NGO vil kåre "årets greenwasher"

Et nyt redskab tages i brug i kampen mod misinformation om produkters ansvarlighed: En udnævnelse af den værste ud af fem nominerede kandidater.

Foto: Greenpeace.dk

15.12.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Greenpeace Danmark har i dag lanceret en “stem her”-kampagne, som opfordrer alle til at deltage i valget af det, NGO'en har valgt at kalde “Årets Greenwashing Award". 

Det er første gang Greenpeace uddeler prisen, og beslutningen forklarer de på deres hjemmeside: 

"Selskaber bruger uoverskuelige summer på at grønvaske sig. Bilselskaber, energiselskaber, kødproducenter og rejseselskaber prøver på forskellige måder at udgive sig selv som klimavenlige eller som værende gode for miljøet. Danskere vil gerne købe grønne produkter - derfor skader det omstillingen, når selskaberne giver et misvisende billede af deres produkter.

Greenwashing vildleder forbrugeren, der køber deres produkter i god tro. Det går ud over klima, miljø og folkesundheden. Greenwashing kan også være i strid med lovgivningen, da vi i Danmark har strenge regler for brugen af udsagn såsom "bæredygtig" eller "klimavenlig".

Derfor arbejder Greenpeace imod greenwashing. … og selvom der stadig er meget greenwashing at finde, har vi set en stor ændring inden for de sidste år. 

Klimaskadende selskaber er altså blevet mere forsigtige, men der er desværre stadig grund til at bekæmpe greenwashing. Det gør vi nu i Årets Greenwashing Award."

Fem virksomheder nomineret

Greenpeace har udvalgt fem virksomheder, som de mener, fortjener at blive særligt peget på for deres kommunikation om grønne eller ansvarlige egenskaber ved deres produkter, fordi de enten benytter ikke-dokumenterede anprisninger eller fremhæver en lille, positiv aktivitet uden at forholde sig til virksomhedens langt større negative impact. Man stemmer på konkrete annoncer.  

De fem nominerede er: 

Toyota - for en kampagne på sociale medier for  et skovrejsningsprojekt, hvor billedsiden viser en af virksomhedens biler midt i en frodig skov, med tekst, der forklarer, at skovrejsning er en af måderne, Toyota prøver at “støtte biodiversitet og et samfund, der er mere i harmoni med naturen”. Ifølge Greenpeace er det at greenwashe, når Toyotas salg af elektriske biler på verdensplan i 2022 svarede til 0,24 procent af deres samlede salg,  og ifølge en undersøgelse af lobbyaktiviteter ofte modarbejder politiske aftaler, der kunne udfase fossilbiler.

Total Energies - for på Facebook at have fortalt om et partnerskab mellem dem og Nationalpark Vadehavet, der skal “bidrage til et bedre dyreliv i nationalparken”. Greenpeace mener, at TotalEnergies dermed giver udtryk for “…at være interesserede i dyreliv, og at selskabet tager ansvar både i forhold til kultur, natur og dyreliv gennem partnerskabet. De viser, at de “træder til” der, hvor der er brug for hjælp…” Men NGO'ens analyse viser, at selskabet f.eks. står bag  en række stærkt forurenende projekter, hvor mere end halvdelen er placeret under 50 kilometer væk fra beskyttet biodiversitet.- og meget andet.

Norsk Rejsebureau - for i et annoncetillæg i Politiken at have reklameret for, at på deres krydstogt langs den norske kyst “smelter bæredygtighed, komfort, historie og enestående naturoplevelser sammen”, fordi deres skib drives af strøm fra batteri og gas. og ikke olie. Greenpeace fremhæver, at man for at benytte ordet “bæredygtig” skal kunne dokumentere dette ved hjælp af f.eks. en livscyklusanalyse (LCA), hvilket Norsk Rejsebureau ikke gør, og at krydstogtsferier er kendt for at have et endog meget stort klimaaftryk

Marine Stewardship Council (MSC) - for at fremhæve deres mærkningsordning af fisk i diverse kommunikationskanaler, hvor man siger, man garanterer "…at varen er baseret på “certificeret bæredygtigt fiskeri”. Greenpeace mener dog at MSC's standarder for, hvad bæredygtigt fiskeri er, er uholdbare, fordi de f.eks. tillader bundtrawl. Greenpeace har i foråret 2023 anmeldt MSC til forbrugerombudsmanden for greenwashing.

Neste - for i en helsidesannonce i Politiken at kalde et af deres dieselprodukter for et bæredygtigt brændstof. Greenpeace anfægter dog, at biomaterialer, som dem virksomheden bruger i deres produktion af denne type diesel, ikke kan kaldes bæredygtigt, fordi det øger presset på et i forvejen belastet fødevaresystem. 

Man kan læse mere om kampagnen her

Afstemningen løber til et tidspunkt i januar, hvorefter prisen uddeles. 
 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

06.06.2024CSR.dk

Avocadoer er ’slemme’, og veganere er latterlige: Sådan retfærdiggør vi at spise for meget kød

27.05.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads indgår partnerskab med Danmarks Cykle Union

24.05.2024TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan får du CSR ind i hjertet af salgsindsatsen

23.05.2024P+, Pensionskassen for Akademikere

Sponseret

Nye risikoprofiler i P+ Bæredygtig

22.05.2024Valified

Sponseret

Årets SMV 2024: Valified som Guld Partner

14.05.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Bæredygtighedsrapport: Bæredygtighed i Elis 2023 er netop offentliggjort

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København