Krav om CSR i byggeriet stiger

CSR er i høj grad blevet en del af de opgaver, der er forbundet med den daglige drift for bygge- og anlægsvirksomhederne. Og kravene til CSR-aktiviteter er stigende, viser en analyse fra Dansk Byggeri.

”Der bliver hele tiden stillet flere lovkrav til blandt andet arbejdsmiljø samt miljø- og energimæssige tiltag”, siger Henriette Thuen, international chef hos Dansk Byggeri. Foto: Dansk Byggeri/Ricky John Molloy..

26.05.2014

CSR.dk

CSR er ved at vinde terræn i bygge- og anlægsbranchen. Det viser en analyse fra sektorens erhvervs- og arbejdsgiverorganisation, Dansk Byggeri, der har undersøgt det CSR-relaterede aktivitetsniveau. Af analysen fremgår, at kravene til CSR-aktiviteter er stigende. Tendensen blandt bygge- og anlægsvirksomhederne er, at de tager flere CSR-initiativer, idet 80 procent svarer, at de har igangsat samfundsansvarlige aktiviteter på tre eller flere områder.

Læs også: Byggeriet har tradition for ansvarlighed

”Vi kan se, at virksomhederne i høj grad arbejder med CSR-aktiviteter som en fast integreret del af forretningen. Årsagen er blandt andet, at det giver anseelse i omverdenen, flere kunder, stolthed blandt medarbejderne – og ikke mindst kan bidrage til sorte tal på bundlinjen”, siger Henriette Thuen, international chef hos Dansk Byggeri til danskbyggeri.dk.

<p>”Vi kan se, at virksomhederne i høj grad arbejder med CSR-aktiviteter som en fast integreret del af forretningen”. </p>

Henriette Thuen, international chef hos Dansk Byggeri

CSR-aktiviteter der kan ses på bundlinjen
Ifølge Henriette Thuen, der er ansvarlig for analysen, er beskeden på vandrørene fra Dansk Byggeris medlemsvirksomheder, at de i høj grad vælger deres CSR-aktivitetsområder efter, hvor de giver en effekt på bundlinjen. 

"Det skal give mening for dem at investere i CSR, og det er særdeles positivt. For det er netop, når et aktivitetsområde bidrager til indtjeningen og bliver en del af hele den ledelsesmæssige, strategiske planlægning, at aktiviteten bider sig fast og bliver en inkorporeret del af forretningen – til glæde for både kunder, medarbejdere og samfundet, siger Henriette Thuen til danskbyggeri.dk.

Som eksempel nævner hun, at fokus på arbejdsmiljøet giver færre sygedage blandt medarbejderne, hvilket både giver glade medarbejdere og reducerer udgifterne. Og hvis virksomheden optimerer sin vognpark og medarbejdernes kørselsvaner, kan der opnås store besparelser på brændstof og mindre udledning af CO2.

Øgede krav til CSR
Bygge- og anlægsvirksomhederne oplever desuden, at kravene til CSR-aktiviteter er øget i løbet af de seneste år.

”De øgede krav skyldes flere ting. Der bliver hele tiden stillet flere lovkrav til blandt andet arbejdsmiljø samt miljø- og energimæssige tiltag. Desuden har både offentlige og private bygherrer fået øget fokus på at stille krav til deres leverandører. Men der er også de mere ”bløde” områder som for eksempel øget integration, hjælp til udsatte grupper og støtte til lokale aktiviteter. Den slags initiativer bliver ofte initieret af virksomhederne selv – og på opfordring fra medarbejderne”, siger Henriette Thuen.

Dansk Byggeri har 6.000 medlemsvirksomheder, der dækker alle led i bygge- og anlægsprocessen. Foto: Dansk Byggeri/Ricky John Molloy. .

Analysen viser, at en tredjedel af virksomhederne oplever, at medarbejderne stiller krav om at have CSR på dagsordenen. 

Læs også: Minimale energibesparelser i statens egne bygninger

”Det må vi se som et udtryk for, at medarbejderne ønsker at have en arbejdsplads med et godt arbejdsklima, gode medarbejderforhold og som tager et socialt ansvar i lokalsamfundet, siger Henriette Thuen.

Bevæggrundene for CSR-initiativer
Ifølge Dansk Byggeris analyse oplever virksomhederne i stigende grad, at CSR-aktiviteter er en konkurrencefordel. Men årsagerne til at iværksætte samfundsansvarlige aktiviteter er dog stadig mestendels, at det plejer virksomhedens omdømme, og at det er med til at tiltrække og fastholde medarbejdere, fastslår undersøgelsen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus