Ny rapport: Madspild skyldes ineffektiv supply chain

De globale problemer med madspild kan til dels tilskrives en ineffektiv supply chain i fødevareindustrien. Det fastslår ny rapport fra World Economic Forum.

Hvert år går 1,3 milliarder tons mad til spilde, det skyldes blandt andet en ineffektiv supply chain og ventetid ved grænserne. Foto: Photos.com.

29.01.2014

CSR.dk

Hvert år går 1,3 milliarder tons mad til spilde og koster mere end 750 milliarder dollars. Madspildet skyldes ifølge en ny rapport fra World Economic Forum blandt andet en ineffektiv supply chain i handlen og distributionen af verdens fødevarer.

Rapportens resultat kalder på handling fra politikere og verdensledere, så problematiske og forældede systemer kan reformeres.

Læs også: Kampen mod madspild får Nordisk Råds miljøpris 2013

”Rapporten understreger vigtigheden af nye muligheder for liberalisering af handlen. Grænsekontrol og forskellige interne landesystemer skal reformeres”, siger Richard Samans, Managing Director i World Economic Forum i en pressemeddelelse.

<p>"Nu er det tid til at regeringer og virksomheder tyr til handling”</p>

Mark Gottfredson, partner i Bain og Company og medforfatter til rapporten

Grænseforsinkelser og dårlig infrastruktur
World Economic Forum har i samarbejde med konsulenthuset Bain & Company gået fødevareindustriens forsyningskæder efter i sømmene og identificeret indsatsområder for at optimere og gøre forsyningskæderne mere effektive – så indtjeningstabet og madspildet kan nedsættes eller undgås.

Rapporten konkluderer, at årsagen til de ineffektive forsyningskæder til dels skyldes for strenge krav til produktstandarder.

Men rapporten konkluderer også, at det i høj grad skyldes dårlig infrastruktur, grænsekontrol og forsinkelser samt forældede forretningskulturer.

Læs også: Scandic sætter en stopper for madspild   

De store problemer opstår specielt i udviklingslandene, hvor store dele af fødevarerne produceres. I verdens fattige regioner kan forsyningskæden tilskrives hele 94 procent af årsagen til madspildet.

Løsning kræver politisk opbakning
World Economic Forum appellerer sammen med ledende forretningsfolk til bedre samarbejde mellem landene, og at grænsesystemerne bliver effektiviseret.

Det kræver politisk opbakning og skal løses i samråd med verdens ledere og virksomheder. 

På WTO-konferencen på Bali i december blev det problemet diskuteret  

”WTO-aftalen, der blev indgået i Bali i december, er et stort skridt mod liberalisering af handlen og effektivisering af forsyningskæderne. Nu er det tid til at regeringer og virksomheder tyr til handling”, udtaler Mark Gottfredson, partner i Bain og Company og medforfatter til rapporten.  

Den fulde rapport fra World Economic Forum kan læses her

-TK

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

21.11.2025CSR.dk

DI-topchef efterlyser handling bag klimaambitioner

20.11.2025CSR.dk

Nyt studie kaster lys på effekter af forstyrrende demonstrationer

19.11.2025CSR.dk

Business casen for bæredygtighed – hvad betyder det?

19.11.2025CSR.dk

Trods lettere regler investerer kommunerne stadig ikke i solceller

18.11.2025CSR.dk

Danmark står uden for ny grøn koalition for skat på privatfly

18.11.2025Klimaklar

Sponseret

Klimaregnskab førte til 40 tons mindre plastspild om året hos CK Produktion

18.11.2025Valified

Sponseret

Bestyrelsens blinde vinkel: ESG er ikke så komplekst, som mange tror

17.11.2025CSR.dk

Danske virksomheder vil koble klima med sikkerhed og uafhængighed på COP30

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
ESG-kommunikation: Fra strategi til stærke fortællinger

Du lærer at se og forstå det kommunikative potentiale i ESG og samfundsansvar. Dine undervisere Mette Gert Boldt og Line Schmeltz sørger for, at du efter kurset kan arbejde mere strategisk og kreativt med ESG-fortællinger i din organisation.

Dato

19.11.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

24.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Byggeriets Samfundsansvar
Kursus
Få styr på ‘G’ i ESG

Der er et stigende behov for, at byggeriets virksomheder har styr på, hvordan de arbejder med økonomiske, etiske og ledelsesmæssige aspekter, der indgår i bæredygtighedsarbejdet under G’et i ESG. På dette seminar får du redskaber til at håndtere dine processer på en ansvarlig måde, herunder en dybere indsigt i principperne i Due Dilligence, også kaldet rettidig omhu for virksomhedsledelse. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

24.11.2025

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ledelsens evaluering

Er din virksomhed certificeret, stilles der krav om, at I løbende gennemfører Ledelsens evaluering. Men hvordan gøres det mest effektivt og hvad kan vi lære af de virksomheder, der lykkes bedst med at gennemføre Ledelsens evaluering.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Energiledelse efter ISO 50001:2018

Kurset Energiledelse efter ISO 50001:2018 er det rigtige sted at starte din kompetenceudvikling, hvis du er ny på energiledelsesområdet eller har brug for at få opdateret din grundlæggende viden om ISO 50001 standarden.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

25.11.2025

Tid

08:30

Sted

Kgs Lyngby