Nyt værktøj skal hjælpe virksomheder i gang med takeback-løsninger

Danmarks produktionsklynge MADE og Industriens Fond sætter nu gang i udviklingen af værktøjet ’Takeback strategier’, som skal hjælpe virksomheder med at tage brugte produkter retur for at reparere og genanvende dem. Startskuddet lyder 26. maj, hvor MADE inviterer til læringsdag om cirkulær produktion.

Foto: Industriens Fond

03.04.2025

CSR.dk

Rigtig mange produktionsvirksomheder holder igen med at investere i retursystemer – også kaldet takeback - fordi, det er svært at se, hvordan det kan lade sig gøre uden at tabe penge på det.

Men takeback-løsninger er en vigtig komponent i arbejdet med at tage ansvar for produktionsaffald, imødekomme voksende krav fra kunder samt nye krav fra EU. Med det nye værktøj skal det blive nemmere for virksomhederne at komme i gang. 

”I dag er det kun ca. 6 pct. af de industrielle SMV’er, der anvender takeback-løsninger. Projektet her skal være med til styrke det strategiske fokus og gøre det nemt for virksomhederne at komme i gang med at indsamle produkter og komponenter for at kunne genanvende dem i produktionen,” siger programleder for bæredygtig produktion i Industriens Fond, Anders Ziegler Kusk.

Den 26. maj er der mulighed for at blive klædt på med viden og erfaringer fra bl.a. WindowMaster og Danfoss, og MADE har tidligere fulgt og hjulpet en række virksomheder, der har kastet sig ud i takeback-løsninger:

”Det vist sig at den største barriere er, at virksomhederne er på ukendt land. De ved ikke, hvor de skal starte og slutte. Opgaven kan virke uoverskuelig, når også underleverandører, lovgivning om affald, logistik, automatisering af reparation og brugeradfærd skal tænkes ind,” siger CEO i Danmarks produktionsklynge MADE Nigel Edmondson.

Øvelsen med at få et produkt tilbage til fabrikken kræver meget viden og mange valg undervejs. Det har blandt andre Danfoss Drives erfaret, der arbejder med at tage produkter retur for at genanvende dele af dem.

”Der er ingen let vej til et takeback-system – kun mindre svære veje, men det kan lade sig gøre. Det gælder om at finde ud af, hvordan man kan skabe mest mulig værdi ud af et brugt produkt. Vi har fundet ud af, at der er penge at tjene på at splitte nogle brugte produkter ad for at genanvende dele af det og videresælge andre af f.eks. ren plast eller aluminium til genanvendelsesvirksomheder,” siger Circularity Manager i Danfoss Drives Rasmus Jørgensen.

Nyt værktøj til produktionsvirksomheder

Det nye værktøj skal hjælpe virksomhederne med at tage de rigtige valg, lægge planen og få lavet det første cirkulære pilotprojekt med et produkt. I MADE har man samlet data om de største barrierer og mulige løsninger for at knække den cirkulære nød.

”Vores erfaringer viser, at det har stor betydning at få cirkularitet indtænkt i hele forsyningskæden og udbredt i hele virksomheden for at lykkes med det. Vi vil gerne hjælpe virksomheder med at lægge den plan, så man ikke bruger skønne spildte kræfter, men kommer i mål,” forklarer Nigel Edmondson.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

30.04.2025CSR.dk

Ny klimalov: Tiden presser på for nye mål og større ansvar

29.04.2025CSR.dk

Virksomheder frygter politisk vold og uro

29.04.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Amerikanerne går imod Trump-linjen om DEI og klima

28.04.2025CSR.dk

Rådvilde SMV'er vil gerne i gang - hvis det virker

28.04.2025CSR.dk

Kina bekræfter klimaengagement trods globale spændinger

28.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Scaling Circularity: How Pioneers Are Leading the Transition

28.04.2025FSR - danske revisorer

Sponseret

Fra compliance til værdi: Dansk Wilton arbejder strategisk med ESG

28.04.2025Bureau Veritas

Sponseret

Investér i sikkerheden i dag – det betaler sig i fremtiden!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001:2022 Foundation – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer i informationssikkerhed med den internationale certificering fra PECB.

Dato

01.05.2025

Sted

Copenhagen

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online