Klimaindsats koster, men kan betale sig

Det kræver store investeringer at håndtere klimaforandringerne, men pengene er godt givet ud, lød det fra flere talere på DI’s stort anlagte topmøde i sidste uge, hvor statsministeren annoncerede en ny klimakontrakt mellem staten og virksomhederne.

DR's koncertsal udgjorde den pompøse ramme, da Dansk Industri i sidste uge afholdt sit årlige topmøde. Foto: DI.

23.09.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

DI’s ganske nye adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen, var blandt eftermiddagens første talere, og han slog tonen an for det, der skulle vise sig at blive et af temaerne for eventen, nemlig finansieringen af de mange indsatser, der er nødvendige for at nå i mål med diverse klimaplaner og Paris-relaterede målsætninger, som bl.a. DI’s egen plan lægger for dagen

“Det bliver ikke nemt at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader, og vi har ikke alle løsningerne til det endnu, men vi skal lykkedes, og vi er bevidste om, at det vil kræve enorme investeringer på en lang række områder at nå i mål”, sagde han. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede regeringens initiativ om klimakontrakter mellem staten og virksomhederne, som blev vel modtaget af både DI og Dansk Erhverv. Foto: DI.

Det er den unge generation også klar over. En af de tre unge debattører, der var med i eftermiddagens program, Ungdomsdelegat for Klima og Miljø for FN, Nilly Taheri, understregede således, at man fra millennialsiden af bordet ikke har ”blind tillid til hverken politikere”, og at ”regningen for den grønne omstilling ikke skal ende hos forbrugerne”.

Statsminister Mette Frederiksen (S) var næste taler, og hun startede med at takke Nilly Taheri for at minde om, at ”regningen skal betales ansvarligt”, før hun roste virksomhederne for at gøre det, politikerne bare taler om, nemlig at tage hul på den grønne omstilling.

Og det giver også god mening, påpegede hun, da ”grønne investeringer bliver til guld”, som hun formulerede det. For at understøtte den udvikling lancerede statsministeren et initiativ om klimakontrakter mellem staten og virksomhederne, hvor regeringen inviterer erhvervslivet indenfor til at finde løsninger på, hvordan udledningen af drivhusgasser kan reduceres i forskellige sektorer.

”Vi giver jer en ekstra milliard til grøn forskning, det vil sige dobbelt op på det løfte om en grøn forskningsmilliard, vi allerede har præsenteret, og så vil vi gøre det lettere at arbejde med grønne løsninger ude i verden, så alle virksomheder kan få klimaplaner på plads”, sagde hun, og pegede på Maersks strategi som et forbillede.

Ny klimaalliance skal vise globalt lederskab
Både DI og Dansk Energi hilser tiltaget velkommen, og ser frem til at bidrage til udviklingen gennem den nystiftede Erhvervslivets Klimaalliance, som blev præsenteret på topmødet. Hen over de næste to år forpligter den sig til ’at udvikle nye og langsigtede svar på, hvordan vi på tværs af samfundet kan løse klimaudfordringen’, som det hedder.

Alliancen tager afsæt i, at den grønne omstilling kan og skal ske på den måde, der samtidig sikrer vækst, udvikling, eksport og arbejdspladser i Danmark, og at Danmark har et reelt potentiale for at vise globalt lederskab i den grønne omstilling.

”Vi skal vise globalt lederskab fra dansk side. Ikke ved at gå enegang. Men ved at vise, at grøn vækst – hvor vi skaber både et grønnere og mere velstående samfund – faktisk er en mulighed, hvis vi står sammen om det”, sagde direktør for Dansk Energi, Lars Aagaard.

Fra regeringens side var klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen glad for udmeldingen fra de to store interesseorganisationer, og kom i den forbindelse med tre anbefalinger til det videre arbejde på klimafronten:

”For det første skal vi alle sammen holde fast i, at vi har travlt – for det har vi. Men det er også vigtigt at være positive og ikke blive stressede, for det hjælper ingen. Og for det tredje skal vi huske at agere internationalt, ikke mindst i EU-regi, så vi får alle med på vognen”, lød det.

En af de danske virksomheder, der i en den grad agerer internationalt, er pumpegiganten Grundfos, der har omkring 97 procent af sit marked uden for Danmarks grænser. Her er man helt på linje med klimaministeren, når det komme til travlhedsfornemmelsen, og hvad det kræver at levere på den dagsorden i form af investeringer.

”Vi har sat os et mål om at være klimapositive – altså ikke bare neutrale, men at bidrage positivt – i 2030, og det er en målsætning, som koster på kort sigt, men som vi er helt sikre på vil kunne betale sig i længden. Alene det, at vi kalder os selv en klima- og vandvirksomhed, giver os et mentalt boost, og det kan vi bruge i hele forretningen”, sagde topchef Mads Nipper.

DI Prisen til solpanelproducent
Som sidste punkt på dagsordenen uddelte H.K.H Kronprins Frederik DI Prisen 2019, som gik til virksomheden Heliac, der har udviklet en ny type solpaneler, som producerer varme til priser, der er lavere end naturgas de fleste steder i verden.

DI Prisen 2019 gik til solpanelproducenten Heliac, der med sine paneler kan levere varme til priser, der er lavere end naturgas de fleste steder i verden. Foto: DI.

Derudover er Heliacs solpaneler skalerbare og egner sig godt til industrien. Det kan mange udviklingslande, der har flere solskinstimer end Danmark, i særdeleshed drage nytte af, og på den måde kan den næste generation af solpaneler være med til at gøre en stor forskel i resten af verden.

”Vi er meget taknemmelige for at modtage DI Prisen 2019. Ikke alene er vi naturligvis stolte over denne store anerkendelse, men også meget glade for den mulighed prisen giver for at gøre opmærksom på varmeforbrugets lidt oversete betydning for det globale klima”, siger Heliacs adm. direktør, Henrik Pranov.

Læs også: Klimaforandringer udgør en stigende risiko for nordiske virksomheder

”Efterspørgslen efter procesvarme til produktion af fødevarer, papir, tekstiler og meget, meget mere, er ti gange større end den mængde energi som alverdens vindmøller og solceller tilsammen producerer i dag. Med vores solpaneler kan virksomheder på samme tid reducere både deres omkostninger og deres udledning af CO2”, fortsatte han.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

26.02.2024Valified

Sponseret

Finans som drivkraft for bæredygtig vækst & Impact

23.02.2024Odense Renovation

Sponseret

Ny lys opfindelse på skraldebilerne

21.02.2024Valified

Sponseret

Position Green og Valified lancerer banebrydende ESG-Løsning til brancheforeninger

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Health tech skal gøres hot

20.02.2024SOLITWORK A/S

Sponseret

Bekæmp greenwashing med AFC ESG-platformen

16.02.2024CSR.dk

Grundfos vil matches med startups for at få udledninger ned

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online