Trump ligner en potentiel klimakatastrofe

USA’s kommende præsident, Donald Trump, vil gøre op med Obama-Clinton tidens klimainitiativer og skabe arbejdspladser i den fossile energiindustri. En beregning peger på op mod 16 procent ekstra udledninger.

USA's kommende præsident, Donald Trump, vil have gang i landets kulindustri igen, så bl.a. værket her i Pennsylvania - i øvrigt en af de vigtige svingstater, som Trump vandt - kan se frem til fortsat produktion i mange år. Foto: Flickr/Brett Ciccotelli.

11.11.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Natten til onsdag dansk tid vandt forretningsmanden og byggematadoren Donald Trump noget overraskende det amerikanske præsidentvalg over forhåndsfavoritten Hillary Clinton. Valgkampen mellem de to kandidater nåede vidt omkring, men et af de emner, der ikke fyldte særlig meget, var klima og energi.

Læs også: Obama er ikke færdig med klimatiltagene

Det står dog ganske klart, at udgangspunkterne for de to var og er vidt forskellige. Mens Hillary Clinton centrerede sin strategi på området omkring at gøre USA til en supermagt for ren energi og at bekæmpe klimaforandringerne, så har Donald Trump, som tidligere omtalt her på CSR.dk, eksempelvis udtalt stor tro på USA’s kulindustri, og generelt været en stor fortaler for at udnytte mulighederne i de fossile brændstoffer.

Nu er Trump så valgt og det har resulteret i flere reaktioner på miljøets vegne. Fra den britiske NGO Friends of the Earth udtaler chief executive Craig Bennett eksempelvis til sitet edie.net, at “valget af præsident Trump tydeligvis er en stor trussel mod vores klima og fremtidens forhold for adskillige generationer. Det er nu vigtigere end nogensinde, at både individer, lokalsamfund, byer, regioner og virksomheder viser vejen mod en renere, sikrere fremtid for os alle.”

Og fra den amerikanske interesseorganisation Environmental Defense Fund siger præsident Fred Krupp, at ”Trumps anti-miljø-synspunkter og klimabenægtelse udgør en seriøs trussel mod alle mænd, kvinder, børn og dyr” på Jorden, og at han har fremført betragtninger ”der bliver modsagt af videnskaben”.

Selv har Trump via Twitter tidligere kaldt klimaforandringerne for ”et komplet, og meget dyrt, fupnummer”, der er ”skabt af kineserne” for at gøre den amerikanske fremstillingsindustri ikke-konkurrencedygtig, og hans principprogram om energi levner heller ikke meget plads til klimaforandringerne.

Stoppe betalinger, ud af Parisaftalen
Tværtimod så handler det om at ”fjerne barrierer opstillet af Obama”, så det store potentiale (50 billioner dollars ifølge Trump) i skifergas, olie og naturgas samt ”rent kul til hundredevis af år” kan udnyttes. Det handler om at skabe arbejdspladser, fx i minerne, og sikre lave el- og varmepriser, og så må de ”miljømæssige forhindringer” vige pladsen, som han formulerede det ved en tale i oktober.

Ved samme lejlighed gav han også udtryk for, at han vil ”stoppe milliardbetalinger til FN’s klimaforandringsprogram” og investere dem internt for at ”reparere USA’s miljø- og vandinfrastruktur”. Allerede tilbage i maj sagde han desuden, at han ville ”annullere Parisaftalen” og "stoppe udbetalingerne af amerikanske skattedollars” til FN’s initiativer i retning af global opvarmning.

Selvom Trump ikke direkte har talt om skære i støtten til vedvarende energi, så har han flere gange antydet, at det kunne blive aktuelt. Hans førnævnte principprogram nævner da heller ikke VE.

Sikkert er det, at han vil tillade den kontroversielle Keystone XL-rørledning, som Obama har forhindret, der skal føre råolie fra oliesand knap 1.900 km fra Canada til Steele City i Nebraska. Selvom rørledningen ifølge det amerikanske Udenrigsministerium vil skabe 42.000 arbejdspladser i konstruktionsfasen, så er der alvorlige miljøkonsekvenser forbundet med både olieudvindingen i Canada og selve rørledningen, der skal transportere 830.000 tønder olie i døgnet.

Sammenlagt får den udstukne kurs tunge konsekvenser for det amerikanske CO2-regnskab, konkluderer konsulent- og forskningsvirksomheden Lux Research. For mens en eventuel Hillary Clinton-ledet administrations politik på området ville have fastholdt tendensen fra Obama-tiden og fortsat med at sænke udslippet af drivhusgasser, så er det stik modsatte tilfældet med Trump.

Læs også: USA’s udvidelse af solenergi overgår alle andre energiformer

”Alt i alt ville de estimerede emissioner være 16 procent højere efter to terminer med Trumps politik end de ville være efter to terminer med Clintons, hvilket sammenlagt ville blive til 3,4 mia. ton større udslip over de næste otte år”, beretter Lux i forbindelse med analysen.

Donald Trump bliver taget i ed som USA’s 45. præsident den 20. januar 2017.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn