Ny rapport stiller skarpt på værdien af partnerskaber

Partnerskaber er afgørende for indfrielsen af store målsætninger som SDG’erne. I en ny rapport leverer Carve Consulting sammen med Krydsfeldt og Isobro en stribe anbefalinger til, hvordan man får værdi ud af samarbejdet fra start. Flere bundlinjer og en prøveperiode er blandt værktøjerne.

Partnerskaber er afgørende for ikke mindst indfrielsen af FN’s 17 Verdensmål. En ny rapport har undersøgt, hvordan man bedst kan skabe værdi i samarbejdet fra første fløjt..

13.03.2019

CSR.dk

Hvis vi som samfund skal indfri nogle af de helt store målsætninger, vi sætter os, eksempelvis FN’s 17 Verdensmål (SDG’erne), så er partnerskaber uundværlige, ikke mindst mellem civilsamfundet og erhvervslivet, sådan som SDG17 da også handler om.

Læs også: Arla og Grundfos i partnerskaber, der får penge fra P4G

Deltagerne i undersøgelsen

  • Birgitte Strand, senior projektleder for partnerskaber, Kræftens Bekæmpelse
  • Bolette Christensen, fhv. CEO, BØRNEfonden
  • Camilla Erika Lerberg, fhv. chef for kommercielle partnerskaber og CSR, Red Barnet
  • Claes Amundsen, fhv. bl.a. fundraising- og kommunikationschef, Røde Kors
  • Espen Højlund, CEO, Advice
  • Jytte Svendsen, fhv. CEO, Børnehjælpsdagen
  • Mads Øvlisen, fhv. CEO, Novo Nordisk
  • Mette Hattens, kampagneansvarlig, Hjerteforeningen
  • Mikkel Klausen, CSR-chef, LB Forsikring
  • Ole Madsen, kommunikationschef, Spar Nord
  • Rya Lene Terney, afdelingschef, CSR & jobudvikling, ISS
  • Sara Krüger Falk, Executive Director, UN Global Compact Network Danmark
  • Susanne Stormer, Vice President, Corporate Sustainability, Novo Nordisk

Men samtidig er partnerskaber en kompliceret størrelse, som det tager tid at få på plads, og i særdeleshed også at få værdi ud af. For at kaste lys over den udfordring, har Carve Consulting sammen med konsulentbureauet Krydsfeldt og Isobro, der er de danske indsamlingsorganisationers brancheorganisation, undersøgt, hvordan det kan ske.

I rapporten ’Værdi fra dag 1 i partnerskaber – en indsamling af erfaringer fra krydsfeltet mellem civilsamfund og erhvervsliv’, der blev præsenteret for Isobros medlemmer i går, tirsdag d. 12. marts, har folkene bag interviewet 13 aktører fra diverse organisationer og virksomheder og talt om deres erfaringer med partnerskaber og det at skabe værdi så hurtigt, som muligt.

På den baggrund serverer rapporten ’12 anbefalinger og 12 konkrete aktivitetsforslag til dem, der vil skabe værdi fra dag 1’, som det hedder. På den måde er tanken, at den skal udgøre et redskab til at arbejde aktivt med Verdensmål 17.

Analysen præsenterer sine anbefalinger under fire overskrifter:

  1. Sæt mange bundlinjer i spil og øg værdiskabelsen
  2. Så frø med forsamarbejdsaktiviteter og skab værdi fra start
  3. En god, værdifuld dialog leder til et godt, værdifuldt samarbejde
  4. En prøveperiode kan skabe værdi samt grundlag for en god beslutning

De mange bundlinjer er noget, alle parter skal tage ansvar for, og gøre sig klart, hvilke bundlinjer man har at arbejde med, hvem der har ansvaret for dem og sørge for, at disse personer får mulighed for at tage del i dialogen.

Gode forsamarbejdsaktiviteter kan eksempelvis omfatte at man arbejder med smagsprøver, at man taler direkte til samarbejdspartnerens ildsjæle, og at man i stedet for at tænke oppefra-ned forsøger at skalere ildsjælsprojekter gennem partnerskaber.

Gennem de værdifulde dialoger er det vigtigt at registrere værdi skabt undervejs i dialogen, at skabe match på både ildsjæl-, projektleder- og direktionsniveau samt at gøre sig klart, hvordan man selv vil bidrage til en god dialog.

Ved præsentationen af rapporten for Isobros medlemmer delte folkene bag undersøgelsen spørgeskemaer ud til de 40 deltagere for at få feedback på anbefalingerne. Det gav Jesper Mørk fra Krydsfeldt mange gode tilbagemeldinger..

Endelig kan en prøveperiode give værdi for samarbejdet ved at arbejde med et såkaldt Minimum Viable Product - altså en form prototype, som man så kan arbejde videre med - ved tidligt at afprøve samarbejdets fortælling samt ved at sørge for at lukke det, der ikke virker og komme videre.

Læs også: SDG’er og bæredygtighed vinder frem hos danske virksomheder

Ved præsentationen uddelte undersøgelsens forfattere desuden spørgeskemaer til de fremmødte for at tage temperaturen værdien af anbefalingerne. Ifølge Jesper Mørk fra Krydsfeldt fik man mange gode tilbagemeldinger, og generelt var der også opbakning til de forskellige handlepunkter.

-AK

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

14.07.2025CSR.dk

Bred opbakning: Kun tre lande i verden ignorerer Verdensmålene

11.07.2025CSR.dk

Amerikanske virksomheder tilpasser ESG-strategier efter politiske skift

10.07.2025CSR.dk

Over seks millioner udtjente mobiltelefoner samler støv: Recipo vil genanvende dem ansvarligt

09.07.2025CSR.dk

Ny rapport: Fremtidens arbejdsplads er bæredygtig, hvis det står til medarbejderne

09.07.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Case Study: How furnipart Uses Cradle to Cradle Certified® as a Strategic Backbone

07.07.2025CSR.dk

Store virksomheder og investorer advarer mod at udvande bæredygtighedskrav

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K