Stigende tendens til sexchikane på arbejdspladsen

Flere bliver udsat for sexchikane på arbejdspladsen, viser ny undersøgelse. Det er et problem, vi er nødt til at tage alvorligt for at kunne skabe en kulturændring, mener ny Kvinfo-direktør.

Siden 2012 er antallet af medarbejdere, der bliver udsat for sexchikane på arbejdspladsen steget. Og det er en stigning, der skal tages alvorligt, mener Henriette Laursen, direktør for Kvinfo. .

04.05.2017

CSR.dk

Flere bliver udsat for sexchikane på arbejdspladsen, skriver Avisen.dk. Det viser en ny, omfattende undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Tallene, der er baserer sig på besvarelserne fra 50.000 arbejdstagere mellem 18 og 64 år, viser, at 3,7 procent har været udsat for sexchikane på jobbet inden for det seneste år. I 2014 var det tal 3,1, og i 2012 havde kun 2,8 procent oplevet seksuel chikane.

Tallene viser en lille, men stabil, stigning. Og det er noget, vi bliver nødt til at tage alvorligt, mener videnscentret Kvinfos nye direktør, Henriette Laursen.

”Jeg tror, at man mange steder ser igennem fingrene med sexchikane, fordi man ser det som et udtryk for dansk sarkasme og dansk frigjorthed, så selvom kvinder oplever det og sætter ord på det, skal der rigtig meget til, før det bliver set som et reelt problem”, siger Henriette Laursen til Avisen.dk.

”Desværre ved vi også, at der er rigtig store mørketal, og at der både i det strafferetslige system og i det faglige system er store problemer med at få taget de her sager op”, tilføjer hun.

Læs også: Diversitet: Nyt værktøj kan give virksomheder nødvendigt skub

Ifølge Kvinfo-direktøren er der to aspekter af sexchikaneproblematikken, der skal sættes fokus på. Det ene handler om at få skabt en kulturændring med grænser for hvilken adfærd, der er acceptabel. Den anden handler om, hvordan man på arbejdspladsen håndterer sager om sexchikane.

Derfor mener hun også, det er vigtigt, at man som ledelse reagerer på det her ved eksempelvis at få lavet nogle klare politikker på området.

DA: Sexchikane er ikke et stort problem
Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) oplever man dog ikke sexchikane som en stor udfordring.

”Og sager håndteres ganske udmærket, når de opstår. Det må være op til den enkelte arbejdsplads eventuelt i samarbejde mellem ledelsen og medarbejderne, om man vil nedskrive en politik. Men det, at du nedskriver en politik, kan ikke i sig selv hindre sexchikane”, siger Trine Hougaard, chefkonsulent hos DA, til Avisen.dk.

Læs også: Dansk Supermarked Group tilbyder integrationsgrunduddannelse

Undersøgelsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser desuden, at sexchikane er mest udbredt i jobgrupperne social- og sundhedsassistenter, specialpædagoger, portører, sygeplejersker og farmakonomer. Modsat oplever journalister, malere, bygge- og anlægsarbejdere, jord- og betonarbejdere samt smede i lavest grad at blive udsat for sexchikane.

Læs mere om undersøgelsen 'Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark 2016’.

-CHM  

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

16.10.2024CSR.dk

Flere fælles frokostmåltider skal øge trivsel

15.10.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel modtager prisen som Årets læreplads 2024

Vi smager os frem

04.10.2024Blind Coffee

Sponseret

Det her gør Blind Coffee til noget særligt

30.09.2024Blind Coffee

Sponseret

26.09.2024BSR

Sponseret

Four Tips for Business Leaders to Advance Social Justice Amidst DEI Blowback

Vi elsker kaffe i Danmark

26.09.2024Blind Coffee

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online