Pensionskasser presser Rockwool

Flere af Rockwools danske investorer retter nu omfattende kritik af koncernen efter afsløringen af selskabets aktiviteter i Rusland.

Rocwool skriver i et svar til Erhvervsstyrelsen har koncernen har overholdt de sanktionspakker, der blev indført i krigens indledende faser. Arkivfoto..

06.03.2023

CSR.dk

Fire store pensionskasser – PFA, PensionDanmark, Industriens Pension og Danica Pension – der samlet repræsenterer 3,5 millioner danskere, rasler nu med sablen, efter at Danwatch og Ekstra Bladet har afsløringer af, at Rockwool fra 2015 til 2020 har solgt flere produkter, som er blevet brugt i den russiske flåde, og at koncernen har lydisoleret det russiske forsvarsministeriums hovedkvarter i Moskva.

Det skriver Licitationen.

PensionDanmark, der har 50 millioner kroner investeret i Rockwool, er blandt andet meget kritisk over koncernens handlinger, men afventer en undersøgelse af Erhvervsstyrelsen, som netop nu ser ind i, om Rockwool har begået sanktionsbrud.

Læs også: Ud med gassen: Bank tilbyder lavrentelån til energiforbedringer

”Vi ser med stor alvor på den seneste udvikling samt de beskrevne forhold, som nu undersøges af Erhvervsstyrelsen. Eventuelle sanktionsbrud kan ikke legitimeres, og vi vil derfor også følge op på Erhvervsstyrelsens konklusioner, når disse foreligger,” siger Jan Kæraa Rasmussen, chef for ESG og bæredygtighed, til Danwatch.

Hos Danica Pension oplyser man til Danwatch, at man selv vil tage en dialog med Rockwool, mens pressechef hos Industriens Pension, Laurits Harmer Lassen, fortæller at allerede har været i kontakt med koncernen om deres aktiviteter i Rusland.

”Vi vil nu – via vores eksterne forvalter, som vi har aktierne igennem – følge op med en række spørgsmål om sagen på baggrund af de oplysninger, der er kommet frem den seneste tid. Samtidig afventer vi naturligvis udfaldet af Erhvervsstyrelsens undersøgelse af Rockwool. Det er klart, at det er en betingelse, at de virksomheder, som vi har investeret i, overholder gældende EU-sanktioner,” siger han til Danwatch.

Mandag har Rockwool formelt svaret på nyheden om, at Erhvervsstyrelsen har indledt en undersøgelse ind i koncernens aktiviteter.

"Indledningsvis er det vigtigt for os at slå fast, at Rockwool har overholdt, og naturligvis fortsat vil overholde, enhver russisk relateret sanktion; både post-2014 annekteringen af Krim-halvøen og post-2022 invasionen i Ukraine," lyder det blandt andet fra koncernen.

Læs også: ROCKWOOL udvider genbrugsordning, men efterspørgslen halter efter

Derudover understreger Rockwool selv, at stenuldprodukter ikke var blandt produkterne på EU's sanktionsliste, der forbød import og eksport mellem Europa og Rusland. 

"Samtidig skal det fremhæves, at EU – efter Ruslands ulovlige invasion af Ukraine i 2022 – vedtog en række sanktioner, der forbyder import og eksport af adskillige produkter mellem EU og Rusland. Siden den femte sanktionspakke, vedtaget 9 april, kan stenuldsprodukter ikke eksporteres til Rusland. Som anført ovenfor overholder Rockwool enhver gældende sanktion, og har naturligvis indstillet eksport af stenuldsprodukter til Rusland," skriver koncernen i svaret.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus