Rapport: Usikkert arbejdsmiljø i IT-industrien kalder på ægte engagement

Tvangsarbejde, massiv overtid og diskrimination er udbredte problemer på IT-industriens samlefabrikker. En mere socialt bæredygtig branche kræver en dedikeret indsats fra de forskellige brands, lyder det i rapport fra TCO Development.

Arbejdet i IT-industriens forsyningskæder kan være hårdt. Brands bør engagerer sig og dedikere reelle ressourcer for at løse udfordringerne, lyder det i en ny rapport..

04.12.2019

CSR.dk

Om rapporten

 • Impacts and Insights 2019 måler fremskridtene på bæredygtighed blandt brandejere med IT-produkter certificeret af TCO
 • Undersøgelsesperioden er fra 2015-2018 og resultaterne er baseret på uafhængige fabriksbesøg på 20 samlefabrikker, der fremstiller certificerede produkter, uafhængige verifikationsrapporter og interview med repræsentanter for brandejernes topledelser
 • Rapporten dækker tre hovedområder: social ansvarlighed på samlefabrikkerne, farlige substanser og konfliktmaterialer.

Rapporten peger på, at IT-produkter ofte fremstilles og samles i lavtlønslande, hvor arbejdslivet er mindre reguleret og beskyttelsen af de ansatte derfor dårligere. Og leverandørkæderne er lange, med produktion spredt over adskillige fabrikker og regioner.

Det gør det nærmest umuligt for organisationer, der køber IT-produkter, at fremskaffe ordentlig information om, hvor og hvordan et givent produkt er blevet til. At få indblik i arbejds- og produktionsforhold kræver specialistkundskaber, ressourcer og de rigtige kontakter.

I rapporten identificerer TCO derfor nogle af nøglerne til at øge den sociale bæredygtighed i IT-sektoren. Det drejer sig bl.a. om uafhængige kontrolbesøg og monitorering, at sætte ind med effektive planer for at håndtere grundårsagerne til problemerne, så de ikke vender tilbage, og følge op med bindende regler og aftaler.

Konsekvenser og pres på industrien
TCO påpeger også, at bæredygtighedsarbejdet er omkostningstungt, og at der ofte findes en interessekonflikt mellem de mangelfulde arbejdsforhold og ønsket om at få produkterne på markedet så hurtigt og billigt som muligt. Derfor bør der være konsekvenser, hvis fremskridtene tager for lang tid, mener man.

”Ægte forandring kræver at IT-varemærkerne engagerer sig for alvor og afsætter tilstrækkeligt med ressourcer til bæredygtighedsarbejdet. Vi lægger pres på IT-industrien og kan trække certificeringer tilbage og begrænse fabrikker fra at fremstille certificerede produkter, hvis kravene i TCO Certified ikke bliver opfyldt”, siger adm. direktør for TCO Development, Sören Enholm.

De vigtigste fund

 • De første kontrolbesøg fandt 109 overtrædelser, hvoraf 77 procent var udbedret inden for to år
 • Arbejdsforholdene på fabrikkerne er blevet væsentligt bedre, men lange arbejdsdage og lav løn er bestående udfordringer
 • Fabrikkernes ledelser arbejder mere aktivt for at engagerer underleverandører i bæredygtighedssager
 • Antallet af brands engageret i regionale multi-stakeholder-initiativer er mere end fordoblet
 • Andelen af IT-brands, der overholder OECD’s retningslinjer for due dilligence omkring konfliktmineraler er vokset fra 43 procent til 61 procent

En af de virksomheder, er certificeret af TCO, er Electrolux Group, og her anerkender man rapportens budskaber og industriens udfordringer.

”Det er en udfordring at lykkes med bæredygtig håndtering af IT-produkter. Uafhængig verificering er helt nødvendigt for et troværdigt resultat. Vi har valgt at benytte os af TCO Certified, som gør håndteringsprocessen effektiv og hjælper os med at sætte krav på en meget enkel måde”, siger Head of IT Sustainability & Continuous Improvement, Helena Babelon.

Læs også: EU: Ny vejpakke skal sætte en stopper for dårlige arbejdsforhold i transportbranchen

Konkret serverer TCO i rapporten seks nøgler til hurtigere og mere vedvarende forandringer:

 1. Engagement – ægte forandring kræver engagement og at organisationen allokerer nok ressourcer
 2. Opfølgning – en code of conduct og fabriksbesøg er ikke nok til at løse bæredygtighedsudfordringerne, der skal kontinuerlig monitorering værd
 3. Konsekvenser – et konsekvenssystem er nødvendigt for at få IT-industrien til at prioritere udbedringer af udfordringerne
 4. Samarbejde – der er en voksende interesse for bæredygtige IT-produkter. Delte kriterier og koordination giver bedre resultater
 5. Transparens – et forbud mod skadelige stoffer er ikke nok, vi har brug for at bedømme og identificere sikrere alternativer
 6. Det lange perspektiv – due dilligence omkring konfliktmineraler er svært men essentielt for at forbedre levevilkårene i de udsatte minesamfund.

-AK

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

27.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K