Ukraine stempler Rockwool som krigssponsor: ”Det gør indtryk”

Det ukrainske antikorruptionsagentur NACP placerer Rockwool som den første nordiske virksomhed på liste over selskaber, der hjælper Rusland i krigen. En beslutning, der gør indtryk, fortæller isoleringsvirksomhedens direktør.

Tidligere har Danwatch og Ekstra Bladet kunne afsløre, at offcielle distributører af Rockwools produkter har handlet med den russiske flåde.. Foto: 123rf.com.

15.11.2023

CSR.dk

Den danske isoleringsproducent Rockwool er havnet på en ukrainsk liste over selskaber, der handler med den russiske stat og bidrager til det russiske militærbudget ved at betale skat i landet.

Det er det ukrainske antikorruptionsagentur NACP, der mandag har føjet Rockwool til listen, som i alt tæller 46 internationale virksomheder – heriblandt Pepsi, Nestlé, Bacard og Philip Morris. 

Rockwool er den første skandinaviske virksomhed, som bliver føjet til listen, og kritiseres blandt andet for at forsyne det russiske forsvarsministerium med byggematerialer, som har bidraget til Ruslands budget og finansiering af krigen mod Ukraine. 

Læs også: Pensionskasser presser Rockwool

Ifølge NACP’s direktør Oleksandr Novikov har Rockwool i 2022 bidraget med et trecifret millionbeløb til den russiske statskasse.

"Rockwool burde forstå, at de har bidraget til denne situation. Blodet fra fredelige ukrainere, som er blevet dræbt af russiske missiler affyret fra Ruslands flåde, er blandt andet på Rockwools hænder,” siger han ifølge Nyheder 24.

Den mindst dårlige løsning
NACP’s stempling er nu noget, som Rockwools administrerende direktør, Jens Birgersson, kommenterer på til Danwatch

“Selvom Rockwool fortsat overholder alle internationale sanktioner, og den pågældende isolering blev leveret længe før Rusland angreb Ukraine sidste år, gør det selvfølgelig indtryk, at vi er blevet tilføjet listen,” siger han til mediet.

Den administrerende direktør fortæller videre, at man forsøger at kontakte de ukrainske myndigheder for at sikre, at man giver information videre, som kan være relevante for vurderingen, og for at forstå, hvorledes beslutningen har nogle konsekvenser for isoleringsvirksomhedens aktiviteter i Ukraine.

Læs også: Gratis søgeværktøj til alle, der vil undgå at bryde sanktionerne mod Rusland

Han påpeger også, at Rockwool ikke har leveret materiel direkte til den russiske flåde – men at en distributør har solgt virksomhedens produkter til landet før krigens start.

Det er også aktiviteter, som Danwatch og Ekstra Bladet har kunne afsløre. Ifølge medierne har Rockwool siden 2014 solgt produkter gennem officielle distributører, som er blevet anvendt i mindst 31 russiske krigsskibe og ubåde. 

Men det er en værdi, der ikke er særlig stor, hvis man spørger Jens Birgersson. Han sammenligner stenisoleringen på et skib med omkostningerne til vinduesviskere på en gennemsnitlig stor bil.

I forhold til NACP’s kritik af Rockwools skattebetaling, mener topchefen grundlæggende, at man har valgt den mindst dårlige løsning – at blive ved med at betale overskuddet af forretningsaktiviteter i landet end at forlade Rusland og overdrage overskud, fremtidige indtægter og pengestrømme til landet.

- HCL 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online