på 2 dollar har gruppens 24 tilsammen sparet 900 dollar sammen siden maj. Gruppen mærker nu en stigende interesse fra landsbyens andre indbyggere. De er blevet nysgerrige efter at lære den nye måde at producere ris på efter at have set resultaterne efter den første høst. Am Heat vurderer, at mellem 50-70% er interesseret i at implementere de nye dyrkningsmetoder allerede fra næste år.

Kompost erstatter kunstgødning
Et af tiltagene, som Am og Loek har valgt at implantere, er at bruge grøntgødning i stedet for den traditionelle kunstgødning, som ofte er svær at få fat i og til en pris helt ude af proportioner målt på udbytte. Nogen gange bruger risbønderne flere penge på at indkøbe kunstgødning, end de får ud af at sælge risen. Komposten kan de selv lave af dyrenes efterladenskaber og nedfaldne bambus- og palmeblade. Grøntgødningen tilfører jorden mere organisk stof , som forbedrer jorden og øger produktiviteten. Ifølge miljøbiolog og projektleder i Nordeco Steffen Johnsen skyldes det blandt andet, at jorden bliver mere gennemtrængelig for luft og vand, rødderne kan bedre komme til og holde længere tid på vandet og næringsstofferne bliver i jorden.
- Klimaeffekten kommer også, fordi den øgede mængde af organisk stof binder mere kulstof i jorden, og dermed mindsker udslippet i atmosfæren. Det er gammel kendt viden, men forskerne ved bare ikke, hvorfor det virker, forklarer Steffen Johnsen, som selv har boet to år i Cambodja og kender både de cambodjanske bønder og landbrugsorganisationen CEDAC særdeles godt.
Da 20% af det globale metanudslip stammer fra risdyrkning, er der et stort miljømæssigt potentiale i at udbrede de bæredygtige dyrkningsmetoder til andre dele af den risproducerende verden.

Plukker frugten
Som mange af de andre bønder i projektet er Am og Loek også begyndt at plante træer omkring deres marker. Træerne binder igen mere CO2 og metan i jorden, men den umiddelbare motivation for bønderne er muligheden for at profitere af træernes frugter, så de kan sprede deres indtægter på flere produkter og ikke kun er afhængig af risen.
- Vi lever et bedre liv nu. Vi arbejder færre timer og får mere ris ud af det. Oveni købet er risen af en bedre kvalitet nu, den smager bedre og dufter bedre, så vi får en højere pris for den, end vi gjorde før, beretter en tydelig stolt og glad Am Heat.
Direktør i Nordeco Martin Enghoff og bestyrelsesformand for Øllingegaard er enige om, at succeshistorier som Am og Loeks kan være med til at inspirere andre virksomheder, der ønsker at involvere sig og påtage sig et socialt og miljømæssigt ansvar.
- Det er vigtigt med mange spillere på banen, hvis vi skal løse problemerne med fattigdom og miljø, og virksomhedernes overskudsinvesteringer kan blive en stærk faktor i udviklingen i den 3. verden. Jeg håber derfor, at andre får øjnene op for projektet og synes det kunne være sjovt og spændende at være med til at støtte, afslutter Martin Enghoff.
Forskere fra Københavns biovidenskabelige fakultet er koblet på projektet og er i øjeblikket i gang med en mere præcis kortlægning af miljøeffekterne af de nye dyrkningsmetoder.

www.csr.dk/strategi

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

10.04.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt skærper cirkulært fokus med ny bæredygtighedsafdeling

09.04.2024CSR.dk

Alle ledelsesstandarder har fået klimakrav

09.04.2024SustainBusiness

Sponseret

Sustainable Finance i Danske Bank

09.04.2024Industriens Fond

Sponseret

Vi skal gribe markedet for cirkulær forretning

08.04.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online