Samarbejde bekæmper korruption i skibsfartsbranchen

Et samarbejde mellem rederier er, siden dets oprettelse, med til at bekæmpe den internationale korruption, der ellers er tæt på at være en integreret del af skibsfartens daglige drift.

Samarbejdet sikrer, at flere kaptajner undgår bestikkelse og ulovlige betalinger når de sejler internationalt..

16.12.2019

CSR.dk

Skibsfartsbranchen er, i større eller mindre grad, efterhånden forbundet til alle industrier på internationalt plan. Det giver rederier større mulighed for at have indvirkning på internationale udfordringer, men også sårbarhed når det kommer til f.eks. korruption.

FN estimerer, at der bliver bestukket for én bio. dollars og stjålet for omkring 2,5 bio. dollars gennem korruption hvert år i skibsfarten. En sum, der svarer til mere end 5 procent af det globale BNP.

Problematikken ligger i en mangel på gennemsigtighed i de systemer, som skibsfartsbranchen er underlagt. I årtier har korruption været indgroet i systemet og er derved blevet en integreret del af den daglige drift for kaptajner i flere internationale havne.

Læs også: Mærsk vil teste batterisystem på containerskib

Sådan et system kan ikke bekæmpes alene, hvorfor Høgh Autoliners, Mærsk Line og flere rederier i 2012 gik sammen i et samarbejde ved navn Maritime Anti-Corruption Network (MACN).

”MACN netværket var designet omkring idéen med styrke i flertallet. Når medlemmer opbygger stærke relationer med hinanden, føler de sig i stand til at bemyndige mod korruption og råbe højt, da de har støtte fra andre i netværket. Gennem samlet aktion arbejder MACN’s medlemmer sammen med lokale myndigheder om at skabe løsninger, der både er gavnlige og realistiske at implementere”, siger Maria Hempel, Chief Compliance Officer i MACN.

Suez-kanalen er blandt andet kendt for at være notorisk korruptionsramt, hvor kaptajner og mandskab regelmæssigt er nødsaget til at betale et såkaldt ’faciliteringsgebyr’ for passage gennem kanalen og rutine serviceydelser.

For at modkæmpe dette problem, lancerede MACN i 2015 en ”Say No ”-kampagne til de kaptajner, der sejler gennem Suez-kanalen.

Læs også: Danske Rederier: Husk skibfartens klimagevinst i infrastrukturplan

”For at gøre vores kaptajner i stand til at sige nej til disse faciliteringsgebyrer, skal de føle sig støttet af stærke virksomhedspolitikker og værdier. Med implementeringen af kampagnen kan vi se, at de skibe, der har sejlet gennem Suez-kanalen, har oplevet en lettere gennemrejse. Med assistance fra vores agenter og støtte fra de respektive rederier, finder kaptajnerne det nemmere at nægte betaling af ulovlige gebyrer og undgå situationer med tvang og trusler ombord”, forklarer Maria Hempel.

Selvom MACN ser forbedringer flere steder i verden, skal der en løbende indsats til for at opnå en skibsfartsbranche uden korruption.

”Målet er af stoppe kravene om faciliteringsgebyrer. At arbejde med MACN skaber et trygt forum. Medlemmerne kan dele metoder, oplyse om udfordringer i branchen og sammen udvikle løsninger der skal bekæmpe bestikkelse, faciliteringsgebyrer og andre former for korruption”, siger Maria Hempel.

- HL

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

20.11.2024Red Barnet

Sponseret

Børns rettigheder er med til at skabe en lysere og mere bæredygtig fremtid.

15.11.2024CSR.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

09.12.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K