Topledere skal undre sig over manglende diversitet

Glasloftet eksisterer. Det består af den bevidste og ubevidste kønsdiskriminerende forestilling om, hvem en leder er, og hvordan lederen agerer. Skal glasloftet brydes, skal det ske gennem dialog frem for løftede pegefingre. Det mener Louise Rygaard Jonas, Programdirektør på CBS Executive.

Louise Rygaard Jonas beder lederne om at undre sig og undersøge konkrete oplevelser i virksomhederne, når det handler om at ville have flere kvinder i ledelse..

10.11.2017

Nette Kirkegaard, CSR.dk

Mere mangfoldighed handler om at skabe en kulturforandring, der strategisk er forankret i toppen men involverer hele organisationen. Formålet er at ændre den adfærd, der blokerer for kvinders karriereavancement.

Louise Rygaard har mange års erfaring med problemstillinger inden for køn og diversitet. Hun har senest udviklet et kursus i mangfoldighedsledelse på CBS Executive. Kurset fokuserer dér, hvor skoen virkelig trykker: Virksomheder sætter ikke mangfoldighed på den strategiske agenda, ligesom de mangler indsigt i, hvordan succesfulde mangfoldighedsinitiativer designes og implementeres. Det er nemlig to vigtige forklaringer på, hvorfor virksomheder ikke har held til at få flere kvinder i topledelsen, mener Louise Rygaard. Hun giver her sit bud på, hvad der skal til for at ændre status quo.

Hvad er det vigtigste toplederen kan gøre for at øge kønsdiversiteten på ledelsesgangen?
”Toplederen skal undre sig: Hvorfor er der mon så få kvinder i min topledelse? Bagefter skal toplederen være nysgerrig efter at finde ud af, hvorfor det forholder sig sådan – frem for fejlagtigt at antage, at kvinderne ikke ønsker karrieren, f.eks. grundet en stereotyp forestilling om, at kvinder ønsker en bestemt work-life-balance.”

”Nysgerrigheden skal involvere hele organisationen. Det betyder konkret, at ledere og medarbejdere på alle niveauer skal engageres i at identificere de årsager til den nuværende kønsubalance på de øverste lederposter samt give input til initiativer, som kan ændre denne. Med den proces undgår toplederen at falde i fælden som ’skrivebordsgeneral’, der udarbejder en mangfoldighedsplan uden rod i den organisatoriske virkelighed, og som derved ikke har store chancer for at blive en succes.”  

Hvordan involverer man, så det ubevidste bliver bevidst?
”Interview medarbejderne og spørg til deres oplevelser. Det er en rigtig god idé at få medarbejderne – både mænd og kvinder - til at give konkrete eksempler fra deres hverdag, som illustrerer adfærd, der skaber barrierer for kvinders avancement. Ved at stille spørgsmål til f.eks. forfremmelsesprocedurer, ledelsesidealer, karriereveje, mødedynamikker osv. bidrager medarbejderne til at analysere kulturen og blotlægger de forventninger, der er knyttet til at være kvinde eller mand, når det handler om karriere og topledelse.”

”På baggrund af medarbejdernes svar og input, vil jeg anbefale, at virksomheder afholder nogle workshops. Konklusionerne på analysen af kulturen skal formidles så alle medarbejdere i hele organisationen får en fælles forståelse de bevidste og ubevidste forestillinger om køn og ledelse, som har en ekskluderende effekt på kvinders muligheder for at nå til tops. Den viden skal særligt ledere bruge klogt til at udfordre og udvikle deres lederskab henimod en adfærd, der er mere inkluderende.”

Er det nok bare at tale om det?
”For at mangfoldighedsinitiativer skal have en effekt, skal toplederen være indstillet at lytte og tale med sine medarbejdere og dernæst udvise handlekraft. Det betyder helt konkret, at der skal sættes ambitiøse måltal for kønsfordelingen på de øverste poster, og at der skal sættes gang i initiativer, der øger pipeline af talentfulde kvinder. Og så skal ledelseskulturen udvikles, så alle ledere udvikler kompetencer til at lede mangfoldige teams og spotte talenter af begge køn. Endelig skal kvinderne styrkes i deres tro på at kunne indfri egne ambitioner, og klædes på til at udfordre de bevidste og ubevidste barrierer – så de holder fast i lysten til karrieren.”

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Viegand Maagøe

Sponseret

Digital CO2-beregner viser uddannelsesinstitution vejen til skarpere klimaindsats

Mere fra...

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online