Stigende tendens til sexchikane på arbejdspladsen

Flere bliver udsat for sexchikane på arbejdspladsen, viser ny undersøgelse. Det er et problem, vi er nødt til at tage alvorligt for at kunne skabe en kulturændring, mener ny Kvinfo-direktør.

Siden 2012 er antallet af medarbejdere, der bliver udsat for sexchikane på arbejdspladsen steget. Og det er en stigning, der skal tages alvorligt, mener Henriette Laursen, direktør for Kvinfo. .

04.05.2017

CSR.dk

Flere bliver udsat for sexchikane på arbejdspladsen, skriver Avisen.dk. Det viser en ny, omfattende undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Tallene, der er baserer sig på besvarelserne fra 50.000 arbejdstagere mellem 18 og 64 år, viser, at 3,7 procent har været udsat for sexchikane på jobbet inden for det seneste år. I 2014 var det tal 3,1, og i 2012 havde kun 2,8 procent oplevet seksuel chikane.

Tallene viser en lille, men stabil, stigning. Og det er noget, vi bliver nødt til at tage alvorligt, mener videnscentret Kvinfos nye direktør, Henriette Laursen.

”Jeg tror, at man mange steder ser igennem fingrene med sexchikane, fordi man ser det som et udtryk for dansk sarkasme og dansk frigjorthed, så selvom kvinder oplever det og sætter ord på det, skal der rigtig meget til, før det bliver set som et reelt problem”, siger Henriette Laursen til Avisen.dk.

”Desværre ved vi også, at der er rigtig store mørketal, og at der både i det strafferetslige system og i det faglige system er store problemer med at få taget de her sager op”, tilføjer hun.

Læs også: Diversitet: Nyt værktøj kan give virksomheder nødvendigt skub

Ifølge Kvinfo-direktøren er der to aspekter af sexchikaneproblematikken, der skal sættes fokus på. Det ene handler om at få skabt en kulturændring med grænser for hvilken adfærd, der er acceptabel. Den anden handler om, hvordan man på arbejdspladsen håndterer sager om sexchikane.

Derfor mener hun også, det er vigtigt, at man som ledelse reagerer på det her ved eksempelvis at få lavet nogle klare politikker på området.

DA: Sexchikane er ikke et stort problem
Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) oplever man dog ikke sexchikane som en stor udfordring.

”Og sager håndteres ganske udmærket, når de opstår. Det må være op til den enkelte arbejdsplads eventuelt i samarbejde mellem ledelsen og medarbejderne, om man vil nedskrive en politik. Men det, at du nedskriver en politik, kan ikke i sig selv hindre sexchikane”, siger Trine Hougaard, chefkonsulent hos DA, til Avisen.dk.

Læs også: Dansk Supermarked Group tilbyder integrationsgrunduddannelse

Undersøgelsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser desuden, at sexchikane er mest udbredt i jobgrupperne social- og sundhedsassistenter, specialpædagoger, portører, sygeplejersker og farmakonomer. Modsat oplever journalister, malere, bygge- og anlægsarbejdere, jord- og betonarbejdere samt smede i lavest grad at blive udsat for sexchikane.

Læs mere om undersøgelsen 'Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark 2016’.

-CHM  

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

25.07.2024CSR.dk

Trods virksomhedsmodstand er inklusion vigtig for amerikanerne

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

15.07.2024BSR

Sponseret

How Financial Institutions Can Manage Human Rights-Related Risks

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Sammen med High:five giver Elis utilpassede unge en chance på arbejdsmarkedet

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ tekstilstøtte sikrer flere og ekstra gode ferieoplevelser til udsatte børn

05.07.2024Nilfisk

Sponseret

Nilfisk hjælper krigsskadede ukrainere

26.06.2024CSR.dk

Rapport: Forbrugere vælger oftere genbrugstøj

26.06.2024Dagrofa aps

Sponseret

Nyt tiltag skaber jobs for unge med autisme i Ishøj Kommune

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)