Virksomheder deler viden om verdensmål og forretning

Gennem DI-projektet ”Fra filantropi til forretning” giver 21 danske og udenlandske virksomheder inspiration til, hvordan de har implementeret FN’s Udviklingsmål. Konference tilføjede konkrete metoder.

Future Fit Foundations Geoff Kendall på scenen i Industriens Hus, hvorfra han bl.a. opfordrede virksomheder med SDG-ambitioner til at tænke holistisk på hele systemet. Foto: Anders Kampmann.

27.06.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Om projektet

”Fra filantropi til forretning” startede d. 1. oktober 2017 og afsluttes 31. marts 2020, og er støttet af Industriens Fond med 5,25 mio. kroner.

Dansk Industri varetager den daglige ledelse af projektet, som udføres i samarbejde med Industriens Fond, Global Compact Network Denmark og CBS. Projektet samarbejder desuden med blandt andre UNDP, State of Green, Food Nation og Verdens Bedste Nyheder.

Se også projektets LinkedIn-netværk.

De deltagende virksomheder:

 • bObles
 • DuPont
 • Egmont
 • Fischer Lighting
 • FLSchmidt
 • Gehl
 • Haldor Topsøe
 • Hempel
 • Herning Vand
 • Kampstrup
 • Kopenhagen Fur
 • Krüger
 • LE34
 • Orana
 • Peter Larsen Kaffe
 • Plus Pack
 • Roskilde Festival
 • Royal Greenland
 • Stena Recycling
 • Stjernholm
 • Tasso

Projektet omfatter indtil videre 21 virksomheder, alle med strategiske ambitioner på området, og som via cases deler ud af deres erfaringer med at implementere målene i deres daglige arbejde og bruge dem til at skabe bæredygtige gevinster.

Den 12. juni indbød DI så til konference i hovedsædet ved Rådhuspladsen for at give de fremmødte deltagere konkret viden om, hvordan man som virksomhed kan tage de første spadestik til at skabe forretning gennem verdensmålene.

Tænk på systemets værdi
CEO for non-profit-konsulentvirksomheden Future Fit Foundation, Geoff Kendall, anerkendte at det ikke er så ligetil, men at selskaberne, med inspiration fra deltagerne i ”Fra filantropi til forretning”, ikke desto mindre skal gøre forsøget.

”De 21 virksomheder, der er med her, er sande ledere, fordi de ikke helt kender vejen til det mål, de har sat sig, men gør en indsats og gerne vil have folk med sig på turen. Her er SDG’erne som fælles ordforråd et fantastisk værktøj”, sagde han.

”Alle virksomheder er jo enige i målene, det svære er at vide, hvad man egentlig kan gøre. Derfor må vi gentænke den måde, vi driver og vurderer vores forretninger på. Som virksomhed er man nødt til at se på det jeg kalder system value, som tager det hele med; man har kun en forretning, hvis samfundet trives”, tilføjede Geoff Kendall.

Firmaer i alle brancher er derfor nødt til at tage højde for de systemiske påvirkninger, de bliver udsat for, pointerede han. I transportbranchen drejer det sig eksempelvis om faktorer som selvkørende lastbiler og konkurrencen fra ikke bare andre bilfirmaer, men også – og måske endnu vigtigere – tjenester som Uber.

Behov for intern transparens og fælles forståelse
En af virksomhederne i DIs projekt er industriproducenten FLSchmidt, der som koncernens kommunikationschef Sofie Karen Lindberg sagde, ”har et stort impact, ikke mindst fra vores miner og fabrikker”, hvor man udvinder mineraler som kobber og guld hhv. fremstiller bl.a. cement.

Samtidig er man udfordret af manglen på ressourcer som energi, vand og råmaterialer, som gør driften mere kompleks og omkostningsfuld, og ultimativt presser både resultater og kunder. Derfor har arbejdet med ansvarlighed, centreret omkring bæredygtighedsmålene, fået mere opmærksomhed på det seneste.

”Vi har arbejdet med SDG’erne i knap 2½ år nu, og fra i år vil de blive en del af vores overordnede strategi fremover. Det betyder blandt andet at vi skal have en større intern transparens, og vi skal opbygge en fælles forståelse for, hvor vi skal hen, hvilket vi mangler pt. Men grundlæggende vil vi gerne gøre noget, der er større end os selv”, sagde hun.

For de virksomheder, der har lignende målsætninger, serverede DIs chef for international forretningsudvikling, Jacob Kjeldsen, med inspiration fra John F. Kennedys berømte indsættelsestale fra 1961, et ganske konkret råd til forsamlingen, der nærmest vendte eftermiddagens tema på hovedet:

”Spørg ikke, hvad SDG’erne kan gøre for din virksomhed, men hvad din virksomhed kan gøre for SDG’erne”.

Læs også: Pas nu på: SDG-washing i fokus

Konferencen havde også deltagelse af trykkeriet KLS PurePrint (der bl.a. trykker CSR Quarterly), som ved kommerciel direktør Kasper Larsen fortalte om sin omstilling i retning af at blive verdens grønneste af sin slags – både ”for at redde verdenen, men ligeså meget for at redde vores forretning”, som han sagde.

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Webinar
Information webinar on the Business & Human Rights Accelerator in Denmark

Join our webinar December 4th from 15.30-16.15 where we will unfold the Business & Human Rights Accelerator in Denmark.

Dato

04.12.2023

Tid

15:30

Sted

Online via Zoom

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J