"Kombinationen af tillid og forretningsforståelse manglede"

Folkekirkens Nødhjælp måtte for nylig afbryde samarbejdet med en lokal erhvervspartner i Uganda, efter man ikke kunne enes om en fælles vej frem. Seniorrådgiver Gitte Dyrhagen Husager kalder alligevel forløbet ‘en succeshistorie’ fordi projektet fortsætter på baggrund af den læring, organisationen har høstet.

Passionsfrugter er en af de store eksportvarer fra Uganda, som mange producenter imidlertid har svært ved at afsætte på grund af den dyre logistik..

20.04.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Projektet, døbt ”Fresh Fruit Nexus”, skulle oprindeligt etableres i partnerskab med den lokale virksomhed Amfri Farms, som er den første økologisk certificerede virksomhed i Uganda. For nylig måtte man fra Folkekirkens Nødhjælps side imidlertid se sig nødsaget til at afbryde samarbejdet, da der ikke var enighed om den fortsatte kurs, og gå i gang med at finde en ny lokal virksomhedspartner.

”Partnerskaber af denne her slags kan være svære at håndtere, og derfor skal man udvise skarp professionalisme, høj risikovillighed, og ikke mindst ærlighed imellem partnerne”, siger seniorrådgiver Gitte Dyrhagen Husager. Foto: Folkekirkens Nødhjælp.

Sådan lyder – lidt forkortet – forklaringen fra seniorrådgiver Gitte Dyrhagen Husager, som peger på, at nogle centrale elementer manglede i partnerskabskonstellationen, som gjorde det videre samarbejde uholdbart.

”Det var et spørgsmål om, at kombinationen af gensidig tillid og en fælles forretningsforståelse ikke længere var tilstede. Amfri havde simpelthen læst markedet anderledes og misforstået de vilkår, som projektet skulle fungere på grundlag af, og det var vi nødt til at reagere på”, siger hun.

Misforståelse omkring midler – men alligevel succes
I december 2017 blev projektet forhåndsgodkendt under Danidas erhvervspulje, Danida Market Development Partnerships (DMDP). Her har Danida ændret sin politik på området, så virksomhedspartnere i modsætning til tidligere erhvervsprogrammer, såsom organisationens B2B-program, ikke længere får udgifter dækket af projektet.

Det er i den forbindelse, at Amfri Farms havde misforstået vilkårene for projektet. Et krav er, at DMDP-projekter skal støtte lokal økonomisk udvikling og være baseret på en forretningsidé, der skal kan blive kommercielt levedygtig i projektperioden. Derfor skal de virksomheder, der deltager i DMDP-partnerskaber, fremover dække deres egne omkostninger.

”Det gør det sværere at få partnervirksomheder med på de nye vilkår, som er et helt klart krav i DMDP-puljen, så det kræver en omstilling for nogle virksomheder. Men som NGO synes vi at det er den rigtige måde at gøre det på, fordi vi på den måde bliver forsikret om, at virksomhederne selv investerer i samarbejdet med kommercielt bæredygtigt sigte og dermed får skabt en økonomisk bæredygtig model”, siger Gitte Dyrhagen Husager.

Vi lærer hele tiden, og de øvrige partnere har stadig stor appetit på at fortsætte. Derfor vil jeg heller ikke tøve med at kalde projektet her for en succeshistorie

Gitte Dyrhagen Husager

Selvom ophøret af samarbejdet med Amfri naturligvis ærgrer Gitte Dyrhagen Husager, så kan hun sagtens se fremad, både på projektets og Amfris vegne.

”Vi var fuldstændig enige om alle de etiske aspekter i samarbejdet. Eksempelvis har Amfri en stærk nultolerancepolitik over for korruption, så den vej rundt var der et fuldstændig værdimatch mellem os som partnere. Desuden producerer de økologiske varer af høj kvalitet, og derfor er jeg også overbevist om, at de nok skal få succes i fremtiden”, siger hun og fortsætter:

”Generelt er der mange dilemmaer forbundet med partnerskaber af denne her slags. De kan være svære at håndtere, og derfor skal man udvise skarp professionalisme, høj risikovillighed, og ikke mindst ærlighed imellem partnerne. Der er tale om komplekse værdikæder med mange led, som man skal kunne overskue. Men vi lærer hele tiden, og de øvrige partnere har stadig stor appetit på at fortsætte. Derfor vil jeg heller ikke tøve med at kalde det her for en succeshistorie”.

Projekt med kæmpe potentiale
Af samme årsag understreger Gitte Dyrhagen Husager også, at man gerne vil finde en ny lokal virksomhed, som kan indgå i projektet, men samtidig at man ”skal være meget klarere omkring de grundvilkår som partnerskabet skal forankres på”. Planen er godkendt i dialog med Udenrigsministeriet og den danske ambassade i Uganda, som følger DMDP-partnerskabet tæt.

Søde kartofler, som CEO for Nordic Fruit, Torben Lyngholm, her ser nærmere på, er en anden vigtig eksportafgrøde i det nordlige Uganda, hvor partnerskabet er engageret. Foto: Folkekirkens Nødhjælp.

Fremadrettet er planen fortsat den, at projektforslaget skal indsendes og godkendes af Danida i løbet af juni på de vilkår, som DMDP-puljen har opstillet fra start. Ifølge Gitte Dyrhagen Husager er man godt i gang med at finde ny partnere, ligesom man er i dialog med et par logistikvirksomheder for at prøve at løse den transportmæssige løsning i at få friske fødevarer ud af Uganda på en effektiv og klimamæssigt ansvarlig måde – frem for at fragte dem med fly, som er den eneste anvendte metode blandt lokale virksomheder i Uganda i dag.

Efter den planlagte lancering af projektet i september skal partnerskabet løbe i fem år, hvorefter det skal køre videre på markedsvilkår. Det har Gitte Dyrhagen Husager stor tiltro til, nok skal lykkes.

Læs også: Hæder til gas og græshopper

”Vi står stadig med et projekt med et kæmpe potentiale. Vores to danske smv’er, Nordic Fruit og Unicool, er gået all-in i projektet. Partnerskabet er stadig fyldt med specialiserede fagfolk, som brænder for at gøre en forskel. Der er nogle markedslink på vej nu, bl.a. via de handelsveje, som vi gerne vil være med til at åbne, og der bliver produceret varer af høj kvalitet fra folk, som ønsker at skabe sig et bæredygtigt levegrundlag for fremtiden. Så det her projekt kommer til at gøre en positiv forskel, det er jeg helt sikker på”, slutter hun.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus