Nye mål for madspild i EU rammer kun delvist skiven

Behovet for mindre madspild er kolossalt, og der er tilsyneladende penge i det. Alligevel virker EU til at holde igen i sine målsætninger.

15.03.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Onsdag d. 13. marts vedtog EU-parlamentet sit bud på nye målsætninger for alle medlemslandene for madspild, og ønsker at de skal være: 

  • en reduktion af madspild på 20 procent i produktion og forarbejdning og 
  • 40 procent i detailhandel, fødevareservice og husholdninger inden 2030. 

Det sker som en del af en revision af Affaldsrammedirektivet, som sidst blev opdateret i 2018. 

Parlamentet går længere end EU-kommissionens oprindelige forslag, men derfor er det ikke alle, der er lige begejstrede. 

“Med Europa Parlamentets afstemning har de ikke kun vedtaget juridisk bindende mål for reduktion af madspild, men også fastslået deres holdning til den presserende madspildskrise, vi oplever globalt. Hos Too Good To Go er vi af den overbevisning, at der ikke er plads til halvhjertede tiltag, og selvom de nye mål er mere ambitiøse end dem, der tidligere blev foreslået i juli 2023, lever de stadig ikke op til EU’s forpligtelse over for FN’s verdensmål. Derfor bør medlemslandene også øge ambitionerne ved at forpligte sig til at halvere det globale madspild inden 2030”, siger Mette Lykke, der er direktør hos Too Good To Go.

Pengene følger ellers med

Lige nu går næsten 40 procent af alle producerede fødevarer til spilde, hvilket tegner sig for knap 10 procent af alle menneskeskabte drivhusgasudledninger på verdensplan. Desuden koster madspild i øjeblikket EU's virksomheder og forbrugere et anslået beløb på 143 milliarder euro. Så et ordentligt skub på at minimere dette spild, har et stort potentiale for impact – og der er god økonomi i det. 

Det viser i al fald en undersøgelse foretaget af World Resources Institute (WRI) og Waste and Resources Action Programme (WRAP), der undersøgte 1.200 forretningssteder på tværs af 700 virksomheder i 17 lande og fandt, at for hver dollar, der blev investeret i reduktion af madspild, tjente den gennemsnitlige virksomhed 14 - et investeringsafkast på 1300%. 

En forspildt mulighed

”Ambitiøse, juridisk bindende mål for reduktion af madspild er afgørende for at få alle lande og alle fødevarevirksomheder med i kampen mod madspild, ikke kun nogle få. De vedtagne mål er derfor også en forspildt mulighed for EU til at vise, hvordan pålideligt lederskab ser ud, når klimakrisen skal håndteres. I stedet er vi vidner til, at lederne ikke lever op til hverken klimamålene eller borgernes forventninger. Men hvis vi på tværs af både lande, partier og virksomheder handler målrettet, kan vi opnå reelle positive forandringer,” siger Mette Lykke.

Uanset hvor det endelige procenttal i lovgivningen ender, så er det et tilbageskridt ift. en ikke-bindende beslutning taget af Parlamentet i 2017, der opfordrede Europa-Kommissionen til at indføre et juridisk bindende mål for medlemslandene om at halvere madspild inden 2030, der dækker hele forsyningskæden. 

”Siden 2017 er der gået syv år, og vejen til 2030 er blevet kortere. Som følge heraf ser vi, at ambitionsniveauet og den politiske vilje også er faldet. Vi vælger dog at være optimistiske og bemærker, at den tekst, som Europa-Parlamentet vedtog i går, opfordrer til en revidering af målene i 2027, hvor Europa-Kommissionen bør overveje at øge målene for reduktion af madspild til henholdsvis 30% og 50%,” siger Mette Lykke.  

Den endelige beslutning om reviderede målsætninger vil ske efter valget til EU-parlamentet og indsættelsen af den nye EU-kommission i sommeren 2024. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

24.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Få klimavenlige shoppingvaner

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams