Supermagter ved skillevej: Kinas CO2-kurve knækker og USA fyrer op i kulkraftværkerne

For første gang er Kinas CO2-udledninger faldet som følge af deres massive udbygning af vedvarende energi. Samtidig vender USA tilbage til fossile brændsler under Trump-regeringen.

Foto: 123RF

23.05.2025

CSR.dk

Kinas CO2-udledninger er faldet med én procent det seneste år, og i første kvartal af 2025 var faldet 1,6 procent sammenlignet med samme periode året før. 

Det bemærkelsesværdige er, at dette fald sker samtidig med en stigning i energiefterspørgslen på 2,5 procent. Ifølge en analyse fra Carbon Brief er det første gang, at et fald i udledningerne i Kina ikke skyldes økonomisk nedgang, men derimod en massiv udbygning af grøn energi, især sol- og vindkraft.

Tidligere fald i Kinas CO2-udledninger har været forbundet med økonomiske kriser eller corona-nedlukninger. Denne gang er det anderledes: Udbygningen af vedvarende energi har overhalet væksten i energiefterspørgslen, hvilket har reduceret behovet for kul og gas i elproduktionen. 

I 2024 voksede solenergikapaciteten med 28 procent, og vindkraftkapaciteten steg med fem procent. Derudover er der planlagt yderligere udbygning med 265 gigawatt ny solenergi og 110-120 gigawatt ny vindenergi i år.

Danmark har spillet en rolle i denne udvikling gennem det dansk-kinesiske samarbejde China Energy Transformation Program. Ifølge Energistyrelsen har dette samarbejde bidraget til at reducere Kinas CO2-udledninger med omkring 22 millioner ton, svarende til mere end halvdelen af Danmarks årlige udledninger.

USA’s kurver knækker den forkerte retning

Mens Kina oplever et fald i CO2-udledningerne takket være grøn energi, går USA i den modsatte retning. De amerikanske udledninger har ellers været faldende i flere år, men ifølge nye prognoser står landet nu over for en vending, hvor udledningerne ventes at stige igen. 

Under Trump-regeringen er der sket en markant tilbagerulning af klima- og miljøpolitikker. I går vedtog et snævert flertal Repræsentanternes Hus en skattepakke, der fjerner centrale incitamenter for ren energi, herunder skattefradrag for elbiler, vind-, sol- og atomenergi samt energieffektive boligforbedringer. 

Pakken skal stadig behandles i Senatet, hvor der forventes modstand til trods for det republikanske flertal. Ifølge beregninger fra Environmental Defense Fund kan forslaget, hvis det gennemføres, føre til en stigning i CO2-udledningerne på op til 260 millioner ton årligt inden 2035.

Trods de divergerende kurser fra kinesisk og amerikansk side er begge lande stadig langt fra at opfylde deres klimamål for 2030. 

Kina skal accelerere reduktionen af CO2-intensiteten betydeligt for at nå sine mål under Parisaftalen, mens USA's nuværende politikker bringer deres mål om at halvere udledningerne i forhold til 2005-niveauet i fare.

- lhs

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

23.05.2025CSR.dk

Med ny standard slår B Corp mange fluer med et smæk

23.05.2025CSR.dk

Supermagter ved skillevej: Kinas CO2-kurve knækker og USA fyrer op i kulkraftværkerne

23.05.2025CSR.dk

Kritik: Overimplementering af EU-regler forsinker dansk elektrificering

23.05.2025CSR.dk

Grøn turisme: Radisson lancerer nye net-zero-hoteller

22.05.2025CSR.dk

Knækbrød, ymerdrys og panko: Salling Group lancerer nye produkter lavet af overskudsbrød

21.05.2025CSR.dk

Milliarder i statsstøtte skal sikre tre nye havvindparker

20.05.2025CSR.dk

Seks organisationer med fælles opråb: Danmark har brug for en ny affaldspolitik

19.05.2025CSR.dk

Danske pensionskroner investeret i kontroversielt brasiliansk olieprojekt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Etisk Handel Danmark
Webinar
Onboarding i ESG i værdikæder – Sådan griber du det an (2025)

Webinar: Introduktion til bæredygtighedslovgivning og ansvarlig handel i globale værdikæder

Dato

27.05.2025

Tid

09:00

Sted

Online

SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - København

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

27.05.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Problematiske adgangsveje - giver flere spande flere problemer?

Hvad er de gængse udfordringer med problematiske adgangsveje og har udrulningen af de 10 fraktioner skabt nye problemer? Deltag og bliv klogere på mulige løsninger.

Dato

27.05.2025

Tid

10:00

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

SUSTAINX ApS
Webinar
Strategisk ESG kommunikation: Har du dokumentationen på plads?

Vær med når vores senior ESG-rådgiver, Oscar Haumann tirsdag d. 27. maj kl. 13.05 giver sine anbefalinger til, hvordan I sikrer forretningsværdien af jeres bæredygtighedsarbejde gennem veldokumenteret og lovgivningsmæssigt funderet ESG-kommunikation.

Dato

27.05.2025

Tid

13:05

Sted

Online

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

28.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Annual Conference 2025: Navigating Sustainability in Uncertain Times

We are living in a time of rapid change and uncertainty. Whilst sustainability continues to be a priority for businesses globally, it is currently facing disruptions and challenges from both shifting geopolitical landscapes, regulation and more.

Dato

28.05.2025

Tid

10:00

Sted

Gammel Venlighedsvej 14, 2970 Hørsholm, Denmark