Rapport: Flere og flere danske virksomheder tilslutter sig anerkendt klimastandard

Inden for OECD har Danmark den tredje højeste andel af virksomheder, som har tilsluttet sig klimastandarden SBTi. De 12 C25-virksomheder, der har fået valideret deres SBTi-målsætninger, vil frem mod 2030 reducere deres samlede udledning med 147 millioner ton CO2e i alt. Det svarer til næsten fire gange den samlede udledning i Danmark i 2022, viser en ny undersøgelse fra PwC og Axcelfuture.

Med SBTi kan virksomheder tilslutte end standard, der kræver, at deres aktiviteter ikke bidrager til at overstige Parisaftalens målsætning på 1,5 grader. Arkivfoto..

09.08.2023

CSR.dk

En ny undersøgelse fra PwC og Axcelfuture, der går under navnet 'Fortsat høj vækst i SBTi-tilslutningen i Danmark – og ambitionerne øges', viser, at antallet af tilsluttede virksomheder til den uafhængige klimastandard SBTi på verdensplan er fordoblet hvert år siden 2017.

Men i Danmark har vi den tredjehøjeste tilslutning målt i forhold til det samlede antal virksomheder og overgås kun af Schweiz og Luxembourg blandt OECD-landene.

Læs også: Pumpegigant er i fuld sving med klimaarbejdet

“Det er meget positivt, at så mange virksomheder tilslutter sig SBTi. Standarden er med til at sætte retning og ambition for virksomhedernes klimamål og bidrager til at skabe troværdighed hos interessenterne. Det indebærer også den fordel, at de virksomheder, der allerede har tilsluttet sig SBTi, kan være på forkant med kravene i det kommende EU-regnskabsdirektiv om bæredygtighed, hvis de indhenter og offentliggør data efter kriterierne i Carbon Disclosure Project (CDP) og dokumenterer, at de har sat klimamål, der følger Paris-aftalen,” siger Susanne Stormer, partner og leder af ESG og Sustainability-ydelser i PwC.

Det nye regnskabsdirektiv om bæredygtighed, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), træder i kraft for store børsnoterede virksomheder allerede i regnskabsåret 2024, og stiller større krav til virksomhedernes rapportering inden for blandt andet klimapåvirkning, herunder udledning af drivhusgasser og i virksomhedernes værdikæde - det vil sige Scope 3-udledninger.

Hele værdikæden er i spil
SBTi har to standarder, som en virksomhed kan tilslutte sig: Den ene er 1,5 graders-målsætningen, hvor en virksomhed forpligter sig til at reducere sine udledninger, så det flugter med Parisaftalens målsætning.

Den anden er SBTi’s Net-Zero-standard, som virksomhederne siden 2021 også har kunne tilslutte sig. Her skal en virksomhed være klimaneutral i hele sin forsyningskæde senest i 2050, og der må kun i begrænset omfang anvendes såkaldte klimakreditter.

Det betyder, at flere virksomheder i forsyningskæderne bliver mødt med krav om at kunne dokumentere klimaaftrykket i deres produkter, og derfor kommer der naturligt et større fokus på SBTi.

“Vores undersøgelse viser, at antallet af Net-Zero-tilslutninger og virksomheder, som sætter mål for Scope 3-emissioner stiger, og det gør andelen af Net-Zero-valideringer også. Det betyder, at flere virksomheder arbejder med hele deres værdikæde, frem for kun at reducere scope 1 og 2. I dag har cirka 5 procent af alle SBTi-tilsluttede virksomheder, både i Danmark og udlandet, stillet sådanne krav,” fortæller Laurids Røge, klimaøkonom i Axcelfuture.

Store klimabesparelser på vej
Ifølge undersøgelsen betyder målene helt konkret, at der er igangsat betydelige reduktioner i udledningerne af drivhusgasser. Således vil alle danske SBTi-validerede virksomheder frem mod 2030 reducere deres Scope 1 og 2 fra 8 millioner ton i 2022 til 2,5 millioner ton i 2030.

Læs også: Danfoss’ køber stort ind af solenergi i Nordamerika

Ser man alene på de 12 C25-virksomheder, der har fået valideret deres SBTi-målsætninger, vil de frem mod 2030 reducere deres Scope 1, 2 og 3 med 147 millioner ton i alt. Det svarer til knap fire gange Danmarks samlede drivhusgasemissioner i 2022. 

“Samlet set får den stigende tilslutning til SBTi stor effekt i forhold til reduktion af drivhusgasser, og virksomhedernes arbejde med klimadagsordenen rækker ud over de nationale grænser. Det skyldes, at en virksomhed kan have fx salgskontor og administration i et land, produktion i et andet, ligesom deres leverandører kan komme fra et helt tredje land. I Danmarks tilfælde betyder det, at de SBTi-tilsluttede virksomheder reducerer flere drivhusgasser end de nationale klimamål,” slutter Susanne Stormer fra PwC.

- HCL

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

22.05.2024CSR.dk

Nyt grønt råd skal identificere muligheder på tværs af den grønne omstilling

22.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Her tæller de medarbejderne for klimaets skyld

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Unge voksne vil have arbejde med mening og udvikling

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Sjældent katalog over sundhedspersonalets behov kan gøre dit sygehus bedre

13.05.2024CSR.dk

Stensdal Group understreger klimaambitioner: Får godkendt klimamål af Science Based Targets.

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online