Vender CSR tilbage til Erhvervsministeriet?

Brian Mikkelsen gør comeback som Erhvervsminister med interesse i og holdninger til CSR. Senest i forbindelse med nye anbefalinger til aktivt ejerskab fra institutionelle investorer.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen understreger gerne behovet for fokus på CSR og brug af internationale retningslinjer..

31.01.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Da Brian Mikkelsen var erhvervsminister i 2010, pressede han hårdt på for et øget socialt ansvar i erhvervslivet. Og hans udtalelser, siden han igen indtog ministerstolen i slutningen af 2016, tyder på, at han ikke sidenhen har ændret sit syn på virksomhedernes rolle siden og hvilke værktøjer, der kan tages i brug.

Internationale retningslinjer
Allerede i januar i år sagde han til et samråd i Folketinget, med udgangspunkt i en rapport fra Danwatch om vaniljeproduktion, at:

”Virksomheder har et ansvar gennem hele leverandørkæden for de produkter de sælger, og for at adressere de negative indvirkninger de forårsager, i overensstemmelse med internationale principper, retningslinjer og konventioner på området. Der er brug for gode dog frivillige rammer, der skaber motivation for at virksomhederne samarbejder med leverandører, ngo’er, regeringer og andre virksomheder i branchen om at løse udfordringerne. Især FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv og OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder, er et godt udgangspunkt”.

Åbenhed og langsigtethed
Seneste melding med direkte reference til CSR kom i forbindelse med en artikel i Børsen om et sæt nye anbefalinger om aktivt ejerskab, som trådte i kraft ved årsskiftet. Her talte Brian Mikkelsen varmt for større åbenhed, transparens og fokus langsigtet vækst - som er en del af formålet med de nye anbefalinger. (Se boks).

7 anbefalinger for aktivt ejerskab

Komitéen for god Selskabsledelse har lavet syv konkrete anbefalinger. Det er frivilligt for investorerne at følge dem eller ej, men vælger man ikke at gøre dette, skal man forklare hvorfor. Anbefalingerne er:

  1. Politik for aktivt ejerskab. Institutionelle investorer bør offentliggøre en politik for aktivt ejerskab i forbindelse med aktieinvesteringer i danske børsnoterede selskaber.
  2. Overvågning og dialog. Institutionelle investorer bør overvåge og være i dialog med de selskaber, de investerer i, under behørig hensyntagen til investeringsstrategien og proportionalitetsprincippet.
  3. Eskalering. Det anbefales, at institutionelle investorer som del af politikken for aktivt ejerskab fastlægger, hvordan de kan eskalere deres aktive ejerskab ud over den regelmæssige overvågning og dialog.
  4. Samarbejde med andre investorer. Institutionelle investorer bør forholde sig til, hvordan de samarbejder med andre investorer for at opnå større effekt og gennemslagskraft.
  5. Stemmepolitik. Institutionelle investorer bør vedtage en stemmepolitik og være villige til at oplyse, om og hvordan de har stemt.
  6. Interessekonflikter. Politikken for aktivt ejerskab bør indeholde en beskrivelse af, hvordan interessekonflikter i relation til aktivt ejerskab identificeres og håndteres.
  7. Rapportering. Det anbefales, at institutionelle investorer mindst én gang årligt rapporterer om deres aktiviteter inden for aktivt ejerskab, herunder stemmeaktivitet.

"Aktivt ejerskab og CSR er nært beslægtede og nødvendige for selskaber, investorer og pensionsopsparerne," sagde han.

Det er Komitéen for god Selskabsledelse som har lavet syv konkrete anbefalinger, der samlet skal føre til mere værdi i de børsnoterede danske selskaber og større åbenhed omkring, hvordan de institutionelle investorer forvalter deres indflydelse.

Mandag Morgen har talt med syv sådanne investorer, som alle melder, at de i større eller mindre grad har påbegyndt arbejdet med at opdatere politikker og praksis i overensstemmelse med anbefalingerne.

Mere aktivt ejerskab er en del af en international tendens ”i retning af større ansvarlighed fra investorers side, der skal dæmme op for kortsigtet kvartalstyranni til fordel for langsigtet værdiskabelse”, som Mandag Morgen skriver i sin artikel. Et emne som bl.a. var synligt ved World Economic Forum i Davos i år, hvor en række topledere underskrev en erklæring om at have fokus på langsigtet og bæredygtig værdiskabelse.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt