Kan vi organisere os til mindre stress og bedre trivsel?

En arbejdsuge på fire dage og nye måde at organisere arbejdstiden er en mulig vej til at løsne op for udfordringen med stress og udbrændthed på arbejdspladserne. Både medarbejdere og ledere fra Djøf bakker op om ideen.

10.06.2022

CSR.dk

64 procent af medarbejdere og 65 procent af lederne vil sige ja til at implementere én eller flere modeller for en fire dages arbejdsuge på deres arbejdsplads. Det viser en ny undersøgelse fra Djøf.

1.438 personer i alderen 20 til 64 år blev spurgt, og selvom der er nogen forskel på, hvordan man vil foretrække, at en sådan ordning bliver indrettet, hvis man ser på køn og alder, så er der altså solid opbakning til at prøve nye måder at organisere sig på.

"Det er både overraskende og bemærkelsesværdigt, hvor stor en del af både ledere og medarbejdere, der ville takke ja til en fire dages arbejdsuge. Jeg tror, at coronapandemien har givet rigtig mange af os smag for at arbejde på andre og mere fleksible måder. Vi har fundet ud af, at man godt kan arbejde på andre måder end at sidde på et kontor fra 8-16 hver dag. Her er fire dages-ugen et eksempel på noget af det, vi kan gøre anderledes," siger Djøf’s formand, Sara Vergo til politiken.dk

Ideen breder sig
I Danmark har over 50 arbejdspladser ifølge en pressemeddelelse fra Amnesty International allerede indført en fire dages arbejdsuge og opdaget at det giver mening og fordele. Og i Storbritannien har man netop lanceret Europas største forsøg med fire dages arbejdsuge.

”Det er i de færreste job, at det giver mening alene at måle produktivitet på antallet af arbejdstimer. Samtidig ser vi et arbejdsmarked, hvor den mentale belastning hver eneste dag resulterer i tusindvis af sygemeldinger og haltende livskvalitet. Det kan 4-dages arbejdsuge råde bod på – uden at vi behøver at gå på kompromis med produktiviteten,” siger Pernille Garde Abildgaard, der er direktør i Take Back Time, som hjælper virksomheder med at gå over i en 4-dages model, og forfatter til to bøger om fire dages arbejdsuge.

Djøfs tre modeller for fire dages ugen

I Djøfs undersøgelse er deltagerne blevet præsenteret for tre forskellige måder at indrette en fire dages arbejdsuge på:

  1. Man fordeler 37 timer på fire dage og skal nå de samme opgaver til den samme løn, som langt hovedparten af de adspurgte foretrækker.
  2. Man arbejder mindre end 37 timer og gør tilsvarende ned i løn og arbejdsopgaver, som færrest i undersøgelsen foretrækker, men hvor ledere er mere begejstrede.
  3. Man arbejder mindre end 37 timer, men man skal nå de samme opgaver ved hjælpe af ny og mere effektiv indretning af arbejdstiden til samme løn, som en fjerdedel af medarbejderne og noget færre ledere foretrækker.

Amnesty lancerer nyt system
Som den første NGO i Danmark har Amnesty International netop lanceret en ny ordning med fire dages arbejdsuge for sine ca. 50 medarbejdere. Formålet er gladere og mere effektive medarbejdere, færre stresssygemeldinger og i sidste ende styrket arbejde for menneskerettighederne.

Modellen er efter et års forsøgsordning designet med fri tre ud af fire fredage om måneden, faste kontor-arbejdstider fra 9-15, fælles hjemmearbejdsdag onsdag, kortere og mere strukturerede møder og øget fordybelsestid i løbet af dagen som de vigtigste ingredienser i den 4-dages arbejdsuge, som Amnestys danske afdeling har indført for sine medarbejdere på kontoret i København.

Erfaringer fra virksomheder både i Danmark og udlandet er, at effektiviteten stiger ved indførelsen af en 4-dages arbejdsuge. Gevinsterne ved fire dages ugen kommer dog ikke blot ved at man skære en arbejdsdag ud af ugen. Det er den samlede pakke af aftaler og organisering, som gør forskellen.

”Det kræver en stor indsats fra både ledelse og medarbejdere at holde fast i en ny måde at organisere vores arbejde på, så det faktisk bliver muligt at holde fri om fredagen. Det kræver, at vi arbejder effektivt og målrettet de andre dage, og at vi holder fast i nye værktøjer som fælles fordybelsestid, kortere og effektive møder og synkron arbejdstid,” siger Vibe Klarup.

- EHS

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

28.05.2024CSR.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Erhverv
Konference
BusinessTalk: Samarbejde på tværs af rådgiverbranchen

Hvad sker der, når to rådgivningsvirksomheder, som er eksperter på hver deres fagområde, går sammen og skaber et fælles produkt?

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Slotsholmsgade 1, 1217 København K

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen