Advice: Vestas er Danmarks mest bæredygtige virksomhed

Vindmøllegiganten Vestas topper igen konsulentvirksomheden Advices top-10 over de mest bæredygtige virksomheder i Danmark. Rangeringen er en del af organisationens Bæredygtighedsbarometer 2020, som også fortæller om en opfattelse af bæredygtighed, som er blevet markant smallere siden sidste år.

Direktør for Advice, Martin Vith Ankerstjerne, stod for præsentationen af årets Bæredygtighedsbarometer, som Advice fremlagde sammen med Dansk Erhverv. Foto: Anders Kampmann.

11.03.2020

Anders Kampmann, CSR.dk

Konsulentbureauet Advice lancerede i går, d. 10. marts, sit Bæredygtighedsbarometer 2020, som bl.a. indeholder en rangering af de mest bæredygtige virksomheder i Danmark, som forbrugerne opfatter dem. Når det gælder topplaceringerne, er der ikke meget nyt i forhold til sidste år.

Læs også: Fire danske virksomheder ligger i top på klimaindsats

For anden gang i træk indtager vindmøllegiganten Vestas således duksepladsen på listen foran Ørsted, Coop og Arla Foods i en top-4, der er fuldstændig identisk med 2019-udgaven. Det sætter man selvsagt pris på hos den store producent, understregede vicedirektør Morten Dyrholm ved overrækkelsen af hæderen.

Samtidig pegede han på, at Vestas i de kommende år vil gøre endnu mere for også at blive bæredygtige i sig selv, på linje med eksempelvis Ørsted, der vil være CO2-neutrale i 2025. Det mål har Vestas for nylig sat for 2030, mens man vil producere cirkulært i 2040.

”Vi er naturligvis glade for denne her udmærkelse, selvom jeg næsten har lidt dårlig samvittighed over at snuppe den foran Ørsted. Vi har nok gemt os lidt bag vores bæredygtige produkter i nogle år, men med de her seneste udmeldinger vil vi gerne sætte to streger under, at det vigtigt for os, at vi ikke bare laver vindmøller, der skaber grøn energi, men at vi også laver dem på en bæredygtig måde”, sagde han.

Fra Advices side peger man på, at en del af forklaringen på Vestas placering skal findes i Danmarks position som et af verdens førende lande inden for vindmølleproduktion – en position Vestas har været med til at skabe. Dermed er de en central aktør i omstillingen af det danske energisystem til vedvarende energi, hvilket forbrugerne tydeligvis værdsætter.

Årets top-10 over de mest bæredygtige danske virksomheder ifølge respondenterne i Advices undersøgelse. I parentes er angivet placeringen på sidste års barometer. Illustration: Advice.

”Førstepladsen til Vestas vidner om, hvor meget vi i Danmark forbinder bæredygtighed med energi. Fordi vi i Danmark er langt med ligestilling mellem kønnene, rent drikkevand, uddannelser til alle og heller ikke kæmper med hungersnød, er det klimaudfordringerne som følge af vores store energiforbrug, der fylder, når danskerne tænker på bæredygtighed”, siger Martin Vith Ankerstjerne, der er direktør i Advice.

God kommunikation er ikke nok
Det udsagn bliver bakket op af årets Bæredygtighedsbarometer. Udover at give deres top-3 over de virksomheder, de ser som mest bæredygtige herhjemme, er de små 2000 repræsentativt udvalgte respondenter nemlig også blevet bedt om at definere deres syn på bæredygtighed. Resultatet vidner om en opfattelse, der er blevet smallere.

Klima, miljø og natur fylder således klart mest i bevidstheden blandt de adspurgte. Ikke alene er andelen, der kobler disse områder med bæredygtighed, vokset til næsten 90 procent, emner som arbejdsforhold, menneskerettigheder og ligestilling er alle sammen faldet markant i forhold til sidste år og kommer ikke over 36 procent.

Danskernes opfattelse af bæredygtighed har ændret sig en del siden sidste års barometer. Illustration: Advice.

Generelt er der i det hele taget en tendens til, at danskerne er blevet mere kritiske i forhold til de danske virksomheders indsats på de forskellige bæredygtighedsområder. I 2019 svarede næsten 75 procent af de adspurgte, at de var enige i, at danske virksomheder er førende i forhold til bæredygtighed. I år er det faldet til under 40 procent.

Så selvom knap halvdelen af deltagerne i undersøgelsen mener, at virksomhederne er gode til at kommunikere om deres strategier, så skal der efterhånden mere til.

Læs også: Kommunikationsfolk skal vise virksomheder vejen til bæredygtighed

”Det er ikke længere nok at en virksomhed gør det godt, når det handler om at fortælle om sit CSR-arbejde og lignende, der skal handling bag ordene. Bæredygtigheden skal integreres i forretningen, og der skal investeres i den, så der kommer bæredygtige produkter ud på den anden side”, som Martin Vith Ankerstjerne sagde ved lanceringen.

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

02.12.2024CSR.dk

Bæredygtighedens lange vej ind i bestyrelseslokalet

29.11.2024CSR.dk

Grøn fremtid for tekstilbranchen

22.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Hvad må man - og hvad må man ikke - sige, om det man gør på det ”grønne” område?

19.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

CSRD integrerer bæredygtighed i strategien

12.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kærlighed og Kindhest

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

29.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

ESG skal både være målbart og mærkbart

22.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Fra korslagte arme til gode kundedialoger

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom