Socialt udsatte er en gevinst for virksomheden

Virksomheder, der giver socialt udsatte en chance for at få arbejde, kan høste mange fordele på den lange bane. Men indslusningen kræver resurser, forberedelse og velvilje blandt de ansatte. Et godt samarbejde med det lokale jobcenter og etablering af en mentor-ordning kan dog lette arbejdet væsentligt.

13.12.2010

CSR.dk

For virksomhedsledere er der flere gode grunde til at give socialt udsatte muligheden for at få foden indenfor i virksomheden ved at tilbyde virksomhedspraktik eller løntilskudsjob, der på sigt kan føre til fastansættelse.

Glæden ved at hjælpe personer, der har det svært, er den åbenlyse grund, men der kommer også en række afledte resultater ud af indsatsen, som er positive for virksomheden.

Internt bliver der skabt nogle meget loyale medarbejdere ud af de socialt udsatte, der ender med at få fast ansættelse. Og eksternt har engagementet den fordel, at virksomhedens CSR-profil bliver styrket over for potentielle medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere.

Det viser erfaringerne fra projektet ”fra udsat til ansat”, der i tre år har sat fokus på området og sendt mere end 9.000 ledere og øvrige medarbejdere fra både private og offentlige virksomheder på kursus i, hvordan man gennem et samarbejde med det lokale jobcenter tager imod socialt udsatte på arbejdspladsen.

Kræver grundig forberedelse
Kommunikationschef i CABI (Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats) David Graff glæder sig over det høje antal kursister, men vurderer, at langt flere virksomheder end i dag kan rumme socialt udsatte ledige. Han opfordrer dog samtidig virksomhederne til at tænke sig grundigt om, før de kaster sig ud i at indsluse socialt udsatte.

”Til en start skal man finde ud af, om man faktisk har de nødvendige resurser i virksomheden, for det er ikke en let opgave. Derefter skal man spørge sine medarbejdere, om de er med på idéen, for det er dem, der kommer til at stå med de nye udfordringer, der opstår i hverdagen som følge af et projekt med socialt udsatte,” pointerer han.

Derudover er det, ifølge David Graff, afgørende, at der er reelle arbejdsopgaver til de socialt udsatte, når de starter i virksomheden.

”Socialt udsatte mennesker har de samme drømme som alle os andre. De vil gerne have en fast indtægt og føle sig værdsat på arbejdet, så hvis de kommer ud i situationer, hvor de fornemmer, at de er ansat for syns skyld, så ender samarbejdet med et negativt resultat,” konstaterer David Graff.

Jobcenter og mentor letter arbejdet
Han peger også på, at virksomhederne skal arbejde tæt sammen med jobcentret gennem processen med at få socialt udsatte succesfuldt integreret, fordi centrene har den viden der skal til, for at rådgive både store og mindre virksomheder. Og i den forbindelse er det vigtigt, at få rollefordelingen mellem virksomhed og jobcenter hurtigt på plads, påpeger David Graff.

”Virksomhederne skal forstå, at det ikke kun er deres ansvar at helbrede folk og få dem ud af et eventuelt misbrug. Det er en opgave, som virksomheden skal løse i tæt samarbejde med jobcentret. Ledelsen i virksomheden skal dybest set kun have fokus på det, der vedrører arbejdspladsen, og på at tilbyde meningsfuldt arbejde,” konstaterer David Graff og tilføjer, at mange virksomheder ikke er klar over, hvor stor en rolle jobcentret kan spille i forbindelse med at rekruttere udsatte ledige, og at virksomhederne derfor, i nogle tilfælde, opgiver arbejdet, fordi de vurderer, at det bliver for resursekrævende at forholde sig til en medarbejder, der måske drikker eller har været hjemløs i en årrække.

Et andet instrument i arbejdet med socialt udsatte, som CABI altid anbefaler, er, at virksomhederne udpeger en medarbejder, der skal fungere som mentor for de socialt udsatte. Erfaringsmæssigt giver det nemlig den socialt udsatte tryghed i hverdagen at have én, der ikke har chefkasketten på, at henvende sig til med de spørgsmål, der dukker op i løbet af arbejdsdagen.

”Hvis man har været hjemløs og siddet på bænken og drukket øl i mange år, er der ofte nogle helt banale sociale færdigheder, som man behøver lidt hjælp til. Det kan være, hvordan man møder ind og siger godmorgen, eller hvordan man taler til hinanden i frokostpausen,” siger David Graff og understreger, at de medarbejdere, der bliver udpeget til mentorer, i langt de fleste tilfælde bliver glade for tjansen, fordi det giver dem en stolthed og en stor tilfredshed at være med til at hjælpe et andet menneske på rette vej.

”Læg fordommene på hylden”
En af dem er Carl-Heinz Mammen, der er tillidsmand og mentor hos Sauer Danfoss, der i øjeblikket giver en ny socialt udsat muligheden for at få arbejde i virksomheden hvert kvartal. I alt har Sauer Danfoss indtil nu taget imod ti socialt udsatte. Otte af dem er endt med at få arbejde på fabrikken, eller har fundet en uddannelse, de nu går på.

Carl-Heinz Mammen mener, at mentor-rollen er særdeles vigtig og har har ikke svært ved at identificere hvilke menneskelige kvaliteter, som virksomhedsledere skal kigge efter, når de vil udpege en mentor.

”Først og fremmest skal man kunne tale med de udsatte på deres eget niveau. Det nytter ikke noget, at tale ned til dem eller virke bedrevidende. Derudover er det vigtigt, at man forstår at lægge sine fordomme på hylden, selvom man har med et menneske at gøre, som måske har været kriminel i gennem mange år.”

Generelt kan Carl-Heinz Mammen kun anbefale andre virksomheder, at gå i gang med arbejdet – men resurserne skal være på plads inden – og det er da også derfor, at Sauer Danfoss i øjeblikket kun giver en ny chancen hvert kvartal.

”Det er mentors opgave hele tiden at holde kontakt og sørge for at personen har det godt på arbejdspladsen. Det kræver overskud i hverdagen – og det kan altså også være, at man en gang i mellem skal stå til rådighed efter arbejdstid. Selvfølgelig skal der være et afbalanceret forhold mellem familie- og arbejdsliv, men din indsats batter ikke, hvis du ikke vil tale med en person med problemer, fordi klokken har passeret 16,” understreger Carl-Heinz Mammen.

Han oplever generelt at kollegerne i virksomheden tager godt i mod de socialt udsatte og er særdeles villige til at hjælpe dem. Personligt får han også meget ud af mentor-rollen.

”Arbejdet giver mig utroligt meget. Hver gang man får en på ret køl, tænker man: ’gudskelov nu er der en til, der kan tjene sine egne penge’. Det er en virkelig god fornemmelse.”

Projektet ”Fra udsat til ansat” stopper ved årsskiftet 2010, hvor Socialministeriets pulje Fælles Ansvar II, der finansierer projektet, udløber. Virksomheder, der fortsat er interesserede i at komme på kursus i, hvordan man indsluser socialt udsatte kan henvende sig til de erhvervsskoler, der har deltaget i projektet, da de viderefører kursusaktiviteten på kommerciel basis.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

07.06.2024CSR.dk

FN's generalsekretær: Reklamebureauer bør fyre sine oliekunder

07.06.20242030 Builders

Sponseret

Diversity and inclusiveness in Danish businesses

07.06.2024CSR.dk

Debat: Danskere skal kunne tage klimaboliglån

07.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

06.06.2024CSR.dk

Kantineleverandør uddanner ’climate chefs’

05.06.2024CSR.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København