Ny alliance skal sikre menneskerettigheder i koboltminer

Fair Cobalt Alliances plan har alle de rigtige elementer, når målet er at forbedre både i dybden og bredden: deltagere fra en hel branche, fokus på strukturer og samarbejde med regeringer og lokalsamfund.

26.08.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er sjældent man går og tænker over kobolt, og hvordan det produceres. Ikke desto mindre er det et mineral, som de fleste af os allerede er afhængige af, da det indgår i batterier på f.eks. mobiltelefoner og elektriske biler.

Med den globale energiovergang til mere bæredygtig, batteridrevet teknologi forventes efterspørgslen efter kobolt at stige markant. Mens det er et positivt bidrag til den grønne omstilling, er der samtidig massive udfordringer i forhold til produktionen af kobolt, hvor bl.a. Amnesty International har undersøgt og fundet seriøse brud på menneskerettighederne og rystende arbejdsbetingelser med bl.a. udbredt børnearbejde.

I dag kommer mere end to tredjedele af den globale koboltforsyning fra Den Demokratiske Republik Congo (DRC), og selvom størstedelen stammer fra store mineudgravninger, udvindes op mod 20 procent stadig i små, lokale miner, kendt som ”Artisenal Small-scale Mining” (ASM), hvor arbejdet med arbejdsforhold etc. for de 100.000 mennesker, de små miner beskæftiger, er langt bagud.

Ny multistakeholder-alliance lanceret
Efter halvandet års forarbejde blev Fair Cobalt Alliance til virkelighed i denne uge. Alliancen har sat tre overordnede mål:

  • Arbejde med hele forsyningskæden for at skabe en mere retfærdig og bæredygtig koboltudvinding ved at understøtte professionaliseringen af ASM-minedrift, for at få mere sikre og miljømæssigt mere ansvarlige udgravninger.
  • Arbejde hen imod børnearbejdsfri miner ved at støtte ASM’er i at etablere pålidelige kontrol- og overvågningssystemer for at holde børn ude af miner og støtte indskrivning af børn i skoler, så børn og unge får adgang til uddannelse og erhvervsuddannelse.
  • Øge lokale husholdningers indkomst ved at investere i samfundsprogrammer, der er designet til at skabe bæredygtige levebrød ud over minedrift ved blandt andet at fokusere på at fremme landbrug og iværksætterånd med støtte til lokale projekter.

Partnerne i Fair Cobalt Alliance vil gøre dette i tæt samarbejde med både den nationale og den provinsielle DRC-regering og med lokalsamfundet og lokale partnere.

”Millioner af menneskers levebrød i DRC og i hele verden er afhængige af ASM. OECD opfordrer industrien til ansvarligt at engagere sig i sektoren, snarere end at holde sig fra den. Det holder kun problemerne i ASM skjult. Vi støtter fuldt ud Fair Cobalt Alliances mål om at investere i bedre arbejdsvilkår for ASM og andre lignende projekter for at skabe større gennemsigtighed i sektoren, mens vi udvider markedsadgangen for små producenter,” siger Benjamin Katz, Policy-analytiker fra OECD.

Stor tilslutning til FCA
FCA er blevet etableret af virksomheden Fairphone, som producerer bæredygtige mobiltelefoner, med partnerne Signify, som er verdens førende producent inden for belysning, Huayou Cobalt, en førende koboltleverandør samt Impact Facility, en organisation designet til at understøtte forsyningskæder til at styrke ASM-samfund og muliggøre nye og sundere mineøkonomier.

Desuden indgår nogle af verdens største globale naturressourcevirksomheder, Glencore, Responsible Cobalt Initiative (RCI), et program oprettet af kinesiske koboltraffinaderier og minedriftvirksomheder der er aktive i DRC er også trådt ind i alliancen, for at tackle de risici, som arbejdstagere står overfor i håndværksminer. Det samme er den tyske bilproducent Sono Motors samt Lifesaver, der leverer leasing-baserede powerbanks til arrangementer og spillesteder.

Videns- og udviklingsorganisationer såsom Miller Center for Entrepreneurship, og det congolesiske civilsamfund, herunder Centre Arrupe pour la Recherche & Formation (CARF) støtter også aktivt og deltager i initiativet, som delvist finansieres af tilskud fra den hollandske stat.

Fuld implementering vil tage fem år og vil starte i miner, der ligger i Kasulu og Kamilombe i DRC, med ambitionen om at skalere til flere miner.

Klik her for at se den fulde rapport 'Digging for Change' om behovet for en mere fair koboltudvinding.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025CSR.dk

Flere whistleblower-alarmer er en god nyhed

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle