Ligestilling i toppen af dansk erhvervsliv er gået i stå

Det seneste år er kvindeandelen i bestyrelserne blandt landets 37 største børsnoterede virksomheder kun øget med én enkelt kvinde. Og fortsætter denne udvikling, vil der gå yderligere 41 år før fordelingen er ligelig.

I tre ud af de 37 virksomheder, som Berlingske Business har kigget nærmere på, er der ikke en eneste kvinde i bestyrelsen. Og det arbejder man på at gøre noget ved i Ambu, der har en kvindeløs bestyrelse, ved at kønsdiskriminere rekrutteringsprocessen. .

16.08.2018

CSR.dk

Det står sløvt til for ligestillingen blandt toppen af poppen i dansk erhvervsliv, hvor andelen af kvinder sammenlignet med mænd er lav. Og her ser kurven ud til at være frosset fast. Inden for det seneste år er antallet af kvinder i bestyrelsen hos de største børsnoterede virksomheder samlet set kun blevet forøget med én enkelt kvinde.

Og hos tre af de 37 medtalte virksomheder er der fortsat ingen kvinder, der kan kalde sig bestyrelsesmedlemmer. Det viser Berlingske Business' gennemgang af de generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer i de danske large cap-virksomheder.

Læs også: Flere kvinder i ledelse kræver længere barsel til mændene

Det betyder, at det samlede antal kvinder lander på 62 mod 180 mænd, svarende til en kvindeandel på 25,6 procent. Med denne udvikling anslås det at, der først i 2059 vil der være lige mange mænd og kvinder i bestyrelserne, viser Berlingske Business' beregninger.

Det er på trods af, at man fra lovgivningens side har forsøgt at skubbe for at få flere kvinder til at udfylde disse magtfulde positioner. Her er ambitionen nemlig, at omkring 40 procent i bestyrelsen skal være af hunkøn. Men indtil videre er denne målsætning langt fra lykkes og ser ikke ud til at have indflydelse på virksomhedernes rekrutteringsproces. Og hele 11 virksomheder har færre end 20 procent kvinder i bestyrelsen.

Ambu, Rockwool og Royal Unibrew får bundplacering
Ambu, der fremstiller medicinudstyr til hospitaler og redningstjenester, er en af de virksomheder, hvor diversiteten halter, da topfolkene udelukkende består af mænd. Det samme gælder for Rockwool og Royal Unibrew.

Denne kedelige statistik har Ambu i løbet af det seneste år forsøgt at gøre op med ved udelukkende at indstille kvindelige kandidater til bestyrelsesposterne.

”Vi har en search-proces kørende lige nu, og da har vi valgt at diskriminere og sige, at nu kigger vi kun efter en kvinde”, siger Ambus bestyrelsesformand Jens Bager til Berlingske Business.

Læs også: Kvinder i supply chain tjener markant mindre end mænd

Men på trods af den målrettede eftersøgning er bestyrelsen stadig kvindeløs, og de ledige stillinger er blevet besat af mænd, som ifølge Jens Bager, har været langt mere kvalificerede end de kvindelige konkurrenter. Det har fået Ambu til at justere målet, der nu lyder, at der senest i 2019 vil sidde en kvinde med til bestyrelsesmøderne.

”Det er i erkendelse af, at vi må gå ekstraordinært til værks for at levere på den målsætning. Derfor er søgeprocessen sat helt enøjet op, så vi kun vil se kvindelige kandidater til næste skift i bestyrelsen. Det, håber jeg, vil lykkes, så vi kan opstille en kvinde til næste generalforsamling og senest i 2019. Vi vil naturligvis meget gerne leve op til god selskabsledelse og forsøge at få en mangfoldig bestyrelse – også på køn”, siger Jens Bager til Berlingske Business.

- EST

Bæredygtige Værdikæder

Sponseret

Opråb: Cocktail-effekten kvæler mindre virksomheder i bureaukrati

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

04.03.2024CSR.dk

En både-og dom i Danish Crowns greenwashing sag

04.03.2024CSR.dk

Hotel- og mødebranchen har unikt potentiale i den grønne omstilling

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

27.02.2024CSR.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

23.02.2024Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa Foodservice har doneret 42.500 måltider til gadens folk gennem JunkFood i 2023

21.02.2024Nestlé Danmark A/S

Sponseret

KitKat med kakao fra Nestlés indkomst accelerator program lanceres i Danmark og Europa

19.02.2024Blind Coffee

Sponseret

Bliv klædt på til ”S” i din ESG-rapportering

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Bureau Veritas Certification
Kursus
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminarets 2 dage får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

04.03.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark