Rapport dumper madbrands’ indsats mod skovrydning

En række af verdens største virksomheder får hårde ord med på vejen i ny rapport, der bedømmer deres indsats for at bekæmpe skovrydning i forbindelse med deres indkøb af oksekød. Kunstigt kød kan være en del af løsningen.

Brasilien er et af de lande, der har mistet enorme mængder regnskov som følge af øget kvæghold til kødproduktion. En ny rapport kritiserer en stribe store brands for at ikke gøre nok for at forhindre udviklingen. Foto: Flickr/Pan American Health Organization.

14.10.2016

CSR.dk

Rydningen af skov i verdens tropiske egne, primært Sydamerika, er et gigantisk problem i klimasammenhæng. En af de største årsager til den massive skovrydning er behovet for græsningsarealer til kvæg, der kan være med til at imødekomme verdens efterspørgsel på kød.

Læs også: McDonald’s lover at stoppe skovrydning i hele sin forsyningskæde

I den forbindelse har en stribe af verdens største fødevarevirksomheder, herunder restaurantkæderne, en stor del af ansvaret for at bekæmpe denne tendens. Og mens nogle af disse virksomheder er begyndt at bevæge sig i retning af kød produceret uden skovrydning, så er der ingen, der er gået langt nok, og alt for mange har ikke gjort noget som helst.

Sådan lyder hovedkonklusionen i en ny rapport fra den amerikanske organisation Union of Concerned Scientists (UCS). I rapporten “Cattle, Cleared Forests, and Climate Change: Scoring America’s Top Brands on their Deforestation-Free Beef Commitments and Practices” bedømmer UCS 13 fastfood-, detail- og produktionsvirksomheder, der er til stede på det amerikanske marked og sourcer deres kød I Sydamerika, på baggrund af deres indsats, for at bekæmpe skovrydning i deres forsyningskæder – og resultaterne er ikke imponerende.

Proteinburger kan være en del løsningen
Topscoreren er Walmart med 52 point ud af 100 mulige, mens McDonald’s og dyremadsproducenten Mars indtager anden- og tredjepladsen med 48 hhv. 37 point. Derfra går det støt nedad bakke. Fire mærker, bl.a. Burger King og Pizza Hut, har fået et rundt nul og andre seks brands, inkl. Subway (5 point) og Nestlé (23) scorer under 30 point.

UCS argumenterer for, at kødproduktion godt kan ske uden skovrydning. En kombination af aftaler i industrien og lovgivning fra myndighederne har allerede haft en positiv effekt i den brasilianske del af Amazonas. Men, påpeger UCS, selvom disse tiltag er opmuntrende, så skal der mere til fremover.

En anden af verdens største kødproducenter, amerikanske Tyson Foods, er ikke med på listen, men har ikke desto mindre just taget et af de små skridt, UCS nævner. Selskabet, der er tilstede i 130 lande, annoncerede for nylig, at man har investeret i 5 procent af aktiebeholdningen i Beyond Meat, der producerer ’erstatningskød’ af planteproteiner.

Læs også: Blødende vegetarburger er godt nyt for klimaet

Selvom man fra Tyson Foods’ side mest fokuserer på at komme ind på det hastigt voksende proteinmarked, så er klimagevinsten en ikke ubetydelig potentiel bonus, i det ’kødet’ fra planteproteinerne, foruden at være blottet for kolesterol, selvsagt ikke kræver kvægproduktion på samme måde som den ’ægte vare’.

-AK

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

09.06.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Middelfart Erhverv inviterede til digital Klimakamp

06.06.2025Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Brødrene Dahl sætter CO2-tal på 70.000 varer

05.06.2025CSR.dk

Regningen stiger: Klimaskader har allerede kostet samfundet milliarder

04.06.2025CSR.dk

Klimarådet i nyt notat om klimafremskrivningen: Regeringen skal følge implementeringen tæt

03.06.2025CSR.dk

Nyt partnerskab vil bygge grønne mikronet og øge elektrificeringen

03.06.2025NRGreen ApS

Sponseret

NRGreen bygger 11 MW solcellepark med 5 MW batteri i Sorø

02.06.2025CSR.dk

Frode Laursen skruer op for den grønne omstillingsfart

01.06.2025Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Alt du skal vide om ISO 27001

Lær om krav og fordele ved en ISO 27001 certificering. Er der krav til, at din virksomhed skal have en ISO 27001 certificering, eller er du blot nysgerrig på at vide mere om standarden? Deltag i vores webinar den 4. juni og få indsigt i, hvordan certificeringen kan hjælpe din virksomhed med informationssikkerhed og compliance. Falk Lange, som er Head of Information Security Management System hos TDC Erhverv, er med på webinaret og vil fortælle om deres erfaringer med ISO 27001 og NIS2.

Dato

04.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

11.06.2025

Sted

Odense

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Fra CSRD til VSME – Skab overblik og struktur i din rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

11.06.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København