Trump ligner en potentiel klimakatastrofe

USA’s kommende præsident, Donald Trump, vil gøre op med Obama-Clinton tidens klimainitiativer og skabe arbejdspladser i den fossile energiindustri. En beregning peger på op mod 16 procent ekstra udledninger.

USA's kommende præsident, Donald Trump, vil have gang i landets kulindustri igen, så bl.a. værket her i Pennsylvania - i øvrigt en af de vigtige svingstater, som Trump vandt - kan se frem til fortsat produktion i mange år. Foto: Flickr/Brett Ciccotelli.

11.11.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Natten til onsdag dansk tid vandt forretningsmanden og byggematadoren Donald Trump noget overraskende det amerikanske præsidentvalg over forhåndsfavoritten Hillary Clinton. Valgkampen mellem de to kandidater nåede vidt omkring, men et af de emner, der ikke fyldte særlig meget, var klima og energi.

Læs også: Obama er ikke færdig med klimatiltagene

Det står dog ganske klart, at udgangspunkterne for de to var og er vidt forskellige. Mens Hillary Clinton centrerede sin strategi på området omkring at gøre USA til en supermagt for ren energi og at bekæmpe klimaforandringerne, så har Donald Trump, som tidligere omtalt her på CSR.dk, eksempelvis udtalt stor tro på USA’s kulindustri, og generelt været en stor fortaler for at udnytte mulighederne i de fossile brændstoffer.

Nu er Trump så valgt og det har resulteret i flere reaktioner på miljøets vegne. Fra den britiske NGO Friends of the Earth udtaler chief executive Craig Bennett eksempelvis til sitet edie.net, at “valget af præsident Trump tydeligvis er en stor trussel mod vores klima og fremtidens forhold for adskillige generationer. Det er nu vigtigere end nogensinde, at både individer, lokalsamfund, byer, regioner og virksomheder viser vejen mod en renere, sikrere fremtid for os alle.”

Og fra den amerikanske interesseorganisation Environmental Defense Fund siger præsident Fred Krupp, at ”Trumps anti-miljø-synspunkter og klimabenægtelse udgør en seriøs trussel mod alle mænd, kvinder, børn og dyr” på Jorden, og at han har fremført betragtninger ”der bliver modsagt af videnskaben”.

Selv har Trump via Twitter tidligere kaldt klimaforandringerne for ”et komplet, og meget dyrt, fupnummer”, der er ”skabt af kineserne” for at gøre den amerikanske fremstillingsindustri ikke-konkurrencedygtig, og hans principprogram om energi levner heller ikke meget plads til klimaforandringerne.

Stoppe betalinger, ud af Parisaftalen
Tværtimod så handler det om at ”fjerne barrierer opstillet af Obama”, så det store potentiale (50 billioner dollars ifølge Trump) i skifergas, olie og naturgas samt ”rent kul til hundredevis af år” kan udnyttes. Det handler om at skabe arbejdspladser, fx i minerne, og sikre lave el- og varmepriser, og så må de ”miljømæssige forhindringer” vige pladsen, som han formulerede det ved en tale i oktober.

Ved samme lejlighed gav han også udtryk for, at han vil ”stoppe milliardbetalinger til FN’s klimaforandringsprogram” og investere dem internt for at ”reparere USA’s miljø- og vandinfrastruktur”. Allerede tilbage i maj sagde han desuden, at han ville ”annullere Parisaftalen” og "stoppe udbetalingerne af amerikanske skattedollars” til FN’s initiativer i retning af global opvarmning.

Selvom Trump ikke direkte har talt om skære i støtten til vedvarende energi, så har han flere gange antydet, at det kunne blive aktuelt. Hans førnævnte principprogram nævner da heller ikke VE.

Sikkert er det, at han vil tillade den kontroversielle Keystone XL-rørledning, som Obama har forhindret, der skal føre råolie fra oliesand knap 1.900 km fra Canada til Steele City i Nebraska. Selvom rørledningen ifølge det amerikanske Udenrigsministerium vil skabe 42.000 arbejdspladser i konstruktionsfasen, så er der alvorlige miljøkonsekvenser forbundet med både olieudvindingen i Canada og selve rørledningen, der skal transportere 830.000 tønder olie i døgnet.

Sammenlagt får den udstukne kurs tunge konsekvenser for det amerikanske CO2-regnskab, konkluderer konsulent- og forskningsvirksomheden Lux Research. For mens en eventuel Hillary Clinton-ledet administrations politik på området ville have fastholdt tendensen fra Obama-tiden og fortsat med at sænke udslippet af drivhusgasser, så er det stik modsatte tilfældet med Trump.

Læs også: USA’s udvidelse af solenergi overgår alle andre energiformer

”Alt i alt ville de estimerede emissioner være 16 procent højere efter to terminer med Trumps politik end de ville være efter to terminer med Clintons, hvilket sammenlagt ville blive til 3,4 mia. ton større udslip over de næste otte år”, beretter Lux i forbindelse med analysen.

Donald Trump bliver taget i ed som USA’s 45. præsident den 20. januar 2017.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

28.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

27.05.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

Fra resttekstiler til puder og tæpper

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

23.05.2024CSR.dk

Matematiske modeller kan give energibesparelser på op til 20 procent

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Erhverv
Konference
BusinessTalk: Samarbejde på tværs af rådgiverbranchen

Hvad sker der, når to rådgivningsvirksomheder, som er eksperter på hver deres fagområde, går sammen og skaber et fælles produkt?

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Slotsholmsgade 1, 1217 København K

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen