Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn

Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.

I IDA's undersøgelse er der 7 procent, som svarer, at man ikke må tale om løn på deres arbejdsplads. Det er ulovligt, fortæller Malene Matthison-Hansen. PR-foto. .

22.09.2023

CSR.dk

Når snakken på arbejdspladsen falder på, hvad man får i løn, så er det de yngste på arbejdsmarkedet mellem 18 og 34 år, der er mest snakkesalige.

Til gengæld er de ældre kolleger mellem 50 og 70 år mere tilbøjelige til at holde lønsedlen tæt til kroppen. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for IDA blandt 980 erhvervsaktive danskere.

Samlet set svarer 54 procent, at de taler med deres kolleger om løn i et eller andet omfang, mens 45 procent slet ikke taler om løn. For de 18-34-åriges vedkommende er det omtrent 7 ud af 10, der deler deres lønforhold med kollegerne, mens det samme kun gør sig gældende for 41 procent af de 50-70-årige.

Læs også: Barsel med løn skal være en rettighed

Malene Matthison-Hansen, formand for Ansattes Råd i IDA, mener, at de yngres tilgang til åbenhed om løn lover godt for fremtiden.

”Det er gode nyheder. Det kan forhåbentligt medvirke til at rokke ved kulturen på de allermest forstokkede arbejdspladser, så åbenhed om løn bliver en selvfølge. Uden transparens omkring løndannelsen og viden om, hvad dine kolleger får, og hvorfor lønstigningerne falder, som de gør, så går man ind i et mørkekammer ved lønforhandlingen. Er der ingen gennemsigtighed, sidder chefen med alle kortene på hånden, mens du som medarbejder er bagud fra lønsamtalens start,” siger hun.

Alle må tale om løn
Undersøgelsen viser også, at 7 procent arbejder på en arbejdsplads, hvor der ligefrem er formuleret regler, som forbyder medarbejderne at tale om løn. Det er i strid med ligelønsloven.

Flere end hver femte svarer også, at det bliver set som upassende at tale om løn på deres arbejdsplads.

”Det er og bliver en myte, at dine lønforhold er en fortrolig aftale mellem dig og din arbejdsgiver. Ifølge ligelønsloven må du gerne dele dine lønoplysninger med dine kolleger. IDA’s juridiske rådgivning ser af og til sager, hvor arbejdsgivere skriver fortrolighedsklausuler ind i ansættelseskontrakter. Men det er altså ulovligt. Ingen arbejdsgiver kan forlange, at du skal tie stille, når samtalen falder på din løn,” siger Malene Matthison-Hansen.

Direktiv gør op med hemmelighedskræmmeriet
Tidligere i år blev et EU-direktiv om løngennemsigtighed forhandlet på plads, og det skal være implementeret i dansk lovgivning senest i 2026.

Direktivet, som IDA bakker op om, vil blandt andet betyde, at alle virksomheder skal udarbejde en beskrivelse af de objektive kønsneutrale kriterier, som ligger til grund for løndannelsen. Og medarbejdere kan forlange at se disse kriterier samt statistik for gennemsnitslønninger opgjort på køn for de medarbejdere, som udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi.

Direktivet indeholder også forpligtelser overfor jobansøgere. Ansøgere får ret til information om startlønnen eller spændet i lønninger baseret på objektive kønsneutrale kriterier for den pågældende stilling.

Læs også: Debat: Vær’ frontløber forud for EU’s ligelønskrav

Derudover bliver det forbudt for virksomheder at spørge om ansøgerens nuværende løn eller løn i tidligere ansættelser.

”Uanset om en arbejdsgiver eller en kollega er tilhænger af åbenhed om løn eller ej, så er der lovgivning på vej, som kommer til at gøre op med hemmelighedskræmmeriet. Og vi ser gerne, at direktivet implementeres i dansk lovgivning hurtigere end i 2026,” siger Malene Matthison-Hansen og fortsætter:

”Uanset hvad, så kan man lige så godt komme i gang med at indrette sig efter de nye tider. Vi bakker helhjertet op om direktivet om løngennemsigtighed, for åbenhed om løn er uden sammenligning et af de bedste værktøjer til at bekæmpe uligeløn. Der er fortsat alt for meget tys-tys om løn på alt for mange arbejdspladser, og de sikre tabere er lønmodtagerne.”

- HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Sammen med High:five giver Elis utilpassede unge en chance på arbejdsmarkedet

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ tekstilstøtte sikrer flere og ekstra gode ferieoplevelser til udsatte børn

05.07.2024Nilfisk

Sponseret

Nilfisk hjælper krigsskadede ukrainere

26.06.2024CSR.dk

Rapport: Forbrugere vælger oftere genbrugstøj

26.06.2024Dagrofa aps

Sponseret

Nyt tiltag skaber jobs for unge med autisme i Ishøj Kommune

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet