Seks organisationer med fælles opråb: Danmark har brug for en ny affaldspolitik
Danmark er blandt de mest affaldsproducerende lande i Europa. Nu fremlægger en bred alliance af organisationer 64 forslag til, hvordan vi får styr på ressourcerne og reducerer affaldsmængderne.
Foto: 123rf.com
Danmark producerer mest affald per indbygger i EU. Det vil seks toneangivende organisationer nu gøre op med.
I et nyt fælles katalog fremlægger Danmarks Naturfredningsforening, Plastic Change, Rådet for Grøn Omstilling, Ingeniørforeningen IDA, CONCITO og brancheforeningen Cirkulær i alt 64 anbefalinger til politiske og praktiske tiltag, der kan forebygge affald og nedbringe ressourceforbruget.
Kataloget er inddelt i temaer som emballage, elektronik, byggematerialer og tekstiler, og peger blandt andet på behovet for nye krav til design, levetid og reparation. Forslagene dækker både national lovgivning, EU-regulering og tværgående initiativer, og skal ifølge organisationerne sætte en ny retning, hvor affald forebygges i stedet for blot at blive håndteret.
Baggrunden er klar, ifølge udgiverne:
“Vores materialeforbrug er tre gange højere end, hvad planeten kan bære, og vores CO2-udledning fra forbrug er fire gange højere end det anbefalede niveau.”
Struktur og forebyggelse
I kataloget fremhæves det, at løsningen ikke kan lægges på skuldrene af forbrugeren alene.
Målet er at skabe strukturelle løsninger, hvor ansvar og incitamenter ikke ligger hos den enkelte forbruger, men understøttes af lovgivning og strategiske indsatser. Det er nødvendigt, hvis Danmark skal reducere sit materialeforbrug og leve op til klimamålene, lyder det fra blandt andre Plastic Change og Danmarks Naturfredningsforening.
De seks organisationer bag udspillet understreger, at mængden af affald i Danmark er for høj, og at det kræver politiske rammer, der fremmer langtidsholdbare produkter, genbrug og reparation. Ifølge organisationerne har debatten længe været centreret om sortering, men det ændrer ikke på de grundlæggende problemer med overforbrug og ressourcebelastning.
Forslagene har også fået en positiv modtagelse fra brancheorganisationen Plastindustrien. Flere af anbefalingerne flugter med branchens egne forslag til en kommende national strategi for cirkulær økonomi. Ifølge Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, er det centralt at fokusere på hele værdikæden og sikre løsninger, der fremmer lang holdbarhed, genanvendelighed og affaldsforebyggelse.
- lhs