Topledere skal undre sig over manglende diversitet

Glasloftet eksisterer. Det består af den bevidste og ubevidste kønsdiskriminerende forestilling om, hvem en leder er, og hvordan lederen agerer. Skal glasloftet brydes, skal det ske gennem dialog frem for løftede pegefingre. Det mener Louise Rygaard Jonas, Programdirektør på CBS Executive.

Louise Rygaard Jonas beder lederne om at undre sig og undersøge konkrete oplevelser i virksomhederne, når det handler om at ville have flere kvinder i ledelse..

10.11.2017

Nette Kirkegaard, CSR.dk

Mere mangfoldighed handler om at skabe en kulturforandring, der strategisk er forankret i toppen men involverer hele organisationen. Formålet er at ændre den adfærd, der blokerer for kvinders karriereavancement.

Louise Rygaard har mange års erfaring med problemstillinger inden for køn og diversitet. Hun har senest udviklet et kursus i mangfoldighedsledelse på CBS Executive. Kurset fokuserer dér, hvor skoen virkelig trykker: Virksomheder sætter ikke mangfoldighed på den strategiske agenda, ligesom de mangler indsigt i, hvordan succesfulde mangfoldighedsinitiativer designes og implementeres. Det er nemlig to vigtige forklaringer på, hvorfor virksomheder ikke har held til at få flere kvinder i topledelsen, mener Louise Rygaard. Hun giver her sit bud på, hvad der skal til for at ændre status quo.

Hvad er det vigtigste toplederen kan gøre for at øge kønsdiversiteten på ledelsesgangen?
”Toplederen skal undre sig: Hvorfor er der mon så få kvinder i min topledelse? Bagefter skal toplederen være nysgerrig efter at finde ud af, hvorfor det forholder sig sådan – frem for fejlagtigt at antage, at kvinderne ikke ønsker karrieren, f.eks. grundet en stereotyp forestilling om, at kvinder ønsker en bestemt work-life-balance.”

”Nysgerrigheden skal involvere hele organisationen. Det betyder konkret, at ledere og medarbejdere på alle niveauer skal engageres i at identificere de årsager til den nuværende kønsubalance på de øverste lederposter samt give input til initiativer, som kan ændre denne. Med den proces undgår toplederen at falde i fælden som ’skrivebordsgeneral’, der udarbejder en mangfoldighedsplan uden rod i den organisatoriske virkelighed, og som derved ikke har store chancer for at blive en succes.”  

Hvordan involverer man, så det ubevidste bliver bevidst?
”Interview medarbejderne og spørg til deres oplevelser. Det er en rigtig god idé at få medarbejderne – både mænd og kvinder - til at give konkrete eksempler fra deres hverdag, som illustrerer adfærd, der skaber barrierer for kvinders avancement. Ved at stille spørgsmål til f.eks. forfremmelsesprocedurer, ledelsesidealer, karriereveje, mødedynamikker osv. bidrager medarbejderne til at analysere kulturen og blotlægger de forventninger, der er knyttet til at være kvinde eller mand, når det handler om karriere og topledelse.”

”På baggrund af medarbejdernes svar og input, vil jeg anbefale, at virksomheder afholder nogle workshops. Konklusionerne på analysen af kulturen skal formidles så alle medarbejdere i hele organisationen får en fælles forståelse de bevidste og ubevidste forestillinger om køn og ledelse, som har en ekskluderende effekt på kvinders muligheder for at nå til tops. Den viden skal særligt ledere bruge klogt til at udfordre og udvikle deres lederskab henimod en adfærd, der er mere inkluderende.”

Er det nok bare at tale om det?
”For at mangfoldighedsinitiativer skal have en effekt, skal toplederen være indstillet at lytte og tale med sine medarbejdere og dernæst udvise handlekraft. Det betyder helt konkret, at der skal sættes ambitiøse måltal for kønsfordelingen på de øverste poster, og at der skal sættes gang i initiativer, der øger pipeline af talentfulde kvinder. Og så skal ledelseskulturen udvikles, så alle ledere udvikler kompetencer til at lede mangfoldige teams og spotte talenter af begge køn. Endelig skal kvinderne styrkes i deres tro på at kunne indfri egne ambitioner, og klædes på til at udfordre de bevidste og ubevidste barrierer – så de holder fast i lysten til karrieren.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

17.05.2024Verdo

Sponseret

Verdo indgår samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp: Vil støtte træplanting i Uganda

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C