Loven om ret til reparation passerer vigtig hurdle

Nye regler fra EU styrker retten til reparation for forbrugere. Reglerne skal mindske affaldsmængden og styrke reparationssektoren. Det skal ske ved at gøre det lettere og billigere at få repareret varer.

Foto: 123rf.com

24.04.2024

CSR.dk

I denne uge vedtog EU-Parlamentet direktivet om den såkaldte ret til reparation for forbrugerne. Det skete med 584 stemmer for, 3 imod og 14 hverken/eller. Direktivet forpligter producenterne til at reparere varer og tilskynde forbrugerne til at forlænge et produkts levetid ved at få det repareret.

Ifølge Europa-Kommissionen producerer den tidlige bortskaffelse af forbrugsgoder 261 mio. tons CO2, bruger 30 mio. tons ressourcer og genererer 35 mio. tons affald i EU hvert år. Forbrugerne mister også ca. 12 mia. EUR om året ved at erstatte varer i stedet for at reparere dem.

Når direktivet formelt er blevet godkendt af Rådet og offentliggjort i EU-Tidende, har EU-landene 24 måneder til at få det implementeret i national ret.

Direktivet supplerer andre nye EU-regler om miljøvenligt design og styrkelse af forbrugerne i forbindelse med den grønne omstilling

Forpligtelse til reparation

Direktivet gør det obligatorisk for producenterne at udbyde rettidige og omkostningseffektive reparationstjenester og at oplyse forbrugerne om deres ret til reparation. Varer, der repareres i garantiperioden, vil få den lovbestemte garanti forlænget med yderligere ét år. På den måde får forbrugerne endnu en grund til at vælge reparation frem for udskiftning.

Når den lovbestemte garanti er udløbet, er producenten stadig forpligtet til at reparere almindelige husholdningsprodukter, som rent teknisk kan repareres i henhold til EU-lovgivningen. Det drejer sig om produkter som vaskemaskiner, støvsugere og endda smartphones. Listen over produktkategorier kan udvides på sigt. Forbrugerne kan også låne en enhed, mens deres egen repareres, eller vælge en istandsat enhed som et alternativ, hvor reparation ikke er en mulighed.

Opblomstring af reparationsmarkedet

EU ønsker med direktivet at styrke sit reparationsmarked og sikre, at forbrugerne skal bruge færre penge på reparationer. Producenterne skal levere reservedele og værktøj til en rimelig pris, og det bliver forbudt for dem at anvende kontraktbestemmelser, hardware eller softwareteknikker, der hindrer reparationer. 

Det er f.eks. værd at fremhæve, at de ikke kan hindre uafhængige reparatørers brug af brugte eller 3D-printede reservedele. De kan heller ikke nægte at reparere et produkt udelukkende af økonomiske årsager, eller fordi det tidligere er blevet repareret af andre.

Lettere og billigere for forbrugere

For at gøre reparationer billigere skal hvert EU-land indføre mindst ét tiltag, der gør det nemmere at få et produkt repareret. Det kan være tiltag som at uddele reparationskuponer og -midler, føre oplysningskampagner, tilbyde kurser i reparation eller yde støtte til frivillige, lokale reparationstilbud.

Forbrugerne vil kunne få adgang til et europæisk oplysningsskema, som kan hjælpe dem med at vurdere og sammenligne reparationstjenester (med nærmere oplysninger om fejlens art, prisen og reparationens varighed). For at lette reparationsprocessen vil der blive oprettet en europæisk onlineplatform opdelt på lande, som skal gøre det nemt for forbrugerne at finde lokale reparationsværksteder, sælgere af istandsatte varer og købere af defekte varer. Derudover vil forbrugerne kunne finde lokale, frivillige tilbud som f.eks. reparationscaféer.

- EHS 

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

06.12.2024CSR.dk

Genbrugsbutikker betænkelige ved nyt EU-direktiv

06.12.2024CSR.dk

Byggeriets påvirkning af biodiversitet skal sættes på standard

06.12.2024CSR.dk

Kommunerne får udvidet værktøjskassen til den grønne omstilling

06.12.2024TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Sponseret

Ny biodiversitetsportal samler unik viden om havmiljøet i Nordsøen

05.12.2024Lübech Living ApS

Sponseret

En julestjerne med historie – 2nd generation

04.12.2024CSR.dk

Klimaforandringer skubber boligejere mod klimasikring

03.12.2024Dansk Industri

Sponseret

Regenerativ turisme: Kan arkitektur hjælpe os gentænke måden, vi rejser på?

02.12.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Agil planlægning sparer 470 ton CO2e

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

09.12.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K