Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

Efter mange år med høje forventninger til nye klimateknologier viser erfaringerne fra investeringsfonden EIFO, at de sikreste investeringer stadig er de kendte og skalerbare løsninger som sol- og vindenergi.

22.04.2025

CSR.dk

Danmarks Eksport- og Investeringsfond, EIFO, har været blandt verdens mest aktive finansieringspartnere på havvind, men fondens ambitioner har også rakt langt ud over de klassiske løsninger. 

For bare tre år siden fremhævede EIFO-topchef Peder Lundquist brint og CO2-lagring som de næste store teknologier i den grønne omstilling. I dag ser billedet anderledes ud.

Flere af fondens investeringer i nye teknologier er endt med tab, blandt andet i Green Hydrogen Systems, hvor EIFO har 100 mio. kr. i klemme. Samtidig må fonden erkende, at mange projekter aldrig blev realiseret. 

Derimod har investeringerne i sol og vind vist sig mere modstandsdygtige over for den uro, der har meldt sig geopolitisk og på markedet ovenpå Donald Trumps handelskrig. Ifølge Peder Lundquist er efterspørgslen på strøm dog globalt stigende, og teknologier som vindenergi har et klart forspring. 

Drømmerier eller reelle alternativer?

EIFO’s seneste erfaringer peger på, at investeringer i grøn teknologi kun bliver rentable, hvis teknologien både er skalerbar og prismæssigt konkurrencedygtig med fossile alternativer. Det er netop, hvad solceller og vindmøller leverer. Over halvdelen af fondens samlede udlån og eksportfinansiering på 173 mia. kr. går til vindenergi globalt.

Størst har forventningerne været til grøn brint og Power-to-X. De har i praksis dog vist sig vanskelige at løfte uden støtteordninger og stabile afsætningskontrakter. Markedet har ganske enkelt ikke kunnet bære prisforskellen. 

”Alle har tilsyneladende haft en forventning om, at markedet af sig selv kunne bringe den grønne brint frem til slutbrugeren uden støtte. Det har vist sig at være for optimistisk,” siger Peder Lundquist til Finans.

Skaleringsproblemer har været en fællesnævner i flere kriseramte projekter, herunder også i Better Energy og Northvolt. Erfaringerne har fået EIFO til at revurdere sin tilgang og fokusere på risikodækning og solid projektmodenhed. De grønne teknologier er stadig centrale, men ikke alle er lige langt. Som Lundquist siger til Finans: 

”Vi er sultne på det grønne. Men vi skal være mere forsigtige. Når vi låner nogle penge ud, som vi i sidste ende har fået af skatteyderne, så skal vi også gøre det på et grundlag, hvor vi har sikkerheder i de lån.”

- lhs

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

06.05.2025CSR.dk

Ny partner i ESG-redskab peger i retning af strategisk udvikling

06.05.2025CSR.dk

Omnibussen kører ESG-specialister ud på et sidespor

06.05.2025CSR.dk

Dansk erhvervsliv i samlet opråb: Sæt det grønne øverst i offentlige udbud

05.05.2025CSR.dk

Britisk økonom vil ændre systemet: Ingen velstand uden omsorg

01.05.2025BSR

Sponseret

Board Oversight Amid Uncertainty: Doubling Down on Strategic Sustainability

01.05.2025BSR

Sponseret

Board Oversight Amid Uncertainty: Doubling Down on Strategic Sustainability

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025CSR.dk

Nye klimakrav skal pege byggebranchen i en grønnere retning

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Klimaklar
Gå-hjem-møde
Stå stærkere med din ESG-profil - Søg støtteprogrammer og udnyt VSME

Hør Kohberg fortælle om sine erfaringer med ESG-rapportering og mød tre støtteprogrammer, der kan hjælpe din virksomhed i gang med bæredygtighedsrapportering og grøn omstilling

Dato

06.05.2025

Tid

16:00

Sted

Folkehjem, Haderslevvej 7, 6200 Aabenraa

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Grundlæggende Kvalitetsledelse

Formålet med kurset er at give deltagerne et grundlæggende kendskab til kvalitetsledelsessystemer og kravene i ISO 9001 standarden.

Dato

07.05.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Grundlæggende miljølovgivning

Dette kursus om grundlæggende miljølovgivning giver dig, der arbejder med ledelsessystemer en indføring i lovgivning angående miljøbeskyttelse, som er relevant, når du for eksempel udfører audits i henhold til ISO 14001. Du får en indføring i centrale love, bekendtgørelser og vejledninger samt disses indbyrdes samspil – det hele tilsat praktiske eksempler

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia