Nye mål for madspild i EU rammer kun delvist skiven

Behovet for mindre madspild er kolossalt, og der er tilsyneladende penge i det. Alligevel virker EU til at holde igen i sine målsætninger.

15.03.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Onsdag d. 13. marts vedtog EU-parlamentet sit bud på nye målsætninger for alle medlemslandene for madspild, og ønsker at de skal være: 

  • en reduktion af madspild på 20 procent i produktion og forarbejdning og 
  • 40 procent i detailhandel, fødevareservice og husholdninger inden 2030. 

Det sker som en del af en revision af Affaldsrammedirektivet, som sidst blev opdateret i 2018. 

Parlamentet går længere end EU-kommissionens oprindelige forslag, men derfor er det ikke alle, der er lige begejstrede. 

“Med Europa Parlamentets afstemning har de ikke kun vedtaget juridisk bindende mål for reduktion af madspild, men også fastslået deres holdning til den presserende madspildskrise, vi oplever globalt. Hos Too Good To Go er vi af den overbevisning, at der ikke er plads til halvhjertede tiltag, og selvom de nye mål er mere ambitiøse end dem, der tidligere blev foreslået i juli 2023, lever de stadig ikke op til EU’s forpligtelse over for FN’s verdensmål. Derfor bør medlemslandene også øge ambitionerne ved at forpligte sig til at halvere det globale madspild inden 2030”, siger Mette Lykke, der er direktør hos Too Good To Go.

Pengene følger ellers med

Lige nu går næsten 40 procent af alle producerede fødevarer til spilde, hvilket tegner sig for knap 10 procent af alle menneskeskabte drivhusgasudledninger på verdensplan. Desuden koster madspild i øjeblikket EU's virksomheder og forbrugere et anslået beløb på 143 milliarder euro. Så et ordentligt skub på at minimere dette spild, har et stort potentiale for impact – og der er god økonomi i det. 

Det viser i al fald en undersøgelse foretaget af World Resources Institute (WRI) og Waste and Resources Action Programme (WRAP), der undersøgte 1.200 forretningssteder på tværs af 700 virksomheder i 17 lande og fandt, at for hver dollar, der blev investeret i reduktion af madspild, tjente den gennemsnitlige virksomhed 14 - et investeringsafkast på 1300%. 

En forspildt mulighed

”Ambitiøse, juridisk bindende mål for reduktion af madspild er afgørende for at få alle lande og alle fødevarevirksomheder med i kampen mod madspild, ikke kun nogle få. De vedtagne mål er derfor også en forspildt mulighed for EU til at vise, hvordan pålideligt lederskab ser ud, når klimakrisen skal håndteres. I stedet er vi vidner til, at lederne ikke lever op til hverken klimamålene eller borgernes forventninger. Men hvis vi på tværs af både lande, partier og virksomheder handler målrettet, kan vi opnå reelle positive forandringer,” siger Mette Lykke.

Uanset hvor det endelige procenttal i lovgivningen ender, så er det et tilbageskridt ift. en ikke-bindende beslutning taget af Parlamentet i 2017, der opfordrede Europa-Kommissionen til at indføre et juridisk bindende mål for medlemslandene om at halvere madspild inden 2030, der dækker hele forsyningskæden. 

”Siden 2017 er der gået syv år, og vejen til 2030 er blevet kortere. Som følge heraf ser vi, at ambitionsniveauet og den politiske vilje også er faldet. Vi vælger dog at være optimistiske og bemærker, at den tekst, som Europa-Parlamentet vedtog i går, opfordrer til en revidering af målene i 2027, hvor Europa-Kommissionen bør overveje at øge målene for reduktion af madspild til henholdsvis 30% og 50%,” siger Mette Lykke.  

Den endelige beslutning om reviderede målsætninger vil ske efter valget til EU-parlamentet og indsættelsen af den nye EU-kommission i sommeren 2024. 

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - April

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.04.2025

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

30.04.2025

Sted

Aarhus & København

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

30.04.2025

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Bureau Veritas
Kursus
Intro til NIS2

- Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer vi i gang?

Dato

30.04.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

30.04.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus