NGO vil kåre "årets greenwasher"

Et nyt redskab tages i brug i kampen mod misinformation om produkters ansvarlighed: En udnævnelse af den værste ud af fem nominerede kandidater.

Foto: Greenpeace.dk

15.12.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Greenpeace Danmark har i dag lanceret en “stem her”-kampagne, som opfordrer alle til at deltage i valget af det, NGO'en har valgt at kalde “Årets Greenwashing Award". 

Det er første gang Greenpeace uddeler prisen, og beslutningen forklarer de på deres hjemmeside: 

"Selskaber bruger uoverskuelige summer på at grønvaske sig. Bilselskaber, energiselskaber, kødproducenter og rejseselskaber prøver på forskellige måder at udgive sig selv som klimavenlige eller som værende gode for miljøet. Danskere vil gerne købe grønne produkter - derfor skader det omstillingen, når selskaberne giver et misvisende billede af deres produkter.

Greenwashing vildleder forbrugeren, der køber deres produkter i god tro. Det går ud over klima, miljø og folkesundheden. Greenwashing kan også være i strid med lovgivningen, da vi i Danmark har strenge regler for brugen af udsagn såsom "bæredygtig" eller "klimavenlig".

Derfor arbejder Greenpeace imod greenwashing. … og selvom der stadig er meget greenwashing at finde, har vi set en stor ændring inden for de sidste år. 

Klimaskadende selskaber er altså blevet mere forsigtige, men der er desværre stadig grund til at bekæmpe greenwashing. Det gør vi nu i Årets Greenwashing Award."

Fem virksomheder nomineret

Greenpeace har udvalgt fem virksomheder, som de mener, fortjener at blive særligt peget på for deres kommunikation om grønne eller ansvarlige egenskaber ved deres produkter, fordi de enten benytter ikke-dokumenterede anprisninger eller fremhæver en lille, positiv aktivitet uden at forholde sig til virksomhedens langt større negative impact. Man stemmer på konkrete annoncer.  

De fem nominerede er: 

Toyota - for en kampagne på sociale medier for  et skovrejsningsprojekt, hvor billedsiden viser en af virksomhedens biler midt i en frodig skov, med tekst, der forklarer, at skovrejsning er en af måderne, Toyota prøver at “støtte biodiversitet og et samfund, der er mere i harmoni med naturen”. Ifølge Greenpeace er det at greenwashe, når Toyotas salg af elektriske biler på verdensplan i 2022 svarede til 0,24 procent af deres samlede salg,  og ifølge en undersøgelse af lobbyaktiviteter ofte modarbejder politiske aftaler, der kunne udfase fossilbiler.

Total Energies - for på Facebook at have fortalt om et partnerskab mellem dem og Nationalpark Vadehavet, der skal “bidrage til et bedre dyreliv i nationalparken”. Greenpeace mener, at TotalEnergies dermed giver udtryk for “…at være interesserede i dyreliv, og at selskabet tager ansvar både i forhold til kultur, natur og dyreliv gennem partnerskabet. De viser, at de “træder til” der, hvor der er brug for hjælp…” Men NGO'ens analyse viser, at selskabet f.eks. står bag  en række stærkt forurenende projekter, hvor mere end halvdelen er placeret under 50 kilometer væk fra beskyttet biodiversitet.- og meget andet.

Norsk Rejsebureau - for i et annoncetillæg i Politiken at have reklameret for, at på deres krydstogt langs den norske kyst “smelter bæredygtighed, komfort, historie og enestående naturoplevelser sammen”, fordi deres skib drives af strøm fra batteri og gas. og ikke olie. Greenpeace fremhæver, at man for at benytte ordet “bæredygtig” skal kunne dokumentere dette ved hjælp af f.eks. en livscyklusanalyse (LCA), hvilket Norsk Rejsebureau ikke gør, og at krydstogtsferier er kendt for at have et endog meget stort klimaaftryk

Marine Stewardship Council (MSC) - for at fremhæve deres mærkningsordning af fisk i diverse kommunikationskanaler, hvor man siger, man garanterer "…at varen er baseret på “certificeret bæredygtigt fiskeri”. Greenpeace mener dog at MSC's standarder for, hvad bæredygtigt fiskeri er, er uholdbare, fordi de f.eks. tillader bundtrawl. Greenpeace har i foråret 2023 anmeldt MSC til forbrugerombudsmanden for greenwashing.

Neste - for i en helsidesannonce i Politiken at kalde et af deres dieselprodukter for et bæredygtigt brændstof. Greenpeace anfægter dog, at biomaterialer, som dem virksomheden bruger i deres produktion af denne type diesel, ikke kan kaldes bæredygtigt, fordi det øger presset på et i forvejen belastet fødevaresystem. 

Man kan læse mere om kampagnen her

Afstemningen løber til et tidspunkt i januar, hvorefter prisen uddeles. 
 

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

Relateret indhold

05.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea bliver en del af ny rangliste over verdens mest bæredygtige virksomheder

04.12.2024CSR.dk

Ny genbrugskampagne skal bekæmpe elektronikaffald

25.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Governance på agendaen i ESG

22.11.2024Accura Advokatpartnerselskab

Sponseret

En transparent værdikæde er nøglen til en bæredygtig succes

22.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Hvad må man - og hvad må man ikke - sige, om det man gør på det ”grønne” område?

19.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

CSRD integrerer bæredygtighed i strategien

12.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kærlighed og Kindhest

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

09.12.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K