Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

Bare to år før der vil være fuld ligestilling i værnepligten i Danmark, beretter en ny undersøgelse om, hvordan halvdelen af kvindelige værnepligtige har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed og chikane.

Foto: 123rf.com

07.11.2024

CSR.dk

Det er vigtigt, at forsvaret er et godt og trygt sted – også som kvinde. En ny rapport, som forsvaret selv har udarbejdet, viser dog, at halvdelen af kvindelige værnepligtige på tværs af hæren, flåden og flyvevåbnet har oplevet mindst et tilfælde af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane i løbet af deres værnepligt. Det skriver DR. 

Særligt har de oplevet, at nedsættende tale om køn, at blive fravalgt til opgaver på grund af deres køn, og at skulle overpræstere på grund af deres køn. I de fleste af tilfældene, er opmærksomheden og chikanen kommet fra en anden værnepligtig.

'Den sidste idiot er ikke født endnu'

Resultaterne fra undersøgelsen har mødt reaktioner fra mange sider. Fra politisk hånd er der blevet nedsat et rådgivende udvalg, hvor der både sidder repræsentanter fra forsvaret og det omkringliggende samfund.

I et skriftligt svar til DR kommenterer forsvaret selv på resultaterne, hvor de understreger vigtigheden af, at forsvaret er et attraktivt og åbent fællesskab for alle, og at de slet ikke er færdige i indsatsen.

”Værnepligtsundersøgelsen understreger, at den sidste idiot ikke er født endnu. Men værnepligtige og alle andre, der krænker, skal vide, at vi i Forsvaret vedholdende og beslutsomt vil insistere på, at den type opførsel ikke hører hjemme hos os”, skriver generalløjtnant Kenneth Pedersen, chef for Forsvarsstaben, til DR.

Kulturændring er nødvendig

Hos tillidsorganisationen for værnepligtige, Værnepligtsrådet, anerkender man, at forsvaret er inde og tage fat om problemet.

Rådet peger dog på, at der tydeligvis ikke er blevet gjort nok for at modarbejde den krænkende kultur, og det kræver en fælles indsats for at ændre denne og bringe tallet i undersøgelsen ned.

Foreningen Kvindelige veteraner er af samme overbevisning og peger på de risici forbundet med en manglende kulturændring.

”Risikoen er, at kvinderne kommer til at føle sig som gæster på mændenes arbejdsplads og ikke ønsker at fortsætte efter endt værnepligt – eller at de ikke får en særlig positiv oplevelse med deres værnepligt”, siger forkvinde Karen Philippa Larsen.

- lhs

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

20.11.2024Red Barnet

Sponseret

Børns rettigheder er med til at skabe en lysere og mere bæredygtig fremtid.

15.11.2024CSR.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)