Care Danmark: ’Vi er nødt til at tænke nyt’

Med en ny strategi og en tung virksomhedsprofil om bord vil Care Danmark kæmpe klimakampen med partnerskaber baseret på forretning. Sådan kommer virksomhedernes implementeringskraft i spil.

Rasmus Stuhr Jakobsen (tv) og Jonas Engberg vil i kontakt med den private sektors resourcer, energi og kompetencer. Foto: Jakob Dall.

06.02.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvis nogen går rundt og tror, at de klassiske udviklings- og nødhjælpsorganisationer ligner sig selv, så tager de fejl. Og den nok største udviklingstendens i NGO-branchen i disse dage er innovation og udvidet samarbejde med den private sektor.

Det gælder også organisationen Care Danmark, som i 2018 fik en nye strategi, hvor man sætter alt ind på klimadagsordenen og retter blikket mod et langt tættere samarbejde med den private sektor. Ifølge Rasmus Stuhr Jakobsen, som er generalsekretær i Care Danmark, skabte de beslutninger et nyt behov.

”Vi kunne se, at vi havde et behov for at forstå den private sektor lidt bedre. Vi kan se at der er en masser løsninger, ressourcer, god energi og viden i den private sektor i forhold til klimaforandringer, og dem vil vi naturligvis gerne i kontakt med,” siger han.

Jeg har nogle gange savnet en som mig
Og ind på Care-scenen trådte fra december 2018 Jonas Engberg, som en ganske tung virksomhedsprofil og leder af deres nyetablerede afdeling for partnerskaber, innovation og engagement.

Jonas Engberg havde brugt de 14 forudgående år af sit arbejdsliv på bæredygtighed i IKEA. Det var han glad for, meget glad for, men der var noget, der trak.

Om Care og Care Danmark

Care-alliancen består af organisationer i 14 lande med aktiviteter i 93 lande i verden. Organisationen har fokus på at bekæmpe klimaforandringer.

Care Danmark er ved at udvikle sig til et slags learning lab, hvor man arbejder sammen i innovationspartnerskaber med forretningsmodeller som central driver. 

”I min tid på virksomhedssiden af bordet, har jeg nogle gange savnet en som mig på NGO-siden. Altså en som rigtig vidste, hvad det er, der driver forretning og virksomheder. I dag er samarbejdet mellem virksomheder og organisationer på vej ind i en ny fase, hvor samfundsansvaret handler om et ansvar for jorden, vores egen overlevelse, for sig selv som virksomhed i fremtiden. Det peger ind i en fælles agenda som den private sektor og civilsamfundsorganisationerne har sammen, og hvor alliancer kan låse op for løsninger på en ny og fantastisk spændende måde,” forklarer han.

”Vi synes, vi kan fornemme hos den private sektor, at der er et kæmpe potentiale og en kæmpe interesse - de smarte virksomheder har forstået, hvad der skal til for at overleve i fremtiden. Så vi fornemmer en omstilling, i en rasende fart, i forhold til at blive klogere på at opføre sig som en ansvarlig virksomhed. Der vil vi gerne lave nogle fornuftige links over til vores arbejde og målsætninger, som giver mening for alle,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Forretningsbaseret er hjørnestenen
En af hjørnestenene i den model er, at samarbejdet skal være forretningsbaseret. Det er også nyt. Den gamle model med donorpenge, hvor Care Danmark som med en partner i syd implementerer en løsning fortsætter, men der skal geares om.

Vi kommer aldrig i mål med verdensmålene, hvis vi kun gør, som vi plejer. Vi er nødt til at tænke nyt”, fortæller Rasmus Stuhr Jakobsen.

“Derfor vil vi investere i nye måder at løse udfordringerne på, som kan give os nogle kvantespring. Vi skal sammen med private virksomheder, start ups, uddannelsesinstitutioner og lokale partnere ud at teste nye teknologier og ideer af,” fortsætter han.

Et nyt tilbud til den private sektor
Der hvor udfordringen ligger – og hvor Jonas Engberg i særlig grad skal bidrage – er at udvikle nogle forretningsmodeller, som alle deltagere er tilfredse med. Det, tror Care Danmark, godt kan lade sig gøre.

”Vi kommer til at lave forretningsmodeller i multistakeholderpartnerskaber, der faktisk løser nogle af verdens store problemer. Det er et nyt tilbud til den private sektor, som inviterer virksomhederne direkte med ind i løsningen af problemer, samtidig med at de kan bygge en forretning op ud fra deres deltagelse,” siger Jonas Engberg.

”Care Danmarks faglighed i sådan nogle alliancer er til gengæld, at en indsats giver mening, at den passer ind i det eksisterende og at der er en reel efterspørgsel, selvfølgelig. Men også at det nødvendige engagement i forhold til myndigheder og lokale institutioner er på plads, så vi ikke bare kommer og kaster noget ned med en helikopter og tror, at det løser noget,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Verdens første klimavenlige flygtningelejr
Konkret betyder det, at Care Danmark kommer til at lancere en stribe nye samarbejder, inden for områder hvor danske virksomheder især har noget at bidrage med. Det første, største og bedste eksempel herpå er Camp+: Verdens første klimavenlige flygtningelejr.

Camp+ i Uganda skal - hvis Care Danmar lykkes med projektet - være ikke bare verdens første klimavenlige flygtningelejr, men også være baseret på udviklingen af forretningsmodeller, som gør det interessant for den private sektor at være involveret. .

Care Danmark er i fuld gang med at partnersource på de forskellige behov og udfordringer, og taler med biotekselskaber, arkitektvirksomheder, vandteknologiske eksperter og cirkulære løsnings-udbydere. Noget af opstarten er finansieret af en investering fra norske Innovasjon Norge.

Det hele skal skydes i gang i 2019 og foregå i Kyengwali i det nordlige Uganda, hvor mange flygtninge har boet længe på grund af langvarige konflikter i DR Congo og Sydsudan.

Camp+’s indsatsormåder kan ses i grafikken. Formålet er at gøre op med det store pres på et lokalt økosystem, som en flygtningelejr har.

”Det er et veldefineret problem, og man ved at det kan løses med eksisterende teknologier. Visionen er at samle partnere rundt om at gøre det, på en måde som er interessant for virksomheder, fordi løsningerne skal distribueres på en eller anden form for markedsvilkår,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Virksomheder skal kunne se fidusen
Men kan verden overhovedet bære flere pilotprojekter? For er det ikke sådan et, Camp+ er?

”Vi har gjort rigtig meget ud af at sikre en lokal forankring og inddrage myndighederne, så vi ved, at der er en modtager, som er med, en efterspørgsel. Den anden store nøgle bliver, om vi kan skabe en forretningsmodel omkring projektet og dets elementer, som er bæredygtig og interessant nok for alle parter. Det bliver jo den store test, for alle parter,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

”Virksomhederne skal kunne se fidusen, for det er gennem deres volumen og implementeringskraft at skaleringen skal komme. Og det forudsætter jo, at der er nok ”i det” for dem,” fortsætter han.

”Det er ikke det rene gætværk, når vi siger, at vi tror, at det vil kunne lade sig gøre. I dag er adgangen til mange nye markeder for virksomhederne omstændelig, mens direkte deltagelse i et projekt gennem salg af sine produkter og kompetencer er mere direkte,” siger Jonas Engberg.

Vandforsyning er et eksempel på, hvordan en forretningsmodel kunne blive finansieret i Camp+. I dag bliver vand kørt ind på lastbiler til en given pris pr måned. Det betaler lejren for med penge ydet gennem bistand. Så der er et budget.

”De penge er vi helt sikre på kan bruges bedre på et andet vandforsyningssystem. Eller kan vi hjælpe lejrens indbyggere med at skabe mere disponibel indkomst hos dem, gennem bedre arbejdsprocesser i det, de laver, så lejrens beboere selv kan bidrage mere,” forklarer Jonas Engberg.

'Vi skal bruge risikovillig kapital
Innovationsbølgen i NGO-verdenen er ikke tilfældig. Den handler om verdensmålene, om klimatruslen og om der afledte behov for nye og hurtigere løsninger. Kombineret med et tryk inde fra.

”Jeg har været i udviklingsbranchen i 20 år. Jeg – og andre som mig – anerkender fuldt og helt de mange gode løsninger derude, men er også opmærksomme på en vis inerti i noget af det, der foregår i praksis – en inerti alle gerne vil forbi.”

”Inertien er der i høj grad fordi vores finansiering gennem donorer stort set er fuldstændigt øremærkede bevillinger. Det er skatteydernes penge, og dem løber vi ikke risiko for. Men vi skal bruge risikovillig kapital til at innovere og tage nogle chancer,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen

Den mulighed har Danida nu skabt ved at gøre det tilladt at bruge nogle af deres midler, de tildeler en organisation, til innovation. De godt to millioner danske kroner, Camp+ har fået fra Innovasjon Norge gør også en forskel.

"Den chance skal vi gribe og få mest muligt ud af, så det kan inspirere flere. Så kan det blive rigtigt spændende i løbet af de næste år!,” afslutter Rasmus Stuhr Jakobsen.

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Health tech skal gøres hot

20.02.2024SOLITWORK A/S

Sponseret

Bekæmp greenwashing med AFC ESG-platformen

16.02.2024CSR.dk

Grundfos vil matches med startups for at få udledninger ned

14.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

12.02.2024Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

08.02.2024CSR.dk

Genbrugssten får et ordentligt markedsskub med ny aftale

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

Lidl Danmark

CSR Intern, Efterår 2024

Vil du have erfaring på CV’et fra Europas største dagligvarekæde og være med til at gøre en forskel inden-for den grønne dagsorden? Og ønsker du at få hands-on erfaring med ’Corporate Social Responsibility’ (CSR) opgaver? Så er det måske dig, der er vores kommende CSR-praktikant til Lidl Danmark til efteråret 2024.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

24.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse – ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, hvor det bliver lovpligtigt for store energiforbrugende virksomheder at implementere et certificeret energiledelsessystem.

Dato

26.02.2024

Sted

København, Nordhavn

CBS Executive Fonden
Uddannelse
HIGH PERFORMANCE LEADERSHIP

High Performance Leadership uddannelsen giver dig mulighed for at løfte dit lederskab til det næste niveau i mødet med undervisere fra fire forskellige verdener. Vi bringer praktik og teori sammen. Fordi vi ved, at den ypperste form for inspiration og læring skabes i mødet med de bedste fra sportens, kunstens og erhvervslivets verdener. Folk som alle har præsteret lederskab i verdensklasse. Og parrer vi deres praktik med videnskabens teoretiske, analyserende tilgang, åbnes nye muligheder for mennesker og virksomheder.

Dato

26.02.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg, Danmark