Rapport: CO2 fra energi kan elimineres

Det er muligt at fjerne CO2-udslippet fra den internationale energiproduktion, fastslår en ny rapport. Dekarboniseringen skal først og fremmest skabes af effektiviseringer og vedvarende energi og kan medføre store økonomiske gevinster.

Der skal gang i produktionen af vedvarende energi fra bl.a. vind, hvis verdens energirelaterede CO2-udslip skal elimineres. Men det er muligt, fastslår ny rapport..

29.03.2017

CSR.dk

Det globale udslip af kuldioxid relateret til energiproduktion kan reduceres med 70 procent frem mod 2050 og elimineres helt 10 år senere. De påkrævede massive investeringer i vedvarende energi og effektiviseringer af den eksisterende energisektor på verdensplan vil tjene sig selv hjem undervejs, og på klimafronten vil målet om at begrænse den globale temperaturstigning til maks. to grader være noget tættere på.

Læs også: Stærke tal for den vedvarende energi

Sådan lyder hovedbudskabet i en ny rapport fra organisationen International Renewable Energy Agency (IRENA), der under den mundrette titel Perspectives for the Energy Transition: Investment Needs for a Low-Carbon Energy Transition præsenterer casen for, hvordan denne grønne omstilling kan ske i såvel G20-landene, der skal trække en stor del af læsset, som på verdensplan.

Det samlede investeringsbehov lander ifølge rapporten på 29 billioner dollars (små 200.000 mia. kr.) indtil 2050, og selvom det lyder voldsomt, så er det en relativt lille del (0,4 procent) af det global BNP. Derudover viser Irenas analyser, at denne investering, sammen med en andre, ikke nærmere specificerede ’væksttiltag’ vil give en række afkast:

  • Verdens BNP vil vokse med 0,8 procent frem mod 2050
  • Der vil blive skabt nye job inden for VE, som vil mere end modsvare de, der går tabt inden for fossil energiproduktion
  • Den følgende reducerede luftforurening vil forbedre folks livskvalitet og generelle helbred verden over, ligesom miljø og klima vil blive mindre presset.

”Den økonomiske case for energiomstillingen har aldrig været stærkere. For tiden bliver der bygget vedvarende energi-kraftværker verden over, der vil generere billigere elektricitet end vi får fra fossile kilder. Og frem mod 2050 kan dekarboniseringen understøtte bæredygtig økonomisk vækst og skabe flere nye job i sektoren”, siger generaldirektør for Irena, Adnan Z. Amin.

Flere faktorer i spil
Den 200 sider lange rapport beskriver også en stribe andre målsætninger, der skal opnås frem mod 2050, hvis togradersmålet skal være realistisk. Det handler blandt andet om, at bygninger, industri og transportsektoren skal konvertere til mere bioenergi, solvarme og elektricitet fra fornybare kilder.

Ligeledes skal elbiler være den dominerende biltype i 2050, ligesom produktion af flydende biobrændstof skal 10-dobles. Endelig skal der skub på udbredelsen af varmepumper og sammenlagt skal to mia. bygninger enten opføres eller renoveres efter de strengeste energikrav.

Læs også: Bloomberg: 60 procent vedvarende energi i 2040

På den baggrund efterlyser rapporten politiske tiltag, der kan skabe de rette rammebetingelser og redesigne verdens energimarkeder. En højere pris på CO2-udledninger og lignende prissignaler kan være en del af løsningen, ligesom rapporten påpeger vigtigheden af at indtænke kommende behov fra de mennesker, der i dag ikke har adgang til energi.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

25.07.2024CSR.dk

Trods virksomhedsmodstand er inklusion vigtig for amerikanerne

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)