Nyt partnerskab skal gøre det sundere at gå på arbejde

Tolv organisationer har skrevet under på en forpligtende aftale, der skal fremme medarbejdernes sundhed gennem arbejdet og arbejdsopgaverne.

Det er nok lige i overkanten at bede medarbejdere om at stå på hovedet foran deres computer, men sundhedsmiljøtilgangen handler om at integrere sundhedsfremmenende aktiviteter i det daglige arbejde. .

18.05.2022

CSR.dk

Sundhed har i mange organisationer været arbejdsmiljøarbejdets lidt oversete barn - klemt mellem indsatsen for at overholde lovkrav om sikkerhedsudstyr, arbejdspladsvurderinger og målsætninger om nul arbejdsulykker. Samtidig har en del arbejdspladser i Danmark de senere år tilbudt sundhedsfremmeinitiativer til medarbejderne såsom rygestopkurser, motion i arbejdstiden, sunde alternativer i kantinen m.m. Men forskning viser, at disse initiativer sjældent bliver tilbudt eller brugt af dem, som har mest brug for det.

Læs også: Psykisk arbejdsmiljø er ikke en kampzone

Nu har 12 vægtige organisationer givet hinanden håndslag på skal være fortid, og indgået aftale om ”at styrke det gode, lange arbejdsliv ved at bidrage til, at der skabes et arbejdsmiljø, der fremmer sundheden på arbejdspladserne”, som formålet beskrives i aftalen. 

Organisationerne bag aftalen om sundhedsmiljø

FA – Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
DA – Dansk Arbejdsgiverforening
FH – Fagbevægelsens Hovedorganisation
DI – Dansk Industri
3F – Faglig Fælles Forbund
FOA – Fag og Arbejde
KL – Kommunernes Landsforening
Sundhedsstyrelsen
Fødevareforbundet NNF
Lederne (LHO)
Forsikring og Pension (F&P)

Nye rutiner og færre smutveje
Konkret handler aftalen om, at parterne vil udbrede en ny tilgang til sundhedsfremme på arbejdspladsen. Den kaldes sundhedsmiljø og handler om at designe et sundhedsskabende arbejdsmiljø, hvor man bliver sundere alene ved at gå på arbejde og udføre sine arbejdsopgaver.

"Ved at indarbejde sundhedsfremme i den måde arbejdet organiseres og udføres bliver sundhedsmiljø en mere bæredygtig tilgang sammenlignet med tidligere sundhedsfremmeindsatser på arbejdspladsen," siger Andreas Holtermann, forskningschef på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Det kan være ved at indrette medarbejdernes hverdag, så bevægelser og belastning veksler i løbet af en dag, eller det kan handle om at supplere rygestopkurser med regler om en røgfri arbejdsplads eller at gøre sund kost i kantinen til normen og ikke et alternativ, man skal vælge til. Læs mere om sundhedsmiljø her

Missionen med partnerskabet er at gøre Sundhedsmiljø til en udbredt tilgang på landets arbejdspladser, så den enkelte medarbejder, kollega, leder og organisation kan være med til at fremme det sunde og gode arbejdsliv for alle.

Både arbejdsgivere og arbejdstagere står bag
"Den her aftale kommer til at sætte sundhedsmiljø endnu mere på dagsorden på de danske arbejdspladser. Partnerskabet repræsenterer både myndigheder, arbejdsmarkedets parter og vigtige interessenter og organisationer i forhold til arbejdsmiljøet, så vi håber, at det vil give mulighed for et stort samfundsmæssigt aftryk," siger Direktør på NFA Steffen Bohni i en pressemeddelelse, og tilføjer at han er glad for, at NFA får lov til at stå i spidsen for samarbejdet..

Både arbejdstager og –givere er repræsenteret  i aftalen, der løber frem til og med 2024:

"Partnerskab på tværs er afgørende, og vi når kun i mål, hvis vi ud fra vores forskellige perspektiver samarbejder om at sikre, at arbejdet bliver organiseret og tilrettelagt, så det fremmer lønmodtagernes sundhed uden at gå på kompromis med arbejdets kvalitet og produktivitet," siger Morten Skov, næstformand i FH. Han understreger:

"Hver for sig har hverken arbejdsmiljø- eller sundhedsfremmetilgangen i tilstrækkelig grad kunnet styrke FH-lønmodtagergruppernes sundhed. Sundhedsmiljø har derfor et virkelig stort potentiale, idet denne tilgang integrerer arbejdsmiljø med sundhedsfremme."

Læs også: De nye barselsregler kræver opdatering af ansættelseskontrakterne

Også i Dansk Arbejdsgiverforening ser de et stort potentiale i partnerskabet, der kan tænke nye løsninger på tværs de mange aktører:

"Det er ikke længere tilstrækkeligt med et godt arbejdsmiljø, og mange virksomheder har allerede tilbud om sundhedsfremme til medarbejderne. Med sundhedsmiljø vil vi tænke sundhedsfremme sammen med udførelsen af arbejdet. Det handler om at tænke nyt og skabe videnskabeligt grundlag for, hvordan virksomhederne kan bidrage til danskernes sundhed på en ny måde," siger Christina Sode Haslund, der er arbejdsmiljøchef i DA.

- EHS

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

29.02.2024CSR.dk

Stort set ingen kvinder med ikke-vestlig herkomst i danske direktørstole

29.02.2024CSR.dk

EU-Rådet kunne ikke vedtage due diligence-direktivet

23.02.2024Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa Foodservice har doneret 42.500 måltider til gadens folk gennem JunkFood i 2023

21.02.2024Nestlé Danmark A/S

Sponseret

KitKat med kakao fra Nestlés indkomst accelerator program lanceres i Danmark og Europa

19.02.2024Blind Coffee

Sponseret

Bliv klædt på til ”S” i din ESG-rapportering

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden

12.02.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Gratis læringsforløb om ligestilling i erhvervslivet frem mod Kvindernes internationale kampdag

08.02.2024CSR.dk

Arbejdsgiverorganisation vil kåre årets bedste bæredygtighedsrapport

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

01.03.2024

Tid

09:00

Sted

Online