KlogePenge giver elever bedre kompetencer

De unge skal have et bedre kendskab til finansielle forhold, for at give dem de bedste muligheder i livet. Danske Bank har med en række initiativer sat sig for at udvikle folkeskoleelevers kompetencer, og det er en af 9 cases på CSR Master Class d. 3/3

Cecilia Storm Brandenhoff fortæller på CSR Master Class om blandt andet KlogePenge.

22.02.2016

CSR.dk

Danske Bank er langt mere end en bank for Danmark og danske kunder. Som universalbank har virksomheden fra sin grundlæggelse i 1871 bredt sig ud over hele norden og et godt stykke øst- og sydpå og har i dag 3½ mio. kunder. Bankens 19.000 medarbejdere servicerer i dag alle typer af kunder lige fra privatkunder, over virksomheder og til store institutionelle kunder om stort set alt inden for den finansielle verden: bankforhold, investeringer, pension og forsikring.

Penge er – helt banalt – selve livsnerven i samfundet og i vores privatliv, og forvaltningen af dem kræver ikke bare diskretion, men særlig høj grad af ansvarlighed. Derfor er Corporate Responsibility fuldt inkorporeret i Danske Bank og ses ikke alene som en forudsætning for at drive forretning, men som en langsigtet investering i samfundet, som kommer godt igen, fortæller Cecilia Storm Brandenhoff, Senior Corporate Responsibility Communications Consultant i Danske Bank:

”Som en bank har vi et ansvar for at hjælpe den næste generation af voksne til at forstå privatøkonomi . Vi mener også, at det på lang sigt vil øge kundetilfredsheden og forbedre kvaliteten af vores rådgivning. Jo mere informeret vores kunder er - det vil sige, jo mere indsigt og forståelse, de har for deres finanser - jo større chance er der for, at de vil være i stand til at betale deres lån tilbage, lidt sat på spidsen. Og derfor tror vi på, at en grundlæggende finansiel viden er et vigtigt fundament for voksenlivet og til gavn for både samfundet og banken.”

Fokus på ansvarlighed i forretningen
Danske Bank har i løbet af de seneste 12 måneder været igennem en opdatering af sin Corporate Responsibility strategi frem til 2018. Fokus er lagt på at lytte til interessenterne og integrere virksomhedernes ansvar i bankens kerneforretning, og til det formål er der defineret fem områder: at bidrage til samfundet, fremme ansvarlige kunderelationer, være en ansvarlig arbejdsgiver, reducere vores miljømæssige fodaftryk og sikre ansvarlig leverandørstyring. Samtidigt ser Danske Bank det som sit ansvar at bruge sin ekspertise og kompetencer til gavn for samfundet, og som led heri er der identificeret to strategiske temaer, hvor banken vil tilføre værdi: ”finansiel tryghed” om at give forbrugerne mulighed for at træffe fornuftige økonomiske beslutninger og ”tilgængelighed” om en ansvarlig overgang til fremtidige finansielle tjenesteydelser.

Mange unge mangler viden
Der er flere undersøgelser, der peger på den uheldige tendens, at mange unge mellem 15-24 har en mangelfuld viden om privatøkonomi, og det gør det svært for dem at træffe de rette økonomiske beslutninger. Nogle af dem fristes videre til at optage de hurtige kvik-lån, og en opgørelse fra 2014 viser den ulykkelige konsekvens af det: 54.000 unge mellem 18-30 år er registreret i RKI.

”Nye undersøgelser peger på, at helt op imod halvdelen af de danske unge ikke kender til de mest basale termer som ’rente’, ’lån’ og ’budget’. Når de optager et kvik-lån, kommer de til at betale for lånet både to- og tre gange, og det kan være en hård belastning for en ung økonomi. Det er derfor ikke underligt, at de fleste danskere mener, at privatøkonomi bør integreres som et tema i undervisningen i folkeskolen,” oplyser Cecilia Storm Brandenhoff, og hun lægger ikke skjul på, at det også er i bankens interesse: ”Samtidigt er det jo for os absolut mest rentabelt at have kunder, der har styr på det med økonomi. Og dermed kan man sige at den langsigtede bundlinje plejes blandt andet med initiativer som KlogePenge.”

Med KlogePenge har Danske Bank samlet en række af sine initiativer i et tilbud til Folkeskolen med det formål at udvikle elevers forståelse for penge og privatøkonomi fra børnehaveklassen og helt op til udskolingen. KlogePenge bygger på Folkeskolereformens anbefaling af, at skoler og det private erhvervsliv går sammen om nye måder til at udvide elevernes kompetencer, og med sit initiativ vil Danske Bank gøre det lettere for folkeskolelærere at arbejde med privatøkonomi som en del af undervisningen. Danske Bank bidrager gerne med sine egne kompetencer i de større klasser, siger Cecilia Storm Brandenhoff:

”Vi arbejder rigtig meget med at undervise i privatøkonomi i folkeskolen, hvor vores medarbejdere helt konkret tager ud i folkeskolen og holder klasseundervisning. Folkeskolereformens ’Fælles Mål’ siger jo helt klart, at eleverne skal lære om privatøkonomi og forbrugeradfærd i samfundsfag i 8. og 9. klasse, og at de på mellemtrinnet og i udskolingen i matematik skal lære om privatøkonomiske begreber som ÅOP og rente, og at de skal kunne anvende dem. Fællesmålene skal sikre, at eleverne i en tidlig alder lærer de værktøjer, de har brug for, når de senere i livet skal låne penge til f.eks. køb af bolig, indskud til lejlighed eller den bil, der kan bringe dem fra bopælen til arbejdspladsen.”

Inddragelse er nøglen
Udover undervisning er der forskellige digitale tilbud i KlogePenge: Control Your Money, som er et interaktivt lærings-univers for elever fra 4. klasse og op, og Pengeby, der er et univers for de mindste elever. Control Your Money er et frit tilgængeligt spil med otte missioner, der udfordrer eleverne til at løse økonomiske og matematiske opgaver inden for budgetplanlægning, opsparing, gæld med mere. Pengeby hjælper børn, gennem spil, leg og aktiviteter i klassen, til at forstå begrebet penge, og spillet kan både bruges i skolen og privat.

Udviklingen af KlogePenge er sket i partnerskab med Forlaget Matematik, som har kvalitetssikret undervisningsmaterialet blandt andet i forhold til de specifikke krav i folkeskolereformen. Den form for værdiskabende partnerskaber er vigtige, understreger Cecilia Storm Brandenhoff, fordi det ikke var viden, banken selv havde, men samtidigt har det stor værdi for de lærere, der skal bruge materialet. I det hele taget opfordrer hun til at gøre fodarbejdet og inddrage både interne og eksterne stakeholdere.

Inddragelse er for Cecilia Storm Brandenhoff nøglen til, at de relevante kompetencer, banken har, udnyttes bedst muligt, og de rette personer kommer med på vognen. Og selvfølgelig er det afgørende for succes, at dem, der skal drage nytte af arbejdet, har mulighed for at sætte sit aftryk. For Danske Bank’s initiativer er inddragelsen rent praktisk sket det ved, at materialet er udviklet med input fra flere folkeskolelærere, især i matematik, skoleansvarlige i kommuner og læringseksperter, og efterfølgende er det underkaste en gennemgribende testning.

Ni unikke CSR cases
På CSR LINK’s Master Class deler Cecilia Storm Brandenhoff sine erfaringer med at omsætte corporate strategi til viden hos folkeskoleelever som en af ni stærke CSR cases fra nogle af de største virksomheder i dansk erhvervsliv. De andre virksomheder er: Skandia, ISS, Microsoft, Deloitte, L’Oréal, Arla Fonden, SGS og NCC. Hver især byder de på unikke cases på CSR indsatser, og tilsammen giver det et billede af state-of-the-art af CSR i Danmark. Skandia lægger som vært lokaler til arrangementet og står desuden for et miniseminar om sociale investeringer i forebyggelse. Konferencen rammes ind med gæstetaler ved professor ved DTU Michael Hauschild og professor ved Aalborg Universitet Steen Hildebrandt. Som noget helt nyt er CSR LINK oveni vært for et seminar om CSR-branding med KommunikationsKompagniet, Siemens og Ingeniører uden Grænser.

Master Class afholdes i år d. 3. marts på Kay Fiskers Plads 9, Ørestaden. Læs mere om programmet og tilmeld på www.csr-link.dk.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus