Survey: Topambitiøse topledere vil - næsten - det hele

Hvad mener topledere om bæredygtighed i de virksomheder, de leder? Et spritnyt survey peger på ambition, en vis ydmyghed og behov for bedre integration. Og en vis modvilje overfor grundlæggende at ændre på forretningen.

30.05.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Forud for VL Døgnet i sidste uge havde VL Selskabet i samarbejde med analyseinstituttet Megafon og lektor og  Academic Director of CBS Sustainability Steen Vallentin fået udarbejdet et survey, der tager pulsen på bæredygtig omstilling i de danske virksomheder.

”Hovedbilledet, der tegner sig, er, at ambitionsniveauet er højt, men at der også er lang vej hen til de ambitiøse mål – og at der er stor bevidsthed om udfordringernes omfang,” siger Steen Vallentin i presserummet på VL Døgnet 22. 

Lang vej hjem
Når man beder VL-medlemmerne om at vurdere deres virksomheders bæredygtighedsindsats indtil nu, ender det med et gennemsnit på lidt under syv målt på den almindelige karakterskala. Så selv om vi selv og andre ofte fremhæver Danmark som verdensmester i bæredygtighed og grøn omstilling, så viser denne selvevaluering, at der også for de danske virksomheder og deres ledere er god plads til forbedring. Kun 8 procent af undersøgelsens ledere er parate til at give sig selv et 12-tal for bæredygtighedsindsatsen, og der er i øvrigt kun 40 procent, som vil beskrive deres virksomhed som helt eller delvis ’grøn’.

Læs også: Et nyt mindset: toppen af Danmarks 10 bæredygtighedsbud

”Det er også et spørgsmål om – og det ved vi også fra vores undervisning på CBS - at der er rigtig mange steder, hvor man mangler at få indsatsen løftet fra en defensiv eller isoleret indsats, som ikke er integreret i virksomhedens strategi og kerneforretning, til noget der er integreret eller decideret transformativt i betydningen at virksomheden tager medansvar for at løfte hele branchen og skabe gennemgribende forandring,” siger Steen Vallentin.   

Svært at få alle med
Steen Vallentin fremhæver en anden udfordring, som undersøgelsen peger på som en af de største, nemlig integration af bæredygtighed hos medarbejdere og især mellemlederne i virksomhederne.

”Undersøgelsen viser, at mellemlederne ofte ikke er med på bæredygtighedsvognen, at der ikke bliver gjort særligt meget for at få dem med, og at de kun har få incitamenter til at gøre en indsats for bæredygtighed,” siger han.

Det er således kun 31 procent af lederne i undersøgelsen, som oplever, at bæredygtighed som tankegang i høj grad er integreret og retningsgivende for virksomhedens mellemledere. Der er til gengæld 68 procent, som mener, at netop en sådan integration er vigtig. Så det ser ud til, at der mange steder ikke bliver gjort særlig meget for at få det til at ske.

Hvis man synes, det her er svært, så er man ikke alene. Der er praktisk talt ingen, der er i mål med den grønne dagsorden.

Steen Vallentin, associate professor and academic director of CBS Sustainability

”Det er også en kompleks udfordring, da virksomhedens mellemledere og ansatte det meste af tiden er optaget af kerneforretningen og hertil knyttede opgaver, udfordringer, incitamenter og mål for succes, og hvis bæredygtighed ikke er integreret, så er det svært at få det til at give mening i alle dele af virksomheden,” siger Steen Vallentin.

”At få alle med på vognen internt er også en indsats af en helt anden kaliber end at melde ambitiøse målsætninger ud internt og eksternt. Der kommer hele tiden nye medarbejdere til og man når aldrig i mål med at engagere og involvere,” fortsætter han.

Svært men givtigt at give los
En lille bitter eftersmag er der dog også fra konklusionen om det høje ambitionsniveau. For det er trods alt kun sølle otte procent, som i meget høj grad mener, at det er vigtigt, at virksomheden engagerer sig i en proces, hvor man grundlæggende prøver at gentænke forretningsmodellen, og den måde man skaber værdi på. Som f.eks. konvertering fra produkt til service, eller omstilling til mere cirkulære produktionsformer.

Steen Vallentin er associate professor and academic director of CBS Sustainability. Foto: CBS..

"Man er i hvert fald nødt til at gøre diskussionen af, om det er nødvendigt, og hvilke perspektiver det måtte have, til en del af opgaven. At overveje behovet for strategisk re-orientering og på den måde også at være parat til at tænke sin forretning helt om,” forklarer Steen Vallentin og fremhæver Topsøe som et godt og nyere eksempel på dette.

Han forklarer nødvendigheden med, at fra forskning i emnet "aspirational talk", hvor man opsætter idealer og langsigtede ambitioner for virksomheden for at flytte den i en bestemt retning, ved, at værdien af dette arbejde også skabes ved, at man tør at give los og have de helt åbne dialoger om fremtiden internt i sin virksomhed.

Nyt liv til bestyrelserne?
Tydeligheden om behovet for nye kompetencer i bestyrelserne fremhæver Steen Vallentin også. Spørgsmålet i undersøgelsen er, hvor godt bestyrelsernes kompetencer matcher ESG-dagsordenen? Svaret er kort fortalt ”ikke så godt”. Kun 39 procent vurderer at der er et godt match, mens 52 procent oplever at det i mindre grad er tilfældet.

”Samtidig er der 63 procent, som mener, at bæredygtighed bør indgå som et kriterie ved fremtidig rekruttering af bestyrelsesmedlemmer. Det er en konklusion, som bakkes op af ny og kommende forskning fra CBS. Det er helt klart en ny udfordring for bestyrelsesdanmark – og man kan kun håbe at det giver anledning til nye diskussioner og kritisk selvrefleksion i det miljø,” siger han.

Læs også: Ledere er afgørende for den grønne omstilling

Der er masser af håb 
Undersøgelsen indgyder trods hullerne håb om reel forandring. Langt de flere ledere i undersøgelsen – 90 procent – håber, at deres virksomhed om 10 år enten er helt oppe i det transformative lag eller har integreret bæredygtighed i forretningen internt. Og der er næsten lige så mange, som giver udtryk for, at de også tror, at det kommer til at gå sådan, siger Steen Vallentin, som også har et sidste beroligende budskab fra undersøgelsen:

”Den viser tydeligt, at hvis man synes, det her er svært, så er man ikke alene. Der er praktisk talt ingen, der er i mål med den grønne dagsorden – hvis det overhovedet er noget, man kan komme i et felt, hvor krav og forventninger hele tiden skærpes, og mållinjen hele tiden flytter sig,” afslutter han.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Er din bestyrelse “Fit for 55”?

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

10.06.2024BSR

Sponseret

Double Materiality and Decision Quality: An Opportunity for the Courageous

07.06.2024CSR.dk

FN's generalsekretær: Reklamebureauer bør fyre sine oliekunder

07.06.20242030 Builders

Sponseret

Diversity and inclusiveness in Danish businesses

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C