Virksomheder mærker ikke pres fra regeringer på klimaindsatsen

Ny rapport viser, at regeringer ikke opfattes som en drivende kraft i virksomhedernes grønne omstilling, hvor investorer og aktionærer har større indflydelse. Den grønne omstilling skal være ’en god forretning’, lyder det fra Eurowind Energy.

Foto: Arkiv

21.03.2025

CSR.dk

En ny rapport fra Energy Industries Council (EIC) viser, at virksomheder i energisektoren ikke oplever et betydeligt pres fra regeringer til at opfylde klimamålene. 

Undersøgelsen, der bygger på interviews med 38 ledere fra multinationale selskaber, viser, at kun 43 procent oplever regeringer som en væsentlig drivkraft bag den grønne omstilling. I stedet vurderes aktionærer, kunder og medarbejdere at have større indflydelse på virksomheders klimamæssige beslutninger.

”Hvis en eller anden minister siger noget, kan det godt være, at vi holder øje med det, men det er jo ikke sådan, at vi smider alt, hvad vi har i hænderne,” siger Joachim Steenstrup, chef for eksterne anliggender og strategi i Eurowind Energy, til Finans.

Han forklarer, at virksomheder ofte opererer med længere tidshorisonter end politikere, hvilket gør det vanskeligt at navigere efter skiftende politiske prioriteringer. Mens politiske udmeldinger kan skabe overskrifter, er det først og fremmest økonomiske hensyn, der driver virksomheders investeringer i grøn omstilling.

Det fallerede havvindsudbud 

Et konkret eksempel på, hvordan politiske rammevilkår påvirker den grønne omstilling, er det store havvindudbud, der i slutningen af 2024 endte uden nogen konkrete bud fra virksomheder. 

Her skulle virksomheder selv betale for retten til at bygge og drive parkerne, samtidig med at staten ville eje 20 procent af projekterne. Samtidig blev rammevilkårene påvirket af stigende renter og udfordringer med brintteknologi, der gjorde projektet mindre økonomisk attraktivt.

Hos Dansk Industri (DI) anerkender man, at udbuddet ikke fungerede efter hensigten, men ser det samtidig som et udtryk for politisk vilje til at presse på for en grøn omstilling.

”Havvindudbuddet viser, at politikerne virkelig gerne vil gøre en forskel, så jeg synes, at presset er der,” siger Anne Højer Simonsen, vicedirektør i DI, til Finans.

DI peger dog på, at der fortsat er behov for bedre rammevilkår, så virksomhederne har større sikkerhed for deres investeringer.

Hos Eurowind Energy oplever man, at det største pres for at investere i grønne løsninger kommer fra ejerkredsen frem for fra politisk hold, hvor forretningsmæssige hensyn tager forrang.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle