Mange slaver i verden kan øge risiko i værdikæder

2016-udgaven af det globale slaveri-index er netop udkommet. Problemet er ikke blevet mindre siden sidst, og med mange flygtninge stiger risikoen. Virksomheder med globale forsyningskæder skal tænke sig om.

Dreng plukker bomuld. Moderne slaveri forekommer også i landbrugssektoren. .

31.05.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvert år siden 2013 har den australske Walk Free Foundation udgivet en oversigt over udbredelsen og omfanget af moderne slaveri. I år estimerer man, at der er 48,5 millioner slaver i verden. Det er 10 millioner flere end sidste år, primært fordi de data, man har til rådighed, er blevet bedre.

Undersøgelsen er baseret på information fra 167 lande med 42.000 interviews på 53 sprog. Moderne slaveri defineres som situationer hvor en eller flere personer udnyttes men ikke kan forlade situationen på grund af trusler, vold, tvang, magtmisbrug eller bedrag.

Walk Free Foundation mener dog også, at der er opstået nye risikofaktorer i det seneste år.

”Der er mange risikofaktorer som kommer i spil når menneskemængder flytter sig i højspændte og belastende situationer. Det er stadig for tidligt at sige, om det har indflydelse på vores estmater, men jeg tror vi vil se resultaterne flyde ind i det næste global slaveriopgørelse,” siger Fiona David, head of research ved the Walk Free Foundation.

Ikke så langt væk
Hovedparten af verdens slaver befinder sig i fem lande: Indien, Kina, Pakistan, Bangladesh og Uzbekistan, hvoraf flere er en central del af de globale forsyningskæder med produktion outsourcet til lavtlønslande. Så hvis en virksomheds leverandørkæde rækker til nogle af disse lande, bør overvejelser om risikoen for moderne slaveri nok indgå i arbejdet med ansvarlige indkøb. 

Så langt væk behøver man nu ikke til at tage, for at møde tvangsarbejde: F.eks. er Tyrkiet på en 20. plads i indexet, Polen på 24. pladsen og Grækenland nr 32 – målt på slaver i forhold til befolkningsantal.

Læs også: Nyt værktøj kan styre risiko for tvangsarbejde

Storbritannien som verdensleder
Undersøgelsen har også kortlagt, indsatsniveauet hos landes regeringer. Her fremhæves Storbritannien for vedtagelsen af Modern Slavery Act i 2015 med betydning for rapporteringen på leverandørkæde-ansvar i virksomheder med aktiviteter i landet fra 2016. Walk Free så gerne at andre lande fulgte trop:

”Vi opfordrer regeringerne i de 10 største økonomier i verden til at indføre love med mindst samme niveau som Modern Slavery Act, og med budgetter og kompetencer til at følge op på om virksomehder og andre organisationer bliver stillet til regnskab hvis der er moderne slaveri i deres leverandørkæder, og til at sikre uafhængig kontrol,” siger Andrew Forrest, australsk milliardær og stifter af Walk Free fonden.  

Se udviklingen i konventioner og lovgivning om moderne slaveri siden år 2000

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

25.04.2025CSR.dk

Flere whistleblower-alarmer er en god nyhed

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - April

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.04.2025

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering: Fra krav til praksis

Få hands on erfaring med CSRD-bæredygtighedsrapportering

Dato

29.04.2025

Sted

Nyborg

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ledelsens evaluering

Er din virksomhed certificeret, stilles der krav om, at I løbende gennemfører Ledelsens evaluering. Men hvordan gøres det mest effektivt og hvad kan vi lære af de virksomheder, der lykkes bedst med at gennemføre Ledelsens evaluering.

Dato

29.04.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

29.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online på MS Teams