Kan vi organisere os til mindre stress og bedre trivsel?

En arbejdsuge på fire dage og nye måde at organisere arbejdstiden er en mulig vej til at løsne op for udfordringen med stress og udbrændthed på arbejdspladserne. Både medarbejdere og ledere fra Djøf bakker op om ideen.

10.06.2022

CSR.dk

64 procent af medarbejdere og 65 procent af lederne vil sige ja til at implementere én eller flere modeller for en fire dages arbejdsuge på deres arbejdsplads. Det viser en ny undersøgelse fra Djøf.

1.438 personer i alderen 20 til 64 år blev spurgt, og selvom der er nogen forskel på, hvordan man vil foretrække, at en sådan ordning bliver indrettet, hvis man ser på køn og alder, så er der altså solid opbakning til at prøve nye måder at organisere sig på.

"Det er både overraskende og bemærkelsesværdigt, hvor stor en del af både ledere og medarbejdere, der ville takke ja til en fire dages arbejdsuge. Jeg tror, at coronapandemien har givet rigtig mange af os smag for at arbejde på andre og mere fleksible måder. Vi har fundet ud af, at man godt kan arbejde på andre måder end at sidde på et kontor fra 8-16 hver dag. Her er fire dages-ugen et eksempel på noget af det, vi kan gøre anderledes," siger Djøf’s formand, Sara Vergo til politiken.dk

Ideen breder sig
I Danmark har over 50 arbejdspladser ifølge en pressemeddelelse fra Amnesty International allerede indført en fire dages arbejdsuge og opdaget at det giver mening og fordele. Og i Storbritannien har man netop lanceret Europas største forsøg med fire dages arbejdsuge.

”Det er i de færreste job, at det giver mening alene at måle produktivitet på antallet af arbejdstimer. Samtidig ser vi et arbejdsmarked, hvor den mentale belastning hver eneste dag resulterer i tusindvis af sygemeldinger og haltende livskvalitet. Det kan 4-dages arbejdsuge råde bod på – uden at vi behøver at gå på kompromis med produktiviteten,” siger Pernille Garde Abildgaard, der er direktør i Take Back Time, som hjælper virksomheder med at gå over i en 4-dages model, og forfatter til to bøger om fire dages arbejdsuge.

Djøfs tre modeller for fire dages ugen

I Djøfs undersøgelse er deltagerne blevet præsenteret for tre forskellige måder at indrette en fire dages arbejdsuge på:

  1. Man fordeler 37 timer på fire dage og skal nå de samme opgaver til den samme løn, som langt hovedparten af de adspurgte foretrækker.
  2. Man arbejder mindre end 37 timer og gør tilsvarende ned i løn og arbejdsopgaver, som færrest i undersøgelsen foretrækker, men hvor ledere er mere begejstrede.
  3. Man arbejder mindre end 37 timer, men man skal nå de samme opgaver ved hjælpe af ny og mere effektiv indretning af arbejdstiden til samme løn, som en fjerdedel af medarbejderne og noget færre ledere foretrækker.

Amnesty lancerer nyt system
Som den første NGO i Danmark har Amnesty International netop lanceret en ny ordning med fire dages arbejdsuge for sine ca. 50 medarbejdere. Formålet er gladere og mere effektive medarbejdere, færre stresssygemeldinger og i sidste ende styrket arbejde for menneskerettighederne.

Modellen er efter et års forsøgsordning designet med fri tre ud af fire fredage om måneden, faste kontor-arbejdstider fra 9-15, fælles hjemmearbejdsdag onsdag, kortere og mere strukturerede møder og øget fordybelsestid i løbet af dagen som de vigtigste ingredienser i den 4-dages arbejdsuge, som Amnestys danske afdeling har indført for sine medarbejdere på kontoret i København.

Erfaringer fra virksomheder både i Danmark og udlandet er, at effektiviteten stiger ved indførelsen af en 4-dages arbejdsuge. Gevinsterne ved fire dages ugen kommer dog ikke blot ved at man skære en arbejdsdag ud af ugen. Det er den samlede pakke af aftaler og organisering, som gør forskellen.

”Det kræver en stor indsats fra både ledelse og medarbejdere at holde fast i en ny måde at organisere vores arbejde på, så det faktisk bliver muligt at holde fri om fredagen. Det kræver, at vi arbejder effektivt og målrettet de andre dage, og at vi holder fast i nye værktøjer som fælles fordybelsestid, kortere og effektive møder og synkron arbejdstid,” siger Vibe Klarup.

- EHS

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

30.04.2025CSR.dk

Hjælp til at støtte medarbejdere med psykiske lidelser

30.04.2025CSR.dk

Unge efterspørger social bæredygtighed på arbejdspladsen

29.04.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Tænd lys i en mørk tid: Netto donerer lys i forbindelse med 80-året for Danmarks befrielse.

29.04.2025CSR.dk

Flere virksomheder giver fuld løn ved barns sygdom

25.04.2025CSR.dk

Flere whistleblower-alarmer er en god nyhed

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Klimaklar
Gå-hjem-møde
Stå stærkere med din ESG-profil - Søg støtteprogrammer og udnyt VSME

Hør Kohberg fortælle om sine erfaringer med ESG-rapportering og mød tre støtteprogrammer, der kan hjælpe din virksomhed i gang med bæredygtighedsrapportering og grøn omstilling

Dato

06.05.2025

Tid

16:00

Sted

Folkehjem, Haderslevvej 7, 6200 Aabenraa

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Grundlæggende Kvalitetsledelse

Formålet med kurset er at give deltagerne et grundlæggende kendskab til kvalitetsledelsessystemer og kravene i ISO 9001 standarden.

Dato

07.05.2025

Sted

Odense

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - inspiration til handling

Kom til 7 timers konference og oplev 10 stærke oplægsholdere, der deler deres viden og erfaringer – og inspirerer dig til, hvordan du tager reel strategisk action på virksomhedens bæredygtige dagsorden. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J